@xan-kreigor: Tak, bo co weekend podłączasz płytę do zasilania. Bierzesz profesjonalistę i robisz to raz - porządnie. Bezpieczniejsze jest dlatego że nie zajara Ci się pryskający tłuszcz.
Prąd jest bardziej ekologiczny bo po prostu zużywasz tej energii mniej. Bo nie ma takich strat w przestrzeń dookoła gara.
ale nie ma stałej temperatury, tylko ciągle dogrzewa co wpływa na smak dania.
@ruszcz: Przy wyższej mocy indukcja grzeje cały czas. A przy
@eshape55: wieksza kontrola płomienia i temperatury, możesz podnieść naczynie, operować nim nad ogniem a nadal będzie grzane - dla pro to może mieć znaczenie. Ja profesjonalistą nie jestem, gotuję sobie proste obiadki więc u siebie mam indukcję i jej na nic nigdy nie zamienię.
@thewickerman88: A widzisz...ja zapamiętałem tylko ten wątek z jakimiś badaniami, pewnie właśnie związanymi z tymi testami czy certyfikatami. Nie wiedziałem, że z ich strony była taka ofensywa.
: zostawię tylko pod tym wątkiem, że moim zdaniem płyty gazowe Solgazu to pomyłka, której żałuję każdorazowo gotując coś w domu rodzinnym. Zanim się to badziewie naagrzeje, to czekaj sobie 5 minut, a niech Ci coś znacznie kipieć i chcesz zmniejszyć moc, to lepiej odstaw garnek na bok, bo do dodatkowej temperatury dane pole będzie dochodziło kilka minut i przez ten czas dalej olej bedzie pryskał a woda z ziemniaków kipieć
@Eliade: Ceramiczna ("elektryczna*") jest przeżytkiem (z czasów gdy nie istniała indukcja), pod względem ceny ustępuje tej na gaz (zakup i cena paliwa), zapewnia jedynie w stosunku do niej brak spalin i łatwiejsze czyszczenie, większe bezpieczeństwo jest dyskusyjne przez mocne nagrzewanie. Indukcja jest o rzędy wielkości bardziej oszczędna od ceramicznej ("elektrycznej*") i od gazowej również, nie nagrzewa się bardziej niż do ok 60 stopni (zależy od modelu) ma wyższą cenę zakupu (moim
Na elektrycznej to #!$%@? zanim woda zacznie wrzeć to wcześniej #przegryw zarucha
No i po wyłączeniu jej i zostawieniu patelni z samym olejem zadymisz, albo nawet podpalisz chatę, bo grzałki jeszcze grzeją zakumulowanym w sobie ciepłem
@lukasz-brak: a ja mam jednak wrażenie, że na gazie mam większą kontrolę nad gotowaniem. Niemal codziennie używam woka i jakoś nie widzę tego na indukcji. Ale może się mylę?
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
#gotujzwykopem
Śmieszą mnie argumenty że płyty indukcyjne są lepsze "bo bezpieczeństwo", tak jakby podłączanie 3,5kw na żyle 2,5mm było bezpieczniejsze XD
Poza tym pod względem czysto ekologicznym (biorąc pod uwagę emisję co2/kwh w polsce), gaz jest najlepszy do gotowania
Prąd jest bardziej ekologiczny bo po prostu zużywasz tej energii mniej. Bo nie ma takich strat w przestrzeń dookoła gara.
@ruszcz: Przy wyższej mocy indukcja grzeje cały czas. A przy
@paramyksowiroza: @-PPP-: @Kosciany: @janekplaskacz:
Z solgazem była afera. Gościu był w necie mega popierany i wbiłą mu trochę sodówa do łba.
Wdał się
@Toniejawtedy: że co?
Na elektrycznej to #!$%@? zanim woda zacznie wrzeć to wcześniej #przegryw zarucha
No i po wyłączeniu jej i zostawieniu patelni z samym olejem zadymisz, albo nawet podpalisz chatę, bo grzałki jeszcze grzeją zakumulowanym w sobie ciepłem
Masz gaz? Bierz gaz.
Nie masz gazu i chcesz tanio, bierz elektryczną.
Nie masz gazu i masz pieniąze, bierz indukcje.
Proste ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora