Mam bardzo duży zakres tolerancji w stosunku do osób LGBT, W wielu kwestiach starach się ich wspierać. Ale jakieś granice też mam. Jeżeli gostek, który w żaden sposób nie "upodabnia" się do kobiety, a chce aby nazywać go Małgorzata oraz używać wobec niego żeńskich końcówek to to jest ten moment w którym ja wysiadam. Czytam sobie w necie, że zatrzymali jakąś aktywistkę lgbt, patrzę na fotkę a tam zdjęcie faceta. Absolutnie rozumiem, gdyby ta osoba przechodziła hormonoterapię, ubierała się po damsku itd. Ale jeżeli ktoś wygląda w 100% jak facet, ubiera się jak facet, a chce aby mówić do niego Małgorzata i używać żeńskich końcówek to coś tu jest ewidentnie nie tak. Dodatkowo prowadzi fanpejdża o nazwie "stop bzdurom" (xD) #lgbt #bekazlewactwa
@Yurusenai: ALE - zawsze śmieszy, ale Op poruszył tutaj ważna kwestie, to że ktoś używa damskich czy męskich końcowe to nie znaczy że ma prawo zmuszać drugiego człowieka aby to robił.
a) wstajesz i wychodzisz. (Zostajesz, złośliwym chamem, ktory w dodatku jest transfobem)
@AgainstTheWorld: Stawiam na tę opcję, chociaż nie uważam, że to dobre porównanie, które można zestawić z sytuacją, w której ktoś prosi cię tylko o to, abyś się do niego zwracał w dany sposób. Jak już wspominałam wyżej, od używania zaimków osobowych język mi nie odpadnie, nie dzieje mi się również żadna krzywda. W sytuacji, gdy do damskiej sauny
@SzybkieSondy: prawdziwa trans-kobieta powzięła by przynajmniej minimalne kroki aby być postrzeganą przez społeczeństwo jako kobieta. A tutaj mamy gostka, który w 100% wygląda jak facet i nie podejmuje żadnych kroków aby to zmienić. I chce aby mówić do niego Małgorzata oraz używać żeńskich końcówek. Dlatego też jak napisałem - mam bardzo duży zakres tolerancji, ale tego już nie akceptuję.
jednak tak jak mówisz z mediów się przebijają te kutachoinki
@plasq: przecież nawet wszyscy uczestnicy marszu chodzili na galowo to prawactwo i tak by spamowało zdjęciami z eventów fetyszystów na drugim końcu planety
@Klimbert zaburzenia tożsamości płciowej to nie zawsze kwestia binarnej zamiany. Są osoby, które źle się czują w skórze zarówno kobiety jak i mężczyzny.
@Klimbert: Ja generalnie nie mam z tym problemu, nie wiem dlaczego miałbym mieć. Dopóki nie próbują udawać innej rzeczywistej osoby to wszystko spk. Nie widzę problemu w tym żeby jakiś facet nazywał się Małgorzata i nosił damskie ciuchy, to tylko imię i ubranie, dopóki nikogo nie krzywdzi i zachowuje się jak człowiek to nie mam żadnego problemu. A ataku na ciężarówki tej fundacji nie popieram ale rozumiem. Gdyby to o
Ale jeżeli ktoś wygląda w 100% jak facet, ubiera się jak facet, a chce aby mówić do niego Małgorzata i używać żeńskich końcówek to coś tu jest ewidentnie nie tak.
@Klimbert: Ale w sumie co to za problem? XD Jakby Grzesiek chciał żeby wołano na niego Kacper to też byś się oburzał? Czy jednak wołał Kacper? A jak już chce żeby na niego wołali Małgośka to jest p------y? Ja znałem
@Kozajsza: Grzesiek, Kacper, Zbyszek i Mati to męskie imiona :-) Jakby Grzesiek wyglądał jak facet i wolał aby wołać na niego Mati to chyba nikt by nie miał z tym problemów :-)
Jakby Grzesiek chciał żeby wołano na niego Kacper to też byś się oburzał? Czy jednak wołał Kacper?
@Kozajsza: jeśli chodziłby z tabliczką "JESTEM GRZESIEK", na koszulce miał napisane Grzesiek i wszystko w jego wyglądzie krzyczałoby "Grzesiek", to jednak byłoby bardzo dziwne, jakby się upierał, żeby na niego mówić "Kacper" ¯\_(ツ)_/¯
parafrazując Tomasza Lisa - skąd kur*a ci biedni ludzie mają wiedzieć, że osoba wyglądająca, mówiąca, zachowująca się jak mężczyzna, czuje
@Klimbert: No tak, ale konstrukt w którym imiona są wyłącznie męskie/żeńskie istnieje w języku polskim ale w niektórych innych nie i co wtedy? Takie Alex albo Sasha są unisex i dopiero miałbyś mindfuck jakby Sasha jednak okazał się Wanią i to jest żeńska Sasha XD
Dla mnie to jest szukanie problemu na siłę, jak chce żeby na niego wołać Kilmandżaro to spoko,
@Kozajsza: Gdyby gość Alex (neutralne płciowo imię) wyglądający jak ten ze Stop Bzdurom nazwał się Bernadette (nacechowane płciowo imię) to reakcje byłyby podobne. I robi krzywdę ludziom, których duża część społeczeństwa nie bierze na poważnie przez takich klaunów.
@Klimbert: Stop Bzdurom to jeden z bardziej rakowych, skrajnie lewakich fanpejdży, i mówię to sama będąc bardziej na lewo xD oni + Dziewuchy Dziewuchom i Sztuczne Fiołki to jakieś przeklęte trio, psujące PR innym lewakom
Ale jeżeli ktoś wygląda w 100% jak facet, ubiera się jak facet, a chce aby mówić do niego Małgorzata i używać żeńskich końcówek to coś tu jest ewidentnie nie tak
@Klimbert: Powiedz to swojej znajomej w jeansach i krótkich włosach Wygląda jak facet, ubiera się jak facet, pije p--o jak facet, jeszcze piłkę ogląda.
@Flypho: wedle współczesnej wiedzy naukowej transpłciowość nie zawsze da się wyjaśnić na poziomie genetycznym czy molekularnym ale to nie znaczy że jej nie ma
Ale jakieś granice też mam. Jeżeli gostek, który w żaden sposób nie "upodabnia" się do kobiety, a chce aby nazywać
go Małgorzata oraz używać wobec niego żeńskich końcówek to to jest ten moment w którym ja wysiadam.
Czytam sobie w necie, że zatrzymali jakąś aktywistkę lgbt, patrzę na fotkę a tam zdjęcie faceta. Absolutnie rozumiem, gdyby ta osoba przechodziła hormonoterapię, ubierała się po damsku itd. Ale jeżeli ktoś wygląda w 100% jak facet, ubiera się jak facet, a chce aby mówić do niego Małgorzata i używać żeńskich końcówek to coś tu jest ewidentnie nie tak. Dodatkowo prowadzi fanpejdża o nazwie "stop bzdurom" (xD)
#lgbt #bekazlewactwa
@AgainstTheWorld: Stawiam na tę opcję, chociaż nie uważam, że to dobre porównanie, które można zestawić z sytuacją, w której ktoś prosi cię tylko o to, abyś się do niego zwracał w dany sposób. Jak już wspominałam wyżej, od używania zaimków osobowych język mi nie odpadnie, nie dzieje mi się również żadna krzywda. W sytuacji, gdy do damskiej sauny
Dlatego też jak napisałem - mam bardzo duży zakres tolerancji, ale tego już nie akceptuję.
@plasq: przecież nawet wszyscy uczestnicy marszu chodzili na galowo to prawactwo i tak by spamowało zdjęciami z eventów fetyszystów na drugim końcu planety
A ataku na ciężarówki tej fundacji nie popieram ale rozumiem. Gdyby to o
@Klimbert: Ale w sumie co to za problem? XD Jakby Grzesiek chciał żeby wołano na niego Kacper to też byś się oburzał? Czy jednak wołał Kacper? A jak już chce żeby na niego wołali Małgośka to jest p------y? Ja znałem
@Kozajsza: jeśli chodziłby z tabliczką "JESTEM GRZESIEK", na koszulce miał napisane Grzesiek i wszystko w jego wyglądzie krzyczałoby "Grzesiek", to jednak byłoby bardzo dziwne, jakby się upierał, żeby na niego mówić "Kacper" ¯\_(ツ)_/¯
parafrazując Tomasza Lisa - skąd kur*a ci biedni ludzie mają wiedzieć, że osoba wyglądająca, mówiąca, zachowująca się jak mężczyzna, czuje
Ale to nie dotyczy tej sytuacji.
@Klimbert: No tak, ale konstrukt w którym imiona są wyłącznie męskie/żeńskie istnieje w języku polskim ale w niektórych innych nie i co wtedy? Takie Alex albo Sasha są unisex i dopiero miałbyś mindfuck jakby Sasha jednak okazał się Wanią i to jest żeńska Sasha XD
Dla mnie to jest szukanie problemu na siłę, jak chce żeby na niego wołać Kilmandżaro to spoko,
Niech sobie beda, zawsze przecież byli ale po co o tym krzyczeć?
I to nie jest kobieta, tylko gość :p
@Klimbert: Powiedz to swojej znajomej w jeansach i krótkich włosach
Wygląda jak facet, ubiera się jak facet, pije p--o jak facet, jeszcze piłkę ogląda.
Ewidentnie facet xD Żadna