Wpis z mikrobloga

@Krolik:

Błędy powinny być sygnalizowane inaczej

Tak, ale wyciąganie minimum pustego zbioru to niekoniecznie błąd :) możemy dyskutować w nieskończoność, prawda jest taka ze w projekcie tak złożonym jak język programowania czy biblioteka standardowa dużego języka która musi stworzyć implementacje abstrakcyjnych matematycznych pojęć tak żeby wykonały się na całkiem fizycznym i ograniczonym procesorze wymaga kompromisów - i w każdym jednym pytaniu znajdziemy rozwiązania lepsze lub gorsze w zależności od
  • Odpowiedz
@Flypho: płaku płaku, nikt normalny w dużej skali nie korzysta z czystego jsa. Masz TypeScript który rozwiązuje problemy tak bardzo Ciebie bolące. Debilny język? Pokaż mi inny w którym jesteś w stanie shipować produkt na różne platformy, środowiska bez całej tej zabawy w kompilowanie N binarek. Były podejścia z actionscript, java applets no ale jakoś się to nie przyjęło... zastanawiałeś się kiedyś dlaczego?

I "programowanie to nie biznes, to kontrola
  • Odpowiedz
@Flypho: Za programowaniem jak za wszystkim kryje się nauka. Za kładzeniem instalacji elektrycznej tez kryje się nauka ale nie zmienia to faktu ze elektryk to nie naukowiec tylko wyrobnik który za pieniądze wykonuje produkt

Tak z ręka na sercu, ilu znasz programistów którzy napisali prace naukowa? Bo ja kilku ale to bardziej naukowcy którzy umieją programować a nie programiści robiący research.

Programowanie to nie jest żadna wyższa sztuka - ot
  • Odpowiedz
@enron: bo jest (numeracja w PKP też).

Nie jest. Jest według ustalonego schematu, który jest najnormalniej w świecie debilny ¯_(ツ)_/¯

Ogólnie każdy jak sobie zetknie to "hehe ale głupi
  • Odpowiedz
@gatineau: jestem zwolennikiem stosowania ostrych pojec i jednoznacznych definicji przy programowaniu. Explicit beats implicit. Uważam też że jeśli nie ma dobrej wartości do zwrócenia, to powinien lecieć błąd, najlepiej taki żeby się aplikacja wywaliła na ryj, to wtedy programista poprawi. Zauważ że w tej sytuacji programista ma pelna kontrolę nad tym co przekazuje do funkcji, więc może zagwarantować przed wywolaniem że kolekcja będzie niepusta. I dlatego na takie podejście jak
  • Odpowiedz
@Flypho:

Całkiem sporo, bo sam jestem autorem kilku prac naukowych. Pracowałem też na uczelni, więc trudno było ich nie poznać.

Ah to wiele wyjaśnia, combo programista i pracownik uczelni musiało wywalić detektor arogancji poza skalę
  • Odpowiedz
@gatineau:

Serio to jedyne co ci przychodzi do głowy słysząc „elektryk”? Wiesz ze instalacje elektryczne w elektrowniach czy np. wielkich obiektach jak stadion na 45 000 ludzi tez ktoś projektuje? Niektórzy są na początku kariery inni dalej, jedni robią małą rzecz inni dużą. Ale nie zmienia to faktu ze projektant sieci elektrycznej w elektrowni to inżynier a nie naukowiec a inżynier to wyrobnik produkujący dzieło które ma konkretny cel, zazwyczaj
  • Odpowiedz
@Flypho:

Ale jak coś s--------ł, to odpowiedzialność ściągamy, bo to była przecież wola złego szefa i

Ale on nic nie s--------l. Dostał kilka tygodni na zrealizowanie zadania i zrealizował je wręcz spektakularnie biorąc pod uwagę dostępne zasoby
  • Odpowiedz