Wpis z mikrobloga

Ej jak to jest. Mój kuzyn w Niemczach bierze właśnie kredo na budowę domu ze stałym oprocentowaniem 1,2% i nikt go tam nie wyzywa od pijawek i złodziei. Tymczasem w Polsce oprocentowanie hipotek przebiło 9% i rośnie, a polaczki wręcz cieszą się, że "kredyciarz dojechany". Żyjemy na jakieś innej planecie czy co?

#kredythipoteczny #nieruchomosci
  • 287
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@golomb13: zajebista rada ze stałym oprocentowaniem. Mi bank proppnowal jakieś 6% ze zmiennym oprocentowaniem, a ze stałym około 7.5 albo 8%, i to stałe tylko na 5 lat. Problem polega na tym, że żaden rząd nie dojechał banki, żeby coś zmieniły w tym kierunku
  • Odpowiedz
problem jest, ze w Polsce rządzą banki i ich ludzie, a nie panstwo i obywatele.

@janusz-lece: to teraz lepiej nie patrz do kogo naleza najwieksze banki w polsce i kto dyma cie bez mydla z kazdego kierunku
  • Odpowiedz
Myślisz, że ludzie w Polsce lubią ryzyko i celowo wybierają gorszą ofertę?

@piesprzewodnik: ja mysle ze uwielbiaja, jak zaczely sie podwyzki to na wszelkich forach byl tylko jek ze te propozycje z przejsciem na stale t ospisek bankow. xD
  • Odpowiedz
@PeterGosling: ale to nie kredyt jest patologicznym instrumentem, tylko regulacje prawne obowiązujące w Polsce ¯\_(ツ)_/¯

Dlaczego bank miałby oferować produkt, czy brać na siebie odpowiedzialność, jeśli prawo nie wymaga? Pojawił się wymóg KNFu odnośnie kredytów na stałą stopę na min. 5 lat - od razu takie pojawiły się w ofertach banków.
  • Odpowiedz
a po to, że biorąc kredyt i spłacając go w 5 lat, zapłacę 40k odsetek od pożyczonej kwoty i mam mieszkanie na już.

@b7kj: 40k AHAHHAHAHAHA, przy obecnych stopach to 120k
  • Odpowiedz
@golomb13: Ja nawet nie mam kredytu xd wyładowuje swoją frustracje na takich ignorantach jak ty xd 2015 jeden bank w 2015 roku xDdd jak to ma się do Niemiec?

Idź tam zgłosić się do moderatora znów xd
  • Odpowiedz
@MasterOf8: Wpadłeś mistrzu na to że mam stałe oprocentowanie na 5 lat, znacznie poniżej obecnych stawek?

Przy takim kapitale pożyczonym, oprocentowaniu jakie mam i spłacie kredytu w czasie obowiązywania stałego oprocentowania, łączna kwota odsetek to +/- 42k z wakacjami kredytowymi, i jakieś 52k jeśli wakacji jednak nie będzie.

Wakacje kredytowe też można będzie świetnie rozegrać, jeśli przejdą w takiej formie jak mówią. Wtedy obecne wolne środki które trzymam w oczekiwaniu
  • Odpowiedz