Wpis z mikrobloga

@sidsfd: @suqmadiq2ama: nawet emerytów stać na protetykę uzębienia. Są pewne minimalne wymagania co do wyglądu, które trzeba spełniać, aby nie być dziwakiem.

W większości miejsc pracy umiejętności społeczne (a odrzucający wygląd nie pomoże) są równie ważne jak twarde kwalifikacje, często nawet bardziej. Nawet w IT.
  • Odpowiedz
@Djelon: Nie w większości tylko w takich gdzie obsługuje się klienta bezpośrednio, nie masz kontaktu z klientem to możesz wyglądać jak fragles i dobrze robić swoją robote. Jeżeli postawisz w firmie grupe modelek to część z nich będzie uznana za brzydkie w porównaniu do reszty, wszystko zależy od punktu odniesienia
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Nie jest to legalne, ale oczywiście że mimo wszystko też się to ocenia. Jeśli mamy dwóch kandydatów, którzy przedstawiają takie same kwalifikacje ale jeden prezentuje się dobrze, a drugi ewidentnie o siebie nie dba to wiadomo, który zostanie zatrudniony/
  • Odpowiedz
Czy zwracacie uwagę na wygląd/prezencję zatrudnianej osoby?

@a5f5c1: nie, ale oczekuje minimum przyzwoitości. W sensie nigdy mi się nie zdarzyło, ale raczej nie brałbym poważnie człowieka, który włączył się na spotkanie rekrutacyjne bez koszulki czy u---------y smarem/jedzeniem/gównem. Poza tym nie ma znaczenia, liczy się wiedza i umiejętności techniczne. To nie wybory miss mokrej monady...
  • Odpowiedz
Nie w większości tylko w takich gdzie obsługuje się klienta bezpośrednio, nie masz kontaktu z klientem to możesz wyglądać jak fragles i dobrze robić swoją robote

@suqmadiq2ama: haha dobry żart, ale spoko, z wiekiem się nauczysz, że jednak kwestie interpersonalne to jest coś ważnego.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Zależy. Jak ktoś ma jakieś "defekty" na które ma mały wpływu mam to w dupie.
Ale jak ktoś przyjdzie na rozmowę jak menel z wyboru typu jakieś brudne ubranie (raz prowadziłem rekrutacje i typ w koszulce miał dziurę i jeszcze czymś wybrudzona była i wyblakła) - szczególnie, że to było zdalnie, na żywo bym jeszcze mógł zrozumieć, że coś się stało, alob ktoś ma tak tłuste włosy, że aż
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Jak pracujesz z klientem/podmiotami zewnętrznymi/reprezentujesz firmę - będą patrzeć. Jak tylko siedzisz w piwnicy i nie widzisz się z nikim - nie będą
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@a5f5c1: z mojego prywatnego doświadczenia (nie jestem rekruterem, jedynie prscuje w it) ze studiow. Nawet jesli ci lussie maja skilla to grubasy to oblechy ktore zawsze o----------y i robiły syf wokol siebie.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: ciężko powiedzieć, bo ludzie nie zawsze robią to świadomie. Część jest w stanie przyznać, że jak widzą kogoś wyglądającego naprawdę źle, konkretnie zaniedbanego, to tylko dlatego go nie zatrudnią, ale jak jest wybór pomiędzy kimś całkowicie przeciętnym ale nie zapuszczonym, a wyglądającym naprawdę dobrze, to nie będzie to już tak świadoma decyzja. Tu więcej powiedziałyby Ci jakieś badania, bo trochę jak z reklamami - mało kto przyzna, że dobra
  • Odpowiedz
@a5f5c1: nie jest legalne, jest powszechne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Od takich skrajności jak rekruter w fast foodzie smiejacy sie z julkami z cv i wybierajacy sobei chłopaka tego bo się dziewczynom podoba po w miarę normalne, że jak przyjdzie gość w pogniecionej koszuli i śmierdzący jakby się nie mył czy mający brudne paznokcie to nie chcesz go.

Pro-tip: zapomnij o rekrutacji - WSZĘDZIE gdzie idziesz
  • Odpowiedz
Pro-tip: zapomnij o rekrutacji - WSZĘDZIE gdzie idziesz ludzie sobie wyrabiają pierwszą opinię o Tobie tylko po tym jak się prezentujesz.

@JimNH777: cenny pro-tip, dzięki, potwierdzam, że tak niestety jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz