Wpis z mikrobloga

Mamy tu jakichś #programista15k, którzy pracują przy systemach ofertowych w towarzystwach ubezpieczeniowych? Chciałbym dowiedzieć się jak to jest, że czasami długo zapowiadane zmiany w tych systemach odbijają się czkawką nieraz kilka miesięcy? Zmiany funkcjonalności nie są odpowiednio sprawdzane? Kod piszecie na kolanie? O co chodzi :D

Może ktoś pracuje w Decerto, ITIS lub Guidewire?
#programowanie #allianz #ubezpieczenia
OrzechowyDzem - Mamy tu jakichś #programista15k, którzy pracują przy systemach oferto...

źródło: comment_16431958511XFR0jbbBKJAaSZ2kmrC7n.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OrzechowyDzem: Miałem w rodzinie kogoś kto kiedyś pisał dla Hestii w jakiejś firmie, ale to było tyle lat temu że nie pamiętam czy to początkowe wersji IPegaza czy jeszcze coś wcześniej. Ogólnie jak wszędzie, ma być tanio i szybko.

Ostatnio usłyszałem, jak powiedziałem o czymś co powinni zmienić w PZU, że raczej na pewno nikt tego nie ruszy bo każda zmiana everestu to są takie pieniądze że im się nie
  • Odpowiedz
@OrzechowyDzem: Z tego co widzę to problem w branży IT jest taki że często zatrudnia się "budowlańców" żeby zaczęli budować wieżowiec i pokazuje się im koncept i na bieżąco wszyscy starają się rozwikłać jak wygląda projekt.
To się nazywa Agile
  • Odpowiedz
nikt tego nie ruszy bo każda zmiana everestu to są takie pieniądze że im się nie opłaca takich pierdół ruszać

@sayanek: +1, też to słyszałem. W Evereście dużo można wykonać/zdziałać, ale jest to chyba jeden z mniej intuicyjnych systemów :D
A co do iPegaza to obecnie na iHestii postawili Ergo Biznes, który go zastąpił i jest już znacznie przyjemniejszy w użytkowaniu. Zdarzają się błędy, ale rzadko.
  • Odpowiedz
@OrzechowyDzem: O Hestii to lepiej w ogóle nie wspominać :D 5(albo i więcej) różnych programów, każdy od czegoś innego, ale niektóre mają wspólne produkty, ale jednak inne, inne OWU inny zakres :)

To wygląda jakby informatycy sami stwierdzali, że tego gówna (aktualnego kodu) nie warto ruszać i lepiej pisać od początku :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@OrzechowyDzem: kilka razy brałem udział w testach Everest jako użytkownik, na kilka dni przed wdrożeniem poprawek. Zdarzało się, że wyłapaliśmy jakiś błąd krytyczny, za każdym razem było kilka pierdół. No ale w pewnym momencie z tego zrezygnowali bo to niepotrzebne koszty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@uytx: Do tego w ubezpieczeniach zarządy traktują IT jako jakiś niepotrzebny koszt, więc wszystko działa na zasadzie ciągłego patchowania gnoju.
  • Odpowiedz