Wpis z mikrobloga

@ly000
1. Idk, ja przy dość długim używaniu obu rozwiązań, windowsa i Linuxa nie zauważyłem u siebie różnicy między nimi.
2. Nie wspieranego natywnie sprzętu jest już w sumie dość mało, a jeśli nawet coś się trafia to praktycznie zawsze są zamienniki oprogramowania oferowane przez community, często w sumie lepsze niż oficjalne, jak np Piper wymieniony już wyżej przez co end user nie cierpi na niczym (jeśli tylko umie googlować ( ͡
dżizas, nie ten link mi się wkleił

@Kryspin013: ok, ubuntu przeleciał się samolotem. masz jakieś konkretniejsze źródło? gdzie i w jaki sposób dokładniej wykorzystują ten system? bo ten film wygląda trochę na reklamę. z linuxa pewnie korzystają, ale trudno mi uwierzyć, że wysyłają laptopy w kosmos ze zwykłym ubuntu.
2. Nie wspieranego natywnie sprzętu jest już w sumie dość mało, a jeśli nawet coś się trafia to praktycznie zawsze są zamienniki oprogramowania oferowane przez community, często w sumie lepsze niż oficjalne, jak np Piper wymieniony już wyżej przez co end user nie cierpi na niczym (jeśli tylko umie googlować ( ͡º ͜ʖ͡º) )

@Piesa: do mojej myszki mx master 3 nie ma takiego pipera. jest
ok, ubuntu przeleciał się samolotem. masz jakieś konkretniejsze źródło? gdzie i w jaki sposób dokładniej wykorzystują ten system? bo ten film wygląda trochę na reklamę. z linuxa pewnie korzystają, ale trudno mi uwierzyć, że wysyłają laptopy w kosmos ze zwykłym ubuntu.

@ly000: Czytałem o debianie latata temu. Jakieś przykłądowe źródło:

https://osworld.pl/linux-w-kosmosie-czyli-jak-nasa-wykorzystuje-open-source/

Na ich stronie też znajdziesz fotki z linuksami (na ziemi) jak korzystają z tego na desktopie:
https://www.nasa.gov/centers/ames/images/content/267374main_DPLR_Software_1.JPG

Więcej czasu nie
@kacperski1: i co? skonfiguruje na nim np. SmartShift? gesty? ustawienia myszki w zależności od aplikacji? no właśnie. jedyne co robi ten program, to przypisuje jedne przyciski do innych i zmienia DPI () ()

nie wiem po jakiego kija udajesz, że nie ma problemu ze wsparciem urządzeń na linuksie. tylko się błaźnisz ()
poniżej screen z aplikacji producenta:
Pobierz ly000 - @kacperski1: i co? skonfiguruje na nim np. SmartShift? gesty? ustawienia mysz...
źródło: comment_1640456369YzwDGFPyGWCEg1GcTVrYkd.jpg
@kacperski1: btw. przypomniałeś mi o kolejnym problemie. na linuksie mam zawsze problem z prędkością scrolla. muszę instalować jakieś rozszerzenia na przeglądarce lub zmieniać configi, ale nigdy nie jest tak szybki i płynny jak na windowsie. może to też wina tej myszki, nie wiem
i co? skonfiguruje na nim np. SmartShift? gesty? ustawienia myszki w zależności od aplikacji?

@ly000: ale żeś się zesrał na kilka komentarzy. Serio masz bóldupy o jakąś gejmingową myszkę w linuksie do której PRODUCENT NIE WYPUŚCIŁ OFICJALNIE SOFTU. Ty jesteś normalny? @bruuh: ma rację, że brzmisz jak dzieciak xD

potrafisz wymienić chociaż jedną wade windowsa czy dalej będzie pokazywał swój kompletny brak kompetencji w temacie?

@ly000: Jak nie istnieją?
@Kryspin013: o, kolejny się zesrał. wiedziałem, że pisząc komentarz krytykujący linuxa pod tagiem #linux to jak wsadzić rękę do gniazda szerszeni, ale bez przesady. to wy usilnie bronicie ułomności tego dziadostwa. brak wsparcia producentów urządzeń jest dużym problemem, a wy udajcie że nie ma żadnego problemu.

fanboye apple to jest nic w porównaniu do fanboyów linuxa . macie klapki na oczach i nie przyjmujecie żadnej krytyki. system idealny, wszystko jest jak
o, kolejny się zesrał

@ly000: ? Aż zacytuję twój pierwszy komentarz w tym wątku. Fotka niżej.

to jak wsadzić rękę do gniazda szerszen

@ly000: Ziom, przeczytałem twoje komentarze od początku do teraz i pokazujesz tu tylko ignorancję którą ci panowie wyżej udowodnili. A by czepiać się, że funkcje jakiejś konsumenckiej myszy nie działają bez oficjalnego softu to trzeba być po prostu, cóż:

to wy usilnie bronicie ułomności tego dziadostwa.

@
Pobierz Kryspin013 - > o, kolejny się zesrał

@ly000: ? Aż zacytuję twój pierwszy komentarz...
źródło: comment_1640457102qfSUGN1aO8qdxNOhZSw0o7.jpg
czyli masz problem nie z systemem, a z tym, że z racji małej popularności nie wszyscy wypuszczają na niego swój soft? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Piesa: no ale to nadal jest rzecz, która jest zaliczana do wad używania systemu Linux i zrzucanie winy na producentów jest bronieniem go na siłę. Przecież mówimy o systemie używanym na co dzień.

@ly000: trzeba było wspomnieć o czytnikach linii papilarnych
no ale to nadal jest rzecz, która jest zaliczana do wad używania systemu Linux i zrzucanie winy na producentów jest bronieniem go na siłę.

@dyskutek2: No ale gdzie widzisz winę jak nie po stronie prodcuentów? W linuksie i tak już społeczność robi zajebistą robotę z pisaniem własnych sterowników do sprzętu czy softu użytkowego. Przykład masz wyżej z jakimś softem do obsługi gejmingowych logitechów.

trzeba było wspomnieć o czytnikach linii papilarnych na
@Kryspin013: ale co obchodzi przeciętnego użytkownika, którego gorąco zachęcacie do Linuksa, czyja jest to wina? Świat jest brutalny i tu nie ma czego bronić. System z tego powodu nie kwalifikuje się do użytkowania u niejednego użytkownika. Już nie mówiąc o tym, że niektóre z programów na Linuksa jest robionych według wizji, gdzie interfejs jest mniej ważny i zamienniki często są nieintuicyjne w porównaniu do konkurencji.

. Ostatnio po roku nie śledzenia
Jeszcze instalacja programów użytkowych. Na Windowsie wszystko jest jasne, proste i szybkie, a na takim Linuksie? Jak nie ma w sklepie z programami, to Google, ręczne dodawanie repozytoriów w terminalu czy inne cuda dla zwykłego użytkownika jak np. tary. Dla mnie używanie konsoli to nie problem, ale już przykładowo w internecie jest multum wątków o instalacji głupiego Waterfoxa, gdzie samo "./ waterfox" nie zawsze działa jak należy. Kolejna rzecz dyskwalifikująca Linuksa na
ale co obchodzi przeciętnego użytkownika, którego gorąco zachęcacie do Linuksa, czyja jest to wina?

@dyskutek2: Wut? Po pierwsze ja nie jestem gwarantem żadnych cech tego systemu - to raz. Dwa, że odwalasz srogiego fikołka: te desktopowe distra Linux-a to nie jest system, który ma na siebie zarabiać więc traktowanie tego jak komercyjny produkt jest dziwne. Jedyna opcja gdzie bóldupy byłby usprawiedliwiony to jakbyś kupił lapka z linuksem i coś by tam
@Kryspin013:

A by czepiać się, że funkcje jakiejś konsumenckiej myszy nie działają bez oficjalnego softu to trzeba być po prostu, cóż: głupim

Nie? Brak wsparcia jest dużym problemem i z tym się zgadzam.

ej, to w końcu mogę się czepiać braku wsparcia czy nie? bo już nie wiem ( ͡° ʖ̯ ͡°)

kignorancję którą ci panowie wyżej udowodnili

@Kryspin013: no dobra, to teraz dopiero się zesram.
Wut? Po pierwsze ja nie jestem gwarantem żadnych cech tego systemu - to raz. Dwa, że odwalasz srogiego fikołka: te desktopowe distra Linux-a to nie jest system, który ma na siebie zarabiać więc traktowanie tego jak komercyjny produkt jest dziwne. Jedyna opcja gdzie bóldupy byłby usprawiedliwiony to jakbyś kupił lapka z linuksem i coś by tam nie działało.

@Kryspin013: czy ktoś mówi o tobie? Mówię o ogóle. Społeczność Linuksa gorąco zachęca