Wpis z mikrobloga

Problem z routerem i połączeniu wifi. Mam internet światłowodowy od lokalnego dostawcy oraz router Halny HL-4GMV4. Problem polega na tym, że po powrocie do domu po kilku godzinach telefony nie mogą połączyć się z wifi. Nie jest to problem na jednym urządzeniu tylko kilku. Tak samo na laptopie, jeżeli teraz mam internet, to włączając go jutro już mi się nie połączy. Muszę restartować router i wtedy wszystko jest w porządku, do czasu aż znowu na kilka godzin urządzenie nie będzie podłączone do sieci wifi. Nie jestem specem i myślałęm, że problem może być w automatycznym przydzielaniu IP. Jak zmieniłem na ręczne przypisywanie adresu, ustawiłem serwery DNS ipv4 na 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4 to internet na laptopie wrócił, ale zrywa go co 1,5-2 minuty i tak w kółko. Umie ktoś pomóc? :)
#internet #siecikomputerowe #sieci #komputery #router
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Halny HL-4GMV4

@JesMan: To jest router z gpon, cos jak model z kablowce, nie moze go ominac najwyzej ustawic jako bridge z operatorem.
@Czajkovsky: Mam halnego, moze nie ten model ale bardzo podobny, wifi, 4 porty lan i szczerze mowiac nic nie pomagalo, na niektorych urzadzeniach wifi dzialalo, na innych losowo nie dzialalo, niektore nie mogly sie polaczyc a inne dzialaly poki sie nie rozlaczaly, internet oczywiscie byl,
  • Odpowiedz
@JesMan: Z jaka niby wkladka? operator ci moze tego w ogole nie zautoryzowac takiego urzadzenia po numerze seryjnym albo odmowic, to nie jest switch czy router po skretce czy normalnym swiatlowodzie ktory sobie wepniesz, tylko tak jak napisalem, on dogaduje sie z urzadzeniem operatora, tak samo jak modem kablowki to docsis i ciezko ci to kupic jako osobie prywatnej a wlasnego tez nie podlaczysz.
@Czajkovsky: No wlasnie u
  • Odpowiedz