Wpis z mikrobloga

mirki jak oceniacie plusy i minusy mieszkania na ostatnim piętrze w bloku? jestem na etapie rozglądania się za mieszkaniem i znalazłem mieszkanie na 10 piętrze. jutro będę dzwonił, żeby się umówić na oględziny. czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy oglądaniu w porównaniu do "zwykłego" mieszkania?
blok z 1975 i niby po termomodernizacji. w opisie jest, że winda jest nowa, więc myślę, że nie będzie się często psuła, ale to wiadomo, że do zobaczenia na żywo co to znaczy "nowa"

#nieruchomosci #mieszkanie #krakow
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leniar: w lato wali gorącem od dachu, ale z drugiej strony - nikt nie tupie, mniej osób przechodzi pod drzwiami.
Ja mieszkam na ostatnim i przedostatnim piętrze i sobie chwalę.
  • Odpowiedz
@leniar: plusy: brak hałasu od sąsiada z góry, więcej światła (chyba że to najniższy budynek w okolicy). Minusy (zwłaszcza w starym budownictwie) droższe ogrzewanie i potencjalnie mokro.
  • Odpowiedz
minusy mieszkania na ostatnim piętrze w bloku

@leniar: gorąco od dachu w lecie, szansa na złapanie zalania w nieszczelnym dachu i malowanie sufitów (niby na koszt wspólnoty, ale zawsze to dyskomfort). Szczególnie w starym budownictwie, gdzie nie było żadnych norm.

naprawdę jest aż tak gorąco? jest jakiś taktyczny sposób na sprawdzenie tego przed zakupem

@leniar: umówienie się na oględziny w środku lata popołudniu ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@leniar: pytałeś o budynek z PRLu, u rodziców w bloku z 1986 jest piekarnik w lato.
W moim budynku z 2015 od dachu nie wali, na oststbim piętrze mam w lato w miarę komfortowo, nawet bez klimy, a na piętrze niżej bywa piekarnik, jak słońce walnie po oknach.
No ale po wielkiej płycie to bym się nie spodziewał dużo - ściany łatwo zaizolować, większość spółdzielni to zrobiła, ale z dachem
  • Odpowiedz
u mnie na ostatnim pietrze w lato dochodzi do 30 stopni ale przynajmniej nie slychac jak co chwile ktos wchodzi do klatki
  • Odpowiedz
@leniar: na milion rzeczy, jedne oczywiste drugie mniej. Otwórz okna, zobacz czy niesie się hałas od ulicy, sprawdź czy grzejniki są w stanie być gorące, sprawdź jakie remonty były [piony, czy jeszcze żeliwne], kiedy był remont instalacji wewnętrznej, jakie są oczekiwane remonty ogólne, czy zarządza tym wspólnota czy spółdzielnia, jakie ma opinie. A przede wszystkim porozmawiaj z sąsiadami jak to wygląda, czy jest gorąco w lecie, czy nie ma kogoś
  • Odpowiedz
@leniar: Przy kupnie na wysokie piętro warto sprawdzić koszt ubezpieczenia mieszkania - czasem w starszych blokach bywa wyższe. Też pamiętaj o ubezpieczeniu od zalania z dachu, choć tu akurat wspólnota powinna mieć budynek pokryty.
  • Odpowiedz
@leniar: a nad tym mieszkaniem jest jeszcze jakieś pomieszczenie/strych czy bezpośrednio dach? Czasami bywa(rzadko), że jest jeszcze pomieszczenie nad ostatnim piętrem wtedy mniej strachu z zalaniem i nie tak gorąco. Choć ja chwilę mieszkałem na ostatnim i jakoś gorąco nie było dla mnie.
Zwroc uwage czy sa jakies slady po zalaniach i pytaj czy były zalania, choć pewnie nikt sie nie wysprzęgli
  • Odpowiedz
@leniar: same plusy, niemasz zagrozenia ze ktos ci zaleje mieszkanie. 2 wszelkie robactwo dotrze z piwnicy do twojego mieszkania jako ostatnie wiec masz czas sie zabezpieczyc jak pojawi sie u sąsiadów. 3 mniejsze ryzyko włamania. 4 Mozesz chodzic nago po domu nikt cie nie bedzie widzial z ulicy. 5 Mozesz trzymac na korytarzu rowery i pranie bo nikt czesto nie lazi. i moge wymieniac bez konca
  • Odpowiedz
naprawdę jest aż tak gorąco? jest jakiś taktyczny sposób na sprawdzenie tego przed zakupem czy dowiem się dopiero w lato jak mi sie będzie d--a pociła?

@leniar: Zajebiście, kilka razy wynajmowałem na ostatnim piętrze i zawsze był ukrop latem. Sprawdź czy w budynku można klimę zamontować, bo bez tego będzie Ci ciężko żyć.
  • Odpowiedz
  • 0
@leniar: W lato piekarnik, w zimę możliwe problemy z niedogrzaniem. Najlepiej zapytaj o zdanie sąsiadów obok, bez tego nie podejmuj decyzji.
  • Odpowiedz