Wpis z mikrobloga

Czat lgbt zastąpi programistów. Jak się czujecie?
Wygenerował gierkę znalezionom na stackoverflow!
Na ile wczoraj okradliscie swojego pracodawcę pracując na zdalnym?
Czy 15k to netto na godzinę? Wszyscy znajomi zarabiaja 50k ojro na minutę. Biedaki z bieda korpo.
Sam zarabiam 300k na sekundę.
Co za gowno rynek. Nie mogę znaleźć pierwszej pracy w IT xD

#dzisniebylo #ai #czatlgbt #programista15k
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ekscentryczny_obserwator: Heheh, oni so z innego klanu, my ich nie lubić. Oni nie znać przyszłość. My mondre głowy, komputry nas nie wygryzo z pracy z komputrami - my specjalisty.

A tak serio to istnieje masa przesłanek, że dochodzimy do AGI oraz Singularity. Sam fakt tego ile osób zaczęło się tym interesować (podobnie jak po AlphaGo tylko 10x bardziej) oraz ile firmy inwestują w te technologie sugeruje, że postęp będzie tylko
  • Odpowiedz
Pół roku temu powiedziałem, że za 3-5 lat połowa prac umysłowych zniknie (i nie zostanie zastąpiona). Tego się trzymam.

@Urajah: I co będziesz jeszcze potrzebny?
  • Odpowiedz
I co będziesz jeszcze potrzebny?

@AntyKuc: Szczerze, całkiem możliwe, że nie. I dobrze - jedyny temat to jak będą działać przepływy kapitałowe w świecie post-pracy.
  • Odpowiedz
Szczerze, całkiem możliwe, że nie. I dobrze - jedyny temat to jak będą działać przepływy kapitałowe w świecie post-pracy.

@Urajah: Zakładam, że będzie działał w ten sposób, że dostaniemy dochód gwarantowany w postaci ochłapu, który nie pozwoli ci na zakup płatków czokapik raz w miesiącu, a reszta kasy wpadnie w kieszenie korporacji mających władzę nad A.I.
  • Odpowiedz
@AntyKuc: Może tak być, dlatego trzeba patrzeć co się dzieje. Serio - tak jak w okresie 91'-19' nic się nie działo i były tylko małe przetasowania to teraz mamy: świat wielobiegunowy (politycznie), wejście maszyn w pracę umysłową i kreatywną, komputery kwantowe i możliwy kryzys zabezpieczeń, zmianę konfliktu kapitał vs praca na kapitał = praca vs rosnąca kasta bezużytecznych. Dużo tematów, dużo możliwych zmian. Ja tego nie ogarniam, co najwyżej się
  • Odpowiedz
@AntyKuc: To jest coś co mnie chyba najbardziej bawi - najwięcej fanów AI widzę wśród kuców, którzy nie zauważają, że jeśli AI rzeczywiście zacznie zastępować pracę umysłową to będzie oznaczało erozję klasy średniej, jeszcze większe pogłębienie przepaści między ogółem społeczeństwa, a najlepiej zarabiającymi, i znacznie więcej władzy w rękach korporacji, które są tak znienawidzone przez kuców bo "chcom nas kontrolować" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pieknylowca: No ale to dzisiaj chłopie, a już potrafi więcej niż zwykły człowiek. Jeszcze 3 lata temu czytałem, że programistów nigdy przenigdy nie uda się zastąpić, bo AI nie może samego siebie programować. Dziś narracja jest inna, że może, ale jest słabe w tym i jeszcze nie dorównuje programistom z 10 letnim stażem. A co będzie za 10lat? Patrzysz trochę bardziej do przodu niż najbliższy rok kalendarzowy? Ogólnie wszyscy ludzie
  • Odpowiedz