Wpis z mikrobloga

trzeba było wspomnieć o czytnikach linii papilarnych na rzekomo linuksowych ThinkPadach

@dyskutek2: Że niema? Że nie działają? A gdzieś ty to wyczytał? We wspomnieniach Juliusza Cezara z wojny galijskiej? Żebym nie sprawdził, że jeden z popularnych programów na PPA jest od 2014.
  • Odpowiedz
Już nie mówiąc o tym, że niektóre z programów na Linuksa jest robionych według wizji, gdzie interfejs jest mniej ważny i zamienniki często są nieintuicyjne w porównaniu do konkurencji.

@dyskutek2: Które? SMPlayer? Libreoffice, Filezilla, Brave, Pidgin, Geogebra, Gimp, Inkscape, Blender, LazPaint, Firefox, Chrome/Chromium, VLC?
  • Odpowiedz
Tymczasem w internecie masz tabelkę z długą listą niewspieranych urządzeń na Linuksie.

@dyskutek2: NIE WIDZIAŁEM, ani tej tabelki, ani się nigdy nie zastanawiałem przy zakupie sprzętu, czy będzie działać, bo działa.
  • Odpowiedz
to w końcu mogę się czepiać braku wsparcia czy nie? bo już nie wiem

@ly000: Wsparcia czego? Szprzęty od lat są standardowe. Kupujesz drukarkę, podłączasz do maka czy liny (nie wiem jak pod windą) i działa, bo CUPS działa. Jak są potrzebne "dodatkowe stery" to CUPS je instaluje. 3 dni temu sprawdzałem.
  • Odpowiedz
raku wsparcia dla najpopularniejszych dedykowanych kart graficznych na rynku? wayland już jest uważany za stabilny, a wsparcia dla NVIDIA ani słychu ani widu

@ly000: A co Win ma wsparcie dla Waylanda? I co ludzie masowo NIE KUPUJĄ kompów z Windą?
  • Odpowiedz
używania linuxa przez NASA? aktualnie większość osobistych komputerów NASA

@ly000: NASA używa linuksów. NSA też. Departament Obrony. Google. Microsoft. Boeing. Dassault. Airbus. Armia i żandarmeria francuska. ... ... ...
  • Odpowiedz
Społeczność Linuksa gorąco zachęca mówiąc, jaki to jest świetny system i wszystko działa, a rzeczywistość jest inna. Jak coś nie działa,

@dyskutek2: Bo wszystko działa. A jak nie działa to można naprawić. Pod Windą, jak nie działa, to nie działa i nie będzie działać i dlatego w MS pracują na linuksach.
  • Odpowiedz
Darmowy czy komercyjny, a promowany jako zamiennik Windowsa, który rzekomo obsługuje się tak samo.

Nie obsługuje się tak samo jak Win. Żaden system nie jest zamiennikiem Wim. Ani Win żadnego innego systemu. Wszystkie systemy, poza Win, obsługuje się tak samo, Win odwrotnie.

@dyskutek2:
  • Odpowiedz
zainstalowałem babci i działa, a wy używacie niestabilnego Windowsa, który nie rzekomo nie działa po aktualizacjach

Bo babcia nie jest dwutygodniowym chackierem i prędzej jej kondensatory wybuchną, jak raz postawione Ubuntu zdechnie.

@dyskutek2:
  • Odpowiedz
ale w zdecydowanej większości przypadków system działa i niemal wszystko będzie oficjalnie wspierane. Do tego prościej to skonfigurować.

@dyskutek2: Nie, pod Win WIELE rzeczy NIE DZIAŁA i NIE BĘDZIE działać (dlatego w MS pracują na linuksach). A konfiguracja Win to śmiech (już nawet nie to, że nie wiadomo jak, bo system zamknięty, a to, że system ma wyższe uprawnienia od roota/admina).
  • Odpowiedz