Wpis z mikrobloga

• 234
Wytłumaczcie mi proszę co jest złego w przejściu na cyfrowy pieniądz i całkowitej likwidacji pieniądza tradycyjnego. Jeśli uczciwie pracuje i zarabiam, niezależnie czy jest to UoP czy działalność gospodarczą, to wszystkie dochody mam udokumentowane. Jeśli coś spada mi z nieba, czyli wygrywam na loterii, dostaję spadek po babci czy rodzice mają kaprys i przelewają mi dwie bańki w ramach wsparcia, to również - według obowiązujących przepisów - mogę to wykazać i po opodatkowaniu (lub nie) mieć w posiadaniu.
Jak dla mnie pieniądza cyfrowego boją się przede wszystkim fani roboty na czarno, kasy do ręki i wyznawcy zasady "taniej kupię, drożej sprzedam to wódki się też napiję".
PS. Proszę darować sobie argumenty o braku wolności, bo żyjąc w obecnie obowiązującym systemie ekonomicznym nie różnimy się wiele od niewolników, no chyba, że ktoś chce być menelem albo żulem to wtedy generalnie może robić co chce. Reszta pracuje, zarabia, jakoś tam sobie radzi i przyjmuje obecnie obowiązujący system gospodarczy z całym dobrodziejstwem inwentarza.

#gotowka #pieniadze #gospodarka #polska #gielda
  • 471
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miekki_am: Wiele skutków jest trudnych do przewidzenia ale tak z ogólnie to:
1) nie możesz odłożyć „do skarpety”
2) Zabija małą przedsiębiorczość- dzieci lemoniady sobie na podwórku nie sprzedadzą, babcia na straganie nie dorobi do emerytury etc.
3) W przypadku błędu systemu bankowego zostaniesz bez środków.
4) Brak zachowania podstawowego prawa do prywatności- banki a przez to Państwo, będą miały całkowitą wiedzę o stanie twojego majątku oraz o tym gdzie i co kupujesz- powiązanie paragonu z zakupem jest bardzo proste a są to dane wrażliwe i bardzo cenne z punktu widzenia biznesowego.
5) Możliwość handlu twoimi danymi i
  • Odpowiedz
@miekki_am: Sam widzisz, już teraz są problemy, wyobraź sobie jak będziesz miał status obywatela "bez możliwości zakupu flamastrów" czy bez możliwości uruchomienia samochodu czy jazdy autobusem etc.
  • Odpowiedz
@miekki_am: Odpowiadam, jesteś deb.... Tylko ten mały fakt, że masz alternatywe do płatności karta, czyli gotowke, sprawia że rząd nie ma realnego narzedzia nacisku na Ciebie. Kiedy tylko zniknie alternatywa, czyli bedzie mozna placic tylko pieniadzem kontrolowanym przez rzad, NATYCHMIAST ON Z TEGO SKORZYSTA i bedzie to kolejne narzedzie kontroli nad Tobą. Dzis mozesz otwarcie krytykować rząd, wyzywać obajtków itp. Wraz z zanikiem alternatywnych sposobów płatności których rząd nie kontroluje,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@miekki_am: cyfrowy pieniądz będzie miał swoją date ważności czyli znaczy to tyle, że będziesz miał określony czas żeby ten pieniądz wydać. A i nie zapomnij, że nie zgromadzisz więcej na koncie oszczędnościowym niż 3k€ (to się tyczy całej strefy euro)
  • Odpowiedz
Proszę darować sobie argumenty o braku wolności

@miekki_am: to ja podam taki argument, że w epoce klęski ekologicznej spowodowanej nieograniczonym postępem technicznym należałoby mieć przynajmniej odrobinę sceptycyzmu przy przyjmowaniu nowych rewolucyjnych technologii, zwłaszcza, kiedy nie ma konieczności likwidowania technologii starej. To nie jest sytuacja teoretyczne, że psuje się terminal w sklepie, naprawdę wolę wtedy płacić gotówką niż odkładać pełen koszyk i kląć na zmarnowane 40 minut niedoszłych zakupów.
  • Odpowiedz
@radoslaw_wolf masz rację, tak myślę i tak napisałem. A co najlepsze nadal nie bardzo przekonują mnie argumenty o kierowcach z Kanady. A jeszcze bardziej nabieram przekonania, że wprowadzenie pieniądza cyfrowego ukruci wielu kombinatorów, którzy najchętniej biorą pieniążki do ręki albo trzęsą się, jak mają zapłacić parę złotych podatku.

@miekki_am na to akurat jest prostsze rozwiązanie. Ktokolwiek proponuje Ci usługę "bez faktury"? Możesz się zgodzić, zebrać dowody, pójść do US i
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@miekki_am: a co złego jest w zainstalowaniu monitoringu policyjnego na twoim podwórku, jeśli uczciwe żyjesz? Kamer na własnej posesji boją się tylko przestępcy i oszuści.
Na wykopie były historie, jak przez pomyłkę bank komuś blokował konto na kilkanaście dni, ciekawe, co wtedy
  • Odpowiedz
@miekki_am: proponuję przeczytać choć z dwa razy" Rok 1984" Orwella. Pieniądz cyfrowy, to jest pełna inwigilacja obywateli, nawet większość programistów z tym się zgadza. Teraz nie masz problemów, ale nic się nie martw wszystko przed Tobą.
  • Odpowiedz
@miekki_am: Ja wole jednak gotówkę bo oczywiście to co zarabiam legalnie mam na koncie ale wiadomo czasem i na lewo po godzinach pracy koleżanka zrobię usługę u nich w domu to wole jak zapłacą gotówka
  • Odpowiedz