Aktywne Wpisy
xiv7 +39
Oto lista wstydu firm które postawiły biznes ponad życie ludzkie i działają w Rosji (jest ich więcej ale wyłuskałem te bardziej rozpoznawalne w Polsce, stan na marzec). Nigdy dotąd nie zbojkotowałem jakiejś firmy z powodów ideologicznych dopóki nie nastała ta wojna. Bunt społeczeństwa rosyjskiego z powodu gorszego funkcjonowania jest najszybszą drogą do zakończenia wojny. Jeżeli musicie korzystać z usług jakiejś z tych firm to chociaż napiszcie mail ze sprzeciwem. Taka ciekawostka że
Ana77 +13
Starasz się wyjśc z dołka, dostajesz w morde i wpadasz z powrotem. Znowu sie wyczołgujesz - jeb w mordę. W błocie po sam zasrany kołnierzyk.
Nawet jak zrobisz dobry krok to okazuje się, że jednak ten krok był zły i założyleś sobie pętle na szyje.
Boli mnie to - może to wina mojej niskiej inteligencji i zbyt dużej moralności.
#depresja #feels #zycie
Nawet jak zrobisz dobry krok to okazuje się, że jednak ten krok był zły i założyleś sobie pętle na szyje.
Boli mnie to - może to wina mojej niskiej inteligencji i zbyt dużej moralności.
#depresja #feels #zycie
#gotujzwykopem
Po pierwsze w knajpach, przy ich przerobie oszczędności idą w tysiące, po drugie zawodowiec to Ci ugotuje na czym chce, po trzecie znam zawodowca co w domu ma indukcję :-)
I raczej nie jest jedyny bo w nowoczesnym budownictwie unika się instalacji gazowych.
Gx
Możesz kupić opalarkę gazową na kartusze albo, choć znacznie dłużej to trwa opalarkę elektryczną, daje koło 300 stopni.
Gx
Pola indukcji mają wymiar minimalny garnka (położysz coś mniejszego to się nie załączy) dobrze żeby choć jedno pole obsługiwało jakieś nieduże gary.
Wiele modeli ma możliwość obsługi podłużnych naczyń "łącząc" dwa pola w jedno,
mam coś takiego i mega sobie chwalę, może i droższe od normalnych płyt indukcyjnych (i to sporo), ale #!$%@?, są rzeczy które 10x lepiej sie gotuje na gazie i vice versa na indukcji
@H13D: A poza tym jakieś argument?
Elektryczny ceramik - długo grzejesz, niewydajne, nieefektywne, bezwładność cieplna.
Indukcja - drożej, szybko się grzeje, łatwo się czyści, nie opalisz cebuli.
Przesiadkę z gazu na indukcję oceniam na 9,5/10. Pół
Jak słyszę argument o gazie, że możesz sobie cebule opalić to ja #!$%@?...
za indukcją:
+ prędkość gotowania (klasyczny czajnik na indukcje >
Komentarz usunięty przez autora
@Szkodzik: 3,7 kW, chociaż wg instrukcji każda sama limituje obciążenie. Ja mam 25A bezpiecznik i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby korki wywaliła. Rodzinka ma indukcję w 2 mieszkaniach na 1 fazie i nikt nie myśli o tym żeby do gazu wrócić.
Płyta elektryczna - tania wersja indukcji dla biedaków, gówno totalne, ma wszystkie wady gazowej oraz jeszcze jedną swoją - bardzo powolna zmiana temperatury po nadaniu wartości
Gazowa - wszystko spoko, ale bardzo ciężka w utrzymaniu w czystości, mam od trzech lat, chcę zamienić na indukcję
Indukcja - jak wyżej, ale łatwa w czyszczeniu, miałem 8 lat, potem zachciało mi się gazowej
Kroisz na pół i na suchą patelnie i tyle.
@majorponury: niekoniecznie, sa plyty indukcyjne gdzie mozesz obok mocy ustawic okreslona temperature a nawet zmiane temperatury po X czasie na inna i z wbudowanym okapem. Sam taka mam i od kiedy na niej gotuje to inny lvl wrazen.
W czym gaz jest lepszy od indukcji jesli gotowanie jest twoja pasja? Czy chodzi o to ze plomien ma "dusze" jak to nie ktorzy prawia?
Wg. mnie tylko indukcja ze wzgledow praktycznych jak i finansowych.
@Alkath: e, co? Ja chyba mam jakąś zepsutą indukcję, bo ściągam garnek po gotowaniu i to miejsce gdzie stał jest jednak gorące..
wieksza kontrola płomienia i temperatury, możesz podnieść naczynie, operować nim nad ogniem a nadal będzie grzane - dla pro to może mieć znaczenie. Ja profesjonalistą nie jestem, gotuję sobie proste obiadki więc u siebie mam indukcję i jej na nic nigdy nie zamienię.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@H13D: bo masz chłopie krzywą patelnię. Boki odstają od szkła bardziej i indukcja słabiej grzeje.
@Akatrosh: mieszkam sam z indukcją na 230V (skumałem po tym opisie) i w zasadzie moge jeden garnek sztywno na max ustawić, a drugi na przedostatni poziom. Przez 7 lat 2 razy pomyślałem o tym, że brakuje mi tej "siły"
@kurczakos1: ja to samo jak czasem na gazie u rodziny musze coś zagotować.
W rzeczywistości indukcja na pełnej mocy daje te 3,x kW i prawie nie masz strat, a duży palnik gazowy to max 2,5 kW z czego połowa idzie na
Wymieniłem szybę sam ale 1000 cebulionów poleciało za nową.
Gdybym miał jakąś kuchenkę 60cm szer to bym kupił nową za te pieniądze, ale to 72cm i w dodatku dobrze się sprawdza (electrolux) i koszt 2k więc wymiana była
@malinq: no to widzisz, każdy ma jakieś swoje potrzeby. Ja używałem przez chyba 2 lata na 230V, bo kabla pod siłę nie miałem xD Zmotywowałem się i nabyłem odpowiedni i inne życie. Wcześniej miałem podobnie jak piszesz, jeden garnek na max, a drugi to tak na 70%. Da się żyć, ale czasami wnerwiało jak było coś grubszego
3-fazowa tak naprawde jest 2-fazowa. Masz 2 pola zasilane z jednej fazy i 2 pola z drugiej, co pozwala na uruchomienie mocy po 3,6kW na każde pół kuchenki.
Komentarz usunięty przez autora