Wpis z mikrobloga

podaj jakiś przykład, z ciekawości

@ly000: Oprogramowania portowanego na windowsa? Okular, calibre, krita.

Gówniany soft pod windowsem? Notatnik, który się do niczego nie nadaje, przestarzały explorer. Narzędzia do zarządzania systemem jak przystawóki administracyjne pamiętają czasy windowsa me np menedżer urządzeń, regiedit, usługi nie zmieniły się od kilkunastu lat. Głupie "Usługi" nie mają nawet filtra przeszukiwania. To jest tragedia.

a wsl? masz zintegrowanego linuxa z windowsem.

@ly000: WSL nie ma dostepu
@bruuh: Ah shit, here we go again. typowy linuksiarz. chcesz taki program, to sobie znajdź alternatywę. może w końcu znajdziesz na githubie jakiś konsolowy program, który zadziała xd

nie, do tego pierwszego nie ma dobrej alternatywy, bo to dedykowana funkcjonalność tej myszy. a do drugiej funkcjonalność, to nie wiem czy jest jakiś program na linusksa który to emuluje.
nie, do tego pierwszego nie ma dobrej alternatywy, bo to dedykowana funkcjonalność tej myszy.

@ly000: możesz mi w końcu wyjaśnić co to za magiczna funkcjonalnośc której nie można ustawić pod linuxem za pomocą np. imwheel? przekleiłeś ze strony x-kom jakiś marketingowy bełkot z którego nic nie wynika
@Kryspin013: że "Okular, calibre, krita" nie odpalisz na windowsie? a co to wyskakuje jak wpisze "okular windows download" w google? jakieś wirusy?

sprawdziłem te programy i wszystkie mają instalatory na windowsa.

Są nawet biblioteki z wine portowane na windowsa by oprogramowanie z windowsa działało lepiej na windowsie. Tu przykład:

ok, mogę ci przyznać rację, że muzealne gry mogą lepiej działać na linuksie, nawet nie chce mi się tego sprawdzać, bo się
że "Okular, calibre, krita" nie odpalisz na windowsie? a co to wyskakuje jak wpisze "okular windows download" w google? jakieś wirusy?

@ly000: a derp głowa mnie #!$%@? i źle przeczytałem. No jest masa softu, którego pod windowsa nie ma. Przykłady tego użytkowego:
foliate, agregatory gier jak gamehub czy lutris, lunksowe menedżery plików. Wszelkiego rodzaju rzeczy stojące niskopoziomowo jak wirtualizacja z bezpośrednim dostępem do sprzętu (pci-e passthrough). To jest też powód powstania
instalujecie linuxy na 10 letnich złomach tylko po to, aby chodziły trochę szybciej. a spróbujcie zainstalować go na współczesnym sprzęcie za minimum 10 k, najlepiej z kartą nvidia i mniej standardowymi peryferiami niż klawiatura i myszka logitecha za 50 zł, to wtedy będzie widać różnicę w komforcie użytkowania.

Żadnego problemu, im NOWSZY sprzęt, tym lepiej.
Karty Nvidia (i Realteka) używam pod Ubuntu, Debiane i Fedorą od 14 lat.
Nie istnieją "mniej standardowe"
Okular, calibre, krita, nie odpalisz na windowsie? A co to wyskakuje jak wpisze "okular windows download" w Google? jakieś wirusy? Sprawdziłem te programy i wszystkie mają instalatory na windowsa.

Z tym, że Okular i Krita najpierw instalują na Win KDE. Są takie "natywne" bez narzutów jak MSO pod Wine.

Calibre też dociąga całą maszynę pytonową.

PS Jak chcesz wiedzieć, czego na zabytkowym Win nie można i nie będzie można, to zadzwoć do
Stabilność najpopularniejszych linuxowych środowisk graficznych KDE czy Gnome jest kijowa, gorsza niż Windowsa. Sprawdzone empirycznie. Są zlagowane. Np. przesuwając okno, okno podąża za kursorem, a nie przesuwa się równo z nim.

@ly000:

Są jeszcze inne objawy, ale to nie jest opis "niestabilności" DE. Nawal Win do rejestru śmieci, a będziesz miał to samo, nawet wtedy, kiedy system nic nie robi.