Aktywne Wpisy

RenkaRenkeMyje +553
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

vieniasn +425
wziąłem zły ryż i ten brązowy się gotuje pół godziny zamiast 15 minut ludzie złoci jednak co biały to biały

Wymiary: 6x5cm
W rzeczywistości trochę bardziej czerwone niż na zdjęciu.
#medycyna
#lekarz
#dermatologia
#ugryzienie
#zdrowie
źródło: comment_1659541368asaCuCry56qW4tz4YmihoG.jpg
Pobierz- zdążyć otrzymać wynik;
- następnie zdążyć z dostaniem się gdzieś (tutaj też pytanie gdzie iść z takim pozytywnym testem, na SOR jakiś, czy robiąc test prywatnie i jeśli będzie pozytywny, to jakby dostane skierowanie w odpowiednie
Powiem tak - ja na Twoim miejscu spokojnie zrobiłbym wynik po powrocie. Można zaryzykować twierdzenie, że leczenie już przeszedłeś, tzn własnie przechodzisz. Potwierdzoną infekcję leczy się 10 do 20 dni doksy i to cała terapia, powinien to na dobrą sprawę przeprowadzić lekarz pierwszego kontaktu, ale nie wiem, czy w Polsce tak to wygląda, na pewno część lekarzy pierwszego kontaktu tak prowadziła pacjentów parę lat temu
Jeśli chodzi o leczenie to doksę przypisał mi właśnie lekarz pierwszego kontaktu.
Biorąc pod uwagę to co napisałeś, wydaje się, że dobrym planem działania jest zrobienie badania już po powrocie. Sprawdziłem to z czekaniem na wyniki dwóch testów zejdzie się dwa tygodnie, czyli dokładnie to o czym pisałeś. Jeśli chodzi o wyjazd za granicę, jadę na 5-6 tygodni.
Niżej wrzuciłem screen z dostępnymi badaniami
źródło: comment_16596240548q9BiHyHe46BEKa2Oma3CX.jpg
PobierzJeszcze mam ostatnie pytanie dosłownie. Jeśli rzeczywiście mam rumień pokleszczowy. To czy efektem brania doksy i jej skutecznego działania może być zanikanie tego rumienia w najbliższych dniach, w sensie czy jeśli to wystąpi to czy może to być jakiś wyznacznik skutecznego działania antybiotyku? Czy jednak rumień bez względu na wszystko kiedyś sobie zniknie?
@newskamil11: tak
@newskamil11: tak ale po dłuższym czasie
A. jeszcze taki myk, boreliozowy rumień pojawia się dość późno po ugryzieniu, to kolejna rzecz, która odróżnia go od zwykłego zakażenia.