Wpis z mikrobloga

@leopard: A jak liczona ta liczba? bo to wychodzi trochę mniej niż 9k (nie wiem czy liczona średnia jest netto czy brutto), a to są bardzo łatwo osiągalne stawki w IT. Nie trzeba być wybitnym. Więc albo stare dane, albo złe dane, albo jakaś niewielka próba.
  • Odpowiedz
Stawki sa na pewno brutto bo tak sie wszedzie na zachodzie podaje zarobki.

Ja kto wyliczyli nie wiem, jednak bardziej ciekawe jest porownanie do innych krajow (np niemal te same stawki co na Ukrainie, kilkukrotnie mniejsze niz na Zachodzie Europy)
  • Odpowiedz
In Poland a developer will typically make $22,740 (a year)

@leopard: Artykuł bez podania źródeł, bez opisu metodologii, bez podania definicji - czyli "instytut danych z d--y".

To mogą być jakieś estymaty wyciągane z innych estymat, bo obawiam się że nie ma żadnych oficjalnych statystyk na których można by bazować.

Stosunek płacy w tym badaniu między Polską a Niemcami jest podejrzanie bliski stosunkowi średnich płac, więc coś mi się wydaje
  • Odpowiedz
@leopard: ambitni mają 30k, ale jest jeszcze rzesza mniej ambitnych z żoną, dziećmi i kredytem, którym pasuje ciepła posadka w korpo za 10k na rękę

często siedzą w kiepskich technologiach i nie mają czasu / nie chce im się nauczyć czegoś bardziej rynkowego
  • Odpowiedz
@leopard: mówię to od zawsze, napiszę jeszcze raz - wykopki żyją w bańce i to nawet nie jest ich wina. Każdy ma tych kilku znajomych, pracujących dla zagranicznych firm (może nawet bezpośrednio), którzy robią te 30k może nawet więcej. Ale reszta j---e na etacie za 8k i koniec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@leopard: jak to ładnie ktoś przedstawił, takie statystyki operują na starych danych, czyli maja z rok poślizgu przynajmniej a może wiecej trzbea tam pogrzebać i sie dowiedzieć skąd t e dane
  • Odpowiedz
którym pasuje ciepła posadka w korpo za 10k na rękę

@steppenwolf90: Niekoniecznie pasuje, ale też człowiek chciałby zmieniając UoP na B2B zachować jakiś standard "higieny pracy", np. nie tłuc taśmowo tasków z zegarkiem w ręku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz