Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Przeglądałem stare wpisy spod tagu #budujzwykopem i wciąż nie wiem.

Za miesiąc ruszam z budową domu. 190 m2, piętrowy, dach dwuspadowy.
Jako materiał w projekcie mam wpisany pustak ceramiczny. Kierownik powiedział że spoko, ekipa również. No ale zacząłem czytać internetowych znawców i nijak nie mam pojęcia, czy dobrze wybieram.
Na wykopie było kilka dyskusji mniej lub bardziej sensownych i jakieś wnioski z tego wyciągnąłem ale chciałbym podpytać typowo pod siebie.

Co wybrać - pustak ceramiczny czy gazobeton?

Co jest dla mnie najważniejsze:

- izolacja cieplna

- izolacja akustyczna (to nawet bardziej, ale na ocieplenie idzie wełna mineralna więc ona pewnie 'zrobi robote')

I po rozmowach z projektantem właśnie pustak miał być optymalnym wyborem. Potem jednak poczytałem o alternatywach, zasięgnąłem opinii muratorów, fejsbuków i zgłupiałem. Zastanawiające również jest to, że większość domów w okolicy jest właśnie z gazobetonu.

Dobrze robie wybierając tradycyjne rozwiązanie w postaci pustaka?

Nie interesuje mnie: czas budowy, łatwość obróbki (ekipa ma narzędzia), dostepność (oba są od ręki), rzekome problemy z wieszaniem czegoś na ścianach

#budowadomu #dom #nieruchomosc #remontujzwykopem #pytanie #kiciochpyta #architektura

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62fc07b4dc34d0ff86332841
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: parę lat siedziałem w tym temacie i moim zdaniem gazobeton jest preferowany przez ekipy wykonawcze, które siłą rzeczy nie są już złożone z dziadków ze starej szkoły tylko troszkę młodsi i oni potrafią liczyć pieniążki i forsują zakup gazobetonu przez inwestora. Jest to dla nich dużo szybszy, łatwiejszy w obróbce materiał, a za cały dom i tak wezmą podobne pieniądze, nieważne z czego by budowali. Zapytaj wykonawcę o opinie,
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Za izolację cieplną muru odpowiada styropian/wełna, a nie rodzaj cegły. Oczywiście są różnice w izolacyjności gazobetonu/silikatu/ceramiki, ale po dodaniu 25-30 cm ocieplenia one nie mają praktycznie znaczenia.

Natomiast różnice już są znaczące jeżeli chodzi o akustykę oraz akumulację ciepła i tu bezkonkurencyjny jest silikat - materiał o największej gęstości i wytrzymałości. Zastanów się dlaczego budynki pasywne budowane są z silikatów, który jest jakby nie patrzeć najzimniejszy z tych trzech
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: silikat - lepsza akustyka ale cięższy/droższy. Gaz eton - lzejszy łatwiejszy w obróbce i pewnie teraz tańszy.

Ja mam gazbeton i żyje i dobrze. Pewnie teraz był wzial silke, niektórzy murarze narzekają na nią bo cięższa, wolniej idzie itp. Koniec koncow będzie się dobrze mieszkało i w jednym i w drugim, pociesz się ze to jeden z setek dylematów jaki Cie czeka na budowie ;)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: izolacja cieplna - przecież to jest w prospektach.
Akustyczna? przez jakikolwiek mur ze styro nie dochodzą hałasy. Bardziej przez okna, jak będziesz mieć 3 szybowe powinno być cicho. No i dochodzi szczelność, tzn brak dziurek, wywietrzników.
Rób rekuperację, to dodatkowo wygłuszy dom na hałasy z zew.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Izolacyjność gazobetonu nie ma żadnego znaczenia bo dane podawane są dla warunków laboratoryjnych nie do uzyskania na budowie. Gazobeton wchłonie wilgoć i będzie miał to samo co ceramika. Po drugie izolacja ma znaczenie a nie sam bloczek. Jeżeli nie ma dla Ciebie znaczenia to co napisałeś to na prawdę nie ważne co wybierzesz. A to że gdzieś budują z gazobetonu to chyba bardziej moda bo w mojej okolicy sama
  • Odpowiedz
Wiesz ile waży bloczek gazobetonu i ceramiki? Jaką masz trudność z obróbką ceramiki?

@01101010_01100001: miej więcej tyle samo, tyle że objętość różna.
A trudność w obróbce? Kruszy się, trzeba sprzętu. Gwoździem beton komórkowy obrobisz jak trzeba będzie.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Mam na zewnętrznych i wewnętrznych, costam slychac ale na pewno nie jak przez karton gips xD a tak serio to nie mam porównania, jest po prostu ok
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Co nie wybierzesz będzie dobrze. Tez miałem ten sam dylemat w czerwcu 2021, ale zdecydowałem się ostatecznie na gazobeton , kupiłem termalica 500, odpadów dużo nie było, jedyne co to drugi raz na dzialowki wziąłbym 600. . Z silikatów to ciężko Ci będzie ekipę znaleźć , bo to ciężkie i nie chcą z tego budować.
  • Odpowiedz