Wpis z mikrobloga

Miruny macie pomysł co to jest? Coś mnie ugryzło mniej więcej 8 dni temu. Nie bolało, nie swędziało. Jednak nie schodzi. Mama coś mnie straszy, że może być to po kleszczu, jednak takowego nie miałem (może sam odpadł). Jutro pojade do lekarza pierwszego kontaktu, ale i tak zastanawiam się co to może być.

Wymiary: 6x5cm
W rzeczywistości trochę bardziej czerwone niż na zdjęciu.

#medycyna
#lekarz
#dermatologia
#ugryzienie
#zdrowie
newskamil11 - Miruny macie pomysł co to jest? Coś mnie ugryzło mniej więcej 8 dni tem...

źródło: comment_1659541368asaCuCry56qW4tz4YmihoG.jpg

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To wyglada jak #!$%@? tego gnoja „latającego kleszcza” ! Twarde to jest? jeśli tak to masz odpowiedz. Tylko nie drap bo będzie blizna wielkości paznokcia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jaggen: Ale orientujesz się że najlepsze genetyczne testy (niedostępne w Polsce najbliżej w Berlinie) mają wykrywalność ciut powyżej 60% a to co robią zgodnie z procedurami w Polsce to jest ruletka bo więcej jest błędnych wyników niż poprawnych. Bardziej opłaca się u nas leczyć w nieskończoność na kolejne wymysły lekarzy niż na boreliozę a jak już diagnoz braknie to zamykają pacjentów w psychiatryku bo objawy nie pasują do żadnej jednostki
  • Odpowiedz
@newskamil11: Z tym strupem wygląda na pająka, czasami pod strupem zbiera się trochę ropy i jest obolałe, nie wygląda to jak rumień wędrujący, kolor jest zbyt jednorodny na pierwszy rzut oka, ale oczywiście lekarz to podstawa.
  • Odpowiedz
  • 1
@newskamil11 rumień od kleszcza przy boreliozie to po okolo 2 tyg od ukąszenia i też nie zawsze i też nie musi być w miejscu ukąszenia. Mam zaleczoną boreliozę. Tu bym obstawiał coś innego. Wapno jedz i idz do lekarza.
  • Odpowiedz
@przyjacielsen: Mireczku, a naprowadzisz mnie na to nagranie bo przejrzałem na YouTube i na banbye i nie mogę namierzyć nic o boreliozie, a chętnie bym posłuchał bo zbieram takie informacje( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@newskamil11: Leć mirek do lekarza jak nie wiesz co Cię ukąsiło. Ja miałem coś podobnego, ale akurat widziałem, że to nie był kleszcz, tylko jakaś mucha/komar/owad/#!$%@?. Bolało jak sam #!$%@? i nie schodziło ponad tydzień. Dopiero maść z antybiotykiem na to pomogła.
  • Odpowiedz
@ArtyQ: Dawno to bylo - rok temu. Juz nawet nie pamietam czy wywiad przeprowadzał Łuksza czy ten gruby. Napisz do nich ale obejrzalem calosc, prawie 2h - opowiadal ze po 10 latach zaczelo z nim sie coś dziać i dalsze 2 lata od lekarza do lekarza. Juz byl na wylocie, uczył sie od nowa chodxic
  • Odpowiedz
@przyjacielsen: Dzięki, kilka lat temu był artykuł w Gazecie pomorskiej o gościu, któremu zdiagnozowali boreliozę po 8 latach badań na wszystko. Wydał kilkanaście tysięcy na same badania nie mówiąc już o lekach...
A na tym nagraniu wspomniane jest o rumieniach i przenoszeniu.
ArtyQ - @przyjacielsen: Dzięki, kilka lat temu był artykuł w Gazecie pomorskiej o goś...
  • Odpowiedz
@newskamil11: dla mnie to ukąszenie bąka lub innego "ślepaka". Miałem tak, że z "punktu" po ukąszeniu sączyła się ropa. Po dwóch tygodniach się zagoiło i od siedmiu lat przy wysiłku pojawia mi się w tym miejscu czerwona plama. Idź do lekarza, oprócz boleriozy, mogą to być inne, równie groźne lub bardziej niebezpieczne zakażenia.
  • Odpowiedz
@newskamil11: Kamil, mordo, ale nie da się przeoczyć kleszcza na tyle długo, żeby sam odpadł. Kleszcz już po 2-3 dniach zajebiscie swędzi i jest wbrew pozorom widoczny, wyczuwalny, tym bardziej na łydce. Dlatego ja obstawiam, ze to nie kleszcz, ale nie będę też zgadywał, co to może być. Jako ciekawostkę dodam, ze kolegę z pracy #!$%@?ł jakiś pająk na działce, w kark. Dowiedział się o tym dopiero po ponad tygodniu.
  • Odpowiedz
masz 1:1 klasyczny przypadek.

@JaszczompPszeszczeni: to jeszcze sobie zrób test porównawczy google na daltonizm, też powinien wyjść 1:1

@newskamil11: NIE wygląda to na boreliozę, tylko jakieś zakażenie. Ale pewnie antybiotyki dostaniesz i tak na wszelki wypadek. Jeśli doksycyklinę, to pamiętaj, żeby nie wychodzić na słońce.
  • Odpowiedz