Wpis z mikrobloga

Wytłumaczcie mi proszę co jest złego w przejściu na cyfrowy pieniądz i całkowitej likwidacji pieniądza tradycyjnego. Jeśli uczciwie pracuje i zarabiam, niezależnie czy jest to UoP czy działalność gospodarczą, to wszystkie dochody mam udokumentowane. Jeśli coś spada mi z nieba, czyli wygrywam na loterii, dostaję spadek po babci czy rodzice mają kaprys i przelewają mi dwie bańki w ramach wsparcia, to również - według obowiązujących przepisów - mogę to wykazać i po opodatkowaniu (lub nie) mieć w posiadaniu.
Jak dla mnie pieniądza cyfrowego boją się przede wszystkim fani roboty na czarno, kasy do ręki i wyznawcy zasady "taniej kupię, drożej sprzedam to wódki się też napiję".
PS. Proszę darować sobie argumenty o braku wolności, bo żyjąc w obecnie obowiązującym systemie ekonomicznym nie różnimy się wiele od niewolników, no chyba, że ktoś chce być menelem albo żulem to wtedy generalnie może robić co chce. Reszta pracuje, zarabia, jakoś tam sobie radzi i przyjmuje obecnie obowiązujący system gospodarczy z całym dobrodziejstwem inwentarza.

#gotowka #pieniadze #gospodarka #polska #gielda
  • 471
@ItsFine: Mogą to zrobić teoretycznie ale teraz ludzie mają wybór. Myślę że jakby po jakimś proteście zablokowali konta bankowe protestującym byłby taki spadek zaufania do banku, że 10% gotówki mogłoby odpłynąć co przy obecnej stopie rezerw w banku czy jakkolwiek się to nazywa byłoby bardzo mocnym wstrząsem dla banków.
Akurat ja staram się zawsze mieć kilka-kilkanascie tysięcy w gotówce. Bardziej po to żeby nie iść do bankomatu jak będę potrzebował gotówki
@miekki_am A jak chcę siostrze zapłacić za wspólne wakacje? Albo pożyczyć jej 3 tysie na remont na rękę? To są moje pieniądze i będę je pożyczał komu mi się podoba i nie będzie mi nikt mówił ile mogę a ile nie mogę pożyczyć komuś pieniędzy zanim każą mi to zgłaszać.
@miekki_am:
Czyli zgadzasz się, że papierowe pieniądze dają wolność i niezależność, ale chcesz się ich pozbyć bo już teraz tej wolności i niezależności jest mało? xD
Niezbyt logiczna argumentacja.

Odnośnie szarej strefy
Tu masz rację, przydałoby się ją zlikwidować, ale poprzez usunięcie przyczyny przez które powstaje. Jednak likwidacja gotówki usunie tylko szarą strefę (objaw), nie przyczynę - zbyt wysokie koszty pracy.

Odnośnie wygody
W czym Ci przeszkadza fakt istnienia gotówki, nawet
@pawel_187 to pomyśl DLACZEGO u nas jest tak rozwinięta bankowość.

Francja, Niemcy i ogólnie Beneluks od dawna nie były chętne na płatności kartą, do dnia dzisiejszego gotowka tam króluje nie dlatego, że są zacofani - oni zwyczajnie jako społeczeństwo mają świadomość co oznacza płacenie kartą.

A Polska od wyjścia z komunizmu jest poletkiem na testowanie nowych rozwiązań bo to bardzo chłonny rynek pod tym względem. Psychologicznie nasz naród po wojnie nie miał
@miekki_am: jesteś grzecznym obywatelem w ramach dobrej postawy rząd pozwala Ci wydać Ci dziś 50zł ale tylko na jedzenie, transakcja na dobra innego rodzaju zostanie zablokowana. Chwała rządowi! Pozdrawiamy.

Przy istniejących transakcjach gotówkowych ciężko coś takiego wprowadzić.
@miekki_am: mamy tu doskonały przykład, że każdy absurdalny pomysł rządu, przy pomocy tego tępego społeczeństwa (ba, nawet przy jego poklasku), przyjmie się tutaj bez problemu. Tak było z covidem, zamykaniem lasów, noszeniem szmat na mordach i trzymaniu "dystansu", tak samo będzie z pieniądzem cyfrowym i śladem węglowym. Durne, bezwartościowe, niewolnicze społeczeństwo.
Określenie maksymalnej kwoty oszczędności. jako, że obywatel nie miałby możliwości "ucieczki w gotówkę", byłby zmuszony do jak najszybszego wydania CBDC

@onea: Nie sprawdzałem gdzie używają CDBC, ale u nas są PLNy (wolałbym EUR, bo tego żaden rząd nie zablokuje). Nikt "nie ucieka w gotówkę", to jakieś bzdury. Poza kwotą na bieżące wydatki ludzie uciekają w nieruchomości, złoto, poważne waluty, a nie PLN pod poduszkę.
I jedyny problem jaki przychodzi mi do głowy to kwestia braku możliwości zapłaty w przypadku awarii, wiele razy zdarzało mi się iż nie mogłem zapłacić kartą czy tel bo coś z terminalem czy jakieś prace techniczne w banku czy google zdecydowało ze nie mogę zapłacić i h..j. Ale zapewne można to jakoś techniczne rozwiązać.

@Erravi: Tak, zapewniając alternatywę - właśnie gotówkę.
W Polsce blokującym problemem obecnie jest kasa fiskalna. Ona musi
3) Możliwość wprowadzania w przyszłości "pieniądza czasowego" - np. masz miesiąc czasu na wydanie kasy, jeśli tego nie zrobisz pieniądze przepadają. Uniemożliwi to gromadzenie oszczędności.

@Dietetyq: To akurat bzdura, bo ludzie by wymienili coś takiego na twarde waluty od razu. Jak wymieniasz zagrożenia to staraj się wymyślić poważne.
problem jest taki że państwo może zyskać kontrole nad tym co kupujesz, np. walczyć z alkoholizmem po przez zablokowanie możliwości zakupu alkoholu powyżej ilości X. Tak samo z papierosami, mięsem, benzyną.

@KosmicznyNalesnik: Przecież tak było kilkadziesiąt temu i jest to zupełnie niezależne od kwestii płatności gotówką czy kartą. Wprowadzili kartki i gotówka nic nie zmieniła w tej kwestii.