Wpis z mikrobloga

@Eliade: używałam trzech i jestem bardzo zaskoczona tym że według większości elektryczna jest zła. Jest dla mnie najwygodniejsza bo jest cicha (indukcja nie, to dla mnie największą wada, nienawidzę jak sprzęt buczy), nie ma zakamarków jak gaz, najłatwiej mi ustawić na taką temperaturę jak chcę (gazu nie lubię, nie czuje tej "kontroli"). Cenowo wychodzi gorzej niż indukcja. Płyta się nagrzewa i to za równo zaletą jak i wada - dla
  • Odpowiedz
@Eliade: tylko indukcja, fakt z jak się przesiada z gazu to dziwna sprawa, ale po jakimś czasie człowiek się naumie, a jeżeli chodzi o bezpieczeństwo i funkcjonalność (nie mówię o jakiś tanich płytach) to nie ma porównania. po 3 latach do gazu już bym nie wrócił, nie widzę żadnych zalet, a p---------e, że gotuje się lepiej to chyba jak ktoś jest master chef a nie kimś pokroju kucharki prezesa (
  • Odpowiedz
@thewickerman88 wypraszam sobie :P ja dużo gotuje i mycie indukcji po każdym gotowaniu to udręka. Jak wykipi makaron to trzeba od razu zdejmować, wycierać garnek, przestawiać na inny palnik, wycierać wode. Kuchnie gazową myłam raz dziennie gąbką z cifem i lśniła niezależnie od tego ile i co gotowałam. Jeżeli bym drugi raz urządzała kuchnie to tylko gaz i to najlepiej na 5 lub 6 palników (a nie na 4)
  • Odpowiedz
@eshape55: To takie p--------o, gaz że niby tak profi jak w knajpach.
Po pierwsze w knajpach, przy ich przerobie oszczędności idą w tysiące, po drugie zawodowiec to Ci ugotuje na czym chce, po trzecie znam zawodowca co w domu ma indukcję :-)
I raczej nie jest jedyny bo w nowoczesnym budownictwie unika się instalacji gazowych.

Gx
  • Odpowiedz
@zasadzka01: kupiłem wtedy tę płytę, umiarkowanie zadowolny jestem. Gdyby szkło było mocniejsze (odporniejsze na przypalenie a potem rysy zp czyszczenia) to by bylo wspaniale. Ale nie oni sie chwalili że to szkło takiej klasy co konkurencja, Niemcy np dają do elektryków czy indukcji. Tyle że tamte się tak mocno nie nagrzeją i przypalą tym sanym jak solgaz gdzie jak odpalisz na pełną p---e to pod szkłem może się zrobić nawet
  • Odpowiedz
@Eliade: Do indukcji i do większości elektryki musisz mieć w kuchni kabel który utrzyma te 8 KW, najlepiej 3 fazowy, choć de facto indukcje najczęściej mają 2 moduły, każdy na dwa pola więc korzystają de facto 2.
Pola indukcji mają wymiar minimalny garnka (położysz coś mniejszego to się nie załączy) dobrze żeby choć jedno pole obsługiwało jakieś nieduże gary.
Wiele modeli ma możliwość obsługi podłużnych naczyń "łącząc" dwa pola w
  • Odpowiedz