@krzysiek944: o właśnie to. Raz w życiu pracowałem z scrum masterem, który otworzył mi oczy na czym ta robota polega. Zwykle jak SM się odzywa to czekasz aż skończy swoją wyuczoną gadkę o tym dlaczego coś tam jest ważne, jak to musimy być jednym zespołem ze wspólnym celem i taki tam korpo bullshit. Jak tamten gość się odzywał to się chciało go słuchać, bo to nie były regułki z szkoleni
@jaca_66: scrum master to taka zapchajdziura w korpo it zeby wsadzic kogos po znajomosci. cale szczescie kilkaset maili na linkedin czeka wiec moze sie srac robota robie swoim tempem
@gtafr: ty ale wiesz ze napisalem sram master i to jest przesmiewczy wpis a nie specjalistyczna opinia o tym kto co robi, gosciu ja na budowie bębny od pralki podaje to skad mam wiedziec
@jaca_66 kurde do dziś pamiętam, jak mieliśmy spotkanie (my jako Klient) z zespołem IT, który miał dla nas stworzyć 'specyficzny' produkt od zera. I był tam taki śmieszny koleś, którego stanowiska nie jestem w stanie powtórzyć, ale jego zadaniem było prowadzenie mediacji, bo programiści byli takimi typowymi nerdami no-life xD i bali się rozmawiać z klientem xD
@jaca_66 Komuś się rolę pomyliły.. Sacrum Master ma dopilnować żeby zachowane były wszystkie scrumowe artefakty w trakcie sprintu. Za to OPO bardzo chętnie się będzie pytał jak tam progress. ( ͡°͜ʖ͡°)
@jaca_66: To jest ciekawe zjawisko - znam dużo ludzi po dziennikarstwie, hehe humanistów debilów co nie utrzymają rodziny, a po wskoczeniu do IT przez bardziej nietechniczne stanowiska zaczęli kosić dobre pieniądze jak na circa 25-latków, zalozmy miedzy 6 a 9k. W tym czasie pełno historii jak juniorzy programiści w przesyconym im podobnymi rynku nie mogą wyskoczyć z klatki 3-4 na łapę, podobnie ludzie w audytach, accountingu i innych tego typu
źródło: comment_16354271852DbJLoQluHV8SraP3PFBJz.jpg
Pobierz@jaca_66: Na pewno nie takie, jak na deweloperów. Dewelopera wezmą każdego. SM już niekoniecznie.
https://youtu.be/jPcusmXre9I
@Hylfnur: Chyba w twoim korpo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Principali z fronta biorę od ręki i płacę po 600-700 eur dziennie net fv
@Lunatik: ale za 700 eur/d to się polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I był tam taki śmieszny koleś, którego stanowiska nie jestem w stanie powtórzyć, ale jego zadaniem było prowadzenie mediacji, bo programiści byli takimi typowymi nerdami no-life xD i bali się rozmawiać z klientem xD
Komentarz usunięty przez autora