Wpis z mikrobloga

Nowe wydanie #unknownews już jest! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Trochę o WEB3, deaanonimizacji TORa, SQLite vs PostgreSQL itp.

https://mrugalski.pl/nl/wu/PhGEbopI36eyWL0ExNqtkA

P.S. tylko do niedzieli można kupić "Akademię Debugowania Linuxa".
https://adl.mrugalski.pl

Tagi: #technologia #informatyka #ciekawostki #programowanie #linux #webdev #linux
imlmpe - Nowe wydanie #unknowNews już jest! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Trochę o WEB3, deaanonimiz...

źródło: comment_1656666752O2kByFfZndZDZrcRGlBCdi.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

program napisał kod za niego, czego tutaj nie rozumiesz?

@teddybear69: cytat z artykułu:

Is Copilot an amazing tool? Definitely. This is the future of development and I'm not saying it will take our jobs because AI will not replace programmers anytime soon, but it will definitely make us more
  • Odpowiedz
@bzdr no coz, autor artykułu najwyraźniej ma rozdwojenie jaźni... Jedno pokazuje na filmie, drugie pisze w przytoczonym cytacie. Sam pisze że nie zna Pythona, nie zna PyGame, nie napisał na filmie linii kodu a jednak AI wypluła mu grę. Nawet jak to nie zastąpi zawodu programisty, to otworzy go na rzeszę osób o znacząco niższych kwalifikacjach co w końcu doprowadzi do jakiejś normalizacji zarobków w tej branży, ergo skończy się 15k,
  • Odpowiedz
i do jakiejś normalizacji zarobków w tej branży, ergo skończy się 15k

@teddybear69: z tego, co wiem, to takie zarobki w Polsce są wymuszone nieco przez to, że programista może pracować zdalnie dla klienta zza granicy, gdzie nie robią one już takiego wrażenia względem innych wynagrodzeń.

A pytam, bo sam nie wiem, co myśleć ;) z jednej strony po takich prezentacjach wydaje się jasne, że programowanie trochę "oberwie", z drugiej
  • Odpowiedz
a to jakie trzeba mieć kwalifikacje żeby napisać "wyświetl okno gry", albo "wczytaj plik ze statkiem i wyświetl go na środku ekranu"?

@teddybear69: trudno mi odpowiedzieć na tak zadane pytanie, bo dokładnie na tym polega programowanie - na mówieniu komputerowi "wyświetl okno gry", albo "wczytaj plik ze statkiem i wyświetl go na środku ekranu".
  • Odpowiedz
@teddybear69: w XIX wieku był taki ktos, który myślał że skoro istnieje lokomotywa to człowiek przestanie być potrzebny w transporcie, jak to wygląda dziś nie musze mówić. Programiści się nie skończą, jedynie zmieni sie charakterystyka programowania i dalej bedziemy robic to samo tylko w inny sposob.
  • Odpowiedz
Programiści się nie skończą, jedynie zmieni sie charakterystyka programowania i dalej bedziemy robic to samo tylko w inny sposob.

@StefanKosa: ale, jak rozumiem, @teddybear69 nie twierdzi, że programiści się skończą, tylko że dzięki AI ich pracę będzie mogła wykonywać osoba o niskim stopniu kwalifikacji, a zarobki spadną z 15 000 do 1500. Co o tym myślisz?

@zibizz1
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bzdr: no właśnie to wytłumaczyłem. Nie wierzę w to. Wierzę w to że ogarnięci ludzie będą szybciej/lepiej coś robili. Nie wierzę w to że ktoś o niskim stopniu kwalifikacji coś osiągnie dobrego. Można to porównać do przekazania dużych zasobów debilowi. Zmarnuje je tylko.
  • Odpowiedz
@bzdr: Zauważ że wachlarz zarobków programistów był bardzo szeroki mimo faktu że świat się nieustannie komputeryzuje od dekad, może być i tak że bez AI zarobki by spadły a może być ze z AI te zarobki wzrosną. AI tez ma swój zakres, jesli klient zazyczy sobie by sztuczna inteligencja ogarniała rynki finansowe to złozy zamówienie na oprogramowanie śledzące i kalkulujące kursy walut/akcji a nie te sledzące ruchy i mimikę twarzy.
  • Odpowiedz
@imlmpe: Patrzyłem. Materiał masz w formie wideo. Masz także w formie tekstu?
Dla mnie, to obie formy są ważne.
Lubię widzieć i mieć możliwość widzenia w formie tekstu. Na filmie, to takie trochę ubogie, bo trzeba to przewijać tracąc czas.
Formę napisaną, można znacznie szybciej ogarnąć. Plus można wracać do cięższych zagadnień, bez żmudnego szukanie zagadnienia w filmie.
Proszę o odpowiedź.
Dzięki
  • Odpowiedz
Masz także w formie tekstu?

Dla mnie, to obie formy są ważne.

@Igor_x: niestety, ilość przekazywanych informacji jest tak duża, że spisanie tego w pełni w formie tekstowej oznaczałoby praktycznie konieczność napisania książki.

Do każdej lekcji dołączone są notatki zawierające wszystkie wydawane polecenia, pliki konfiguracyjne, jak i uwagi i porady udzielane podczas filmu, jednak nie ma tam pełnego zapisu każdego słowa. To jest po prostu szkolenie wideo.
  • Odpowiedz