Aktywne Wpisy

XYZ91 +51
#mecz Jak mam ten tag na czarnej liście, tak muszę tą frustrację gdzieś wylać. Człowiek #!$%@? jak niewolnik za marne grosze z naciskiem na #!$%@?, żeby cokolwiek koniec z koncem związać, a tu 11 chłopów nie potrafi wygrać wygranego meczu bo musla o #!$%@? wakacjach ? Ten aktor myslal, że mecz ma 45 min ? To oni nawet nie wiedzą ile trwa mecz, a gdzie tam czas doliczony ? Ja #!$%@? ..

Shatter +11
Polska dostała w łeb od Mołdawii a na wykopie w gorących 40 wpisów "Petru wygrał" - to wcale nie jest serwis dla politycznych trolli #przemyslenia #wykop #przemysleniazdupy #shitwykopsays

Jak dla mnie pieniądza cyfrowego boją się przede wszystkim fani roboty na czarno, kasy do ręki i wyznawcy zasady "taniej kupię, drożej sprzedam to wódki się też napiję".
PS. Proszę darować sobie argumenty o braku wolności, bo żyjąc w obecnie obowiązującym systemie ekonomicznym nie różnimy się wiele od niewolników, no chyba, że ktoś chce być menelem albo żulem to wtedy generalnie może robić co chce. Reszta pracuje, zarabia, jakoś tam sobie radzi i przyjmuje obecnie obowiązujący system gospodarczy z całym dobrodziejstwem inwentarza.
#gotowka #pieniadze #gospodarka #polska #gielda
Akurat ja staram się zawsze mieć kilka-kilkanascie tysięcy w gotówce. Bardziej po to żeby nie iść do bankomatu jak będę potrzebował gotówki
@miekki_am: Data ważnosci, jak nie wydasz pieniędzy np w dwa lata to znikają z konta. Tak jest obecnie w Chinach.
Czyli zgadzasz się, że papierowe pieniądze dają wolność i niezależność, ale chcesz się ich pozbyć bo już teraz tej wolności i niezależności jest mało? xD
Niezbyt logiczna argumentacja.
Odnośnie szarej strefy
Tu masz rację, przydałoby się ją zlikwidować, ale poprzez usunięcie przyczyny przez które powstaje. Jednak likwidacja gotówki usunie tylko szarą strefę (objaw), nie przyczynę - zbyt wysokie koszty pracy.
Odnośnie wygody
W czym Ci przeszkadza fakt istnienia gotówki, nawet
Francja, Niemcy i ogólnie Beneluks od dawna nie były chętne na płatności kartą, do dnia dzisiejszego gotowka tam króluje nie dlatego, że są zacofani - oni zwyczajnie jako społeczeństwo mają świadomość co oznacza płacenie kartą.
A Polska od wyjścia z komunizmu jest poletkiem na testowanie nowych rozwiązań bo to bardzo chłonny rynek pod tym względem. Psychologicznie nasz naród po wojnie nie miał
Przy istniejących transakcjach gotówkowych ciężko coś takiego wprowadzić.
@onea: Nie sprawdzałem gdzie używają CDBC, ale u nas są PLNy (wolałbym EUR, bo tego żaden rząd nie zablokuje). Nikt "nie ucieka w gotówkę", to jakieś bzdury. Poza kwotą na bieżące wydatki ludzie uciekają w nieruchomości, złoto, poważne waluty, a nie PLN pod poduszkę.
@Erravi: Tak, zapewniając alternatywę - właśnie gotówkę.
W Polsce blokującym problemem obecnie jest kasa fiskalna. Ona musi
@Dietetyq: To akurat bzdura, bo ludzie by wymienili coś takiego na twarde waluty od razu. Jak wymieniasz zagrożenia to staraj się wymyślić poważne.
@Adolf_HODLer: Źródło polowania na leszczy przy niestabilności kursu, by miały sens musiałby stać za nimi poważny rząd, i to najlepiej z taką armią jak USA.
@KosmicznyNalesnik: Przecież tak było kilkadziesiąt temu i jest to zupełnie niezależne od kwestii płatności gotówką czy kartą. Wprowadzili kartki i gotówka nic nie zmieniła w tej kwestii.
@Erwos: Przy czym hajs to dolary lub euro, a nie PLNy. Już PRL pokazał co można zrobić ze złotówką.