Pytanie do osób biorących już udział chociaż raz w rekrutacji. Czy zwracacie uwagę na wygląd/prezencję zatrudnianej osoby? Czy osoby rekrutujące powinny brać pod uwagę np. uzębienie lub stopień otyłości rekruowanego pracownika? Czy jest to legalne? ( ͡°ʖ̯͡°)
@a5f5c1: @kimikini: @kimikini: przypomina mi się historia z jednego działu HR dużej firmy w US kiedy to panie odrzucały CV na podstawie wyglądu kandydata :), jak jesteś brzydki, biedny, niski i krótki to niestety ale przegrałeś życie nic nie zrobisz.
@kimikini: Ludzie na wsi nie dbają często o siebie i nie ma to nic wspólnego z tym jak wykonują swoje obowiązki. Więc zrównanie tych dwóch rzeczy jest błędne.
@a5f5c1: Tak nie śmieszkując, to wielu ludzi zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo wygląd jest ważny, nawet przy rekrutacji na stanowiska biurowe. Co z tego, że jest to nielegalne, ostatecznie to karyna z HR wstępnie decyduje czy twój ryj nadaje się do firmy. Ludzie mogą sobie zaklinać rzeczywistość, ale tak właśnie jest. Nie bez powodu większość managerów czy CEO ma średni wzrost coś około 6 - 6'3ft.
@a5f5c1: Wydaje mi się, że na wygląd mniej a na prezencję bardziej. Czyli: możesz być brzydki jak noc ale jeśli jesteś schludny, uprzejmy i dobrze się z Tobą rozmawia to spoko. Tylko różni ludzie różnie oceniają, jak ktoś nie cierpi palaczy i przyjdziesz na rozmowę capiąc fajkami bo paliłeś tuż przed wejściem do biura to masz ogromny minus. Podobnie jak śmierdzisz potem, więc jeśli masz z tym problemy to dezodorant,
Wydaje mi się, że główna rola HRek to właśnie odrzucanie takich ludzi którzy a) źle pachną b) spóźniają się na spotkanie bez zapowiedzi / nie przychodzą c) mają skrajne braki w umiejętnościach interpersonalnych (np wstydzą się rozmawiać z obcym człowiekiem) d) są oszustami i nie znają "własnego" cv
#pracbaza #praca #januszex #pracait #programista15k #programista25k #korpo #korposwiat #zalesie
@DobrzeNaoliwioneLozysko: zrozum to i zaakceptuj, że niefajnie pracuje się z biedakami. Takie są realia i tyle.
Ja na szczęście oprócz kwalifikacji mam też odpowiednią pensję (25k netto), więc problem
a) źle pachną
b) spóźniają się na spotkanie bez zapowiedzi / nie przychodzą
c) mają skrajne braki w umiejętnościach interpersonalnych (np wstydzą się rozmawiać z obcym człowiekiem)
d) są oszustami i nie znają "własnego" cv