Wpis z mikrobloga

• 321
Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/48052143 zgodnie z zapowiedzią zapraszam do zadawania pytań z tematyki #gospodarka #gielda #inwestycje #kredyty

Obecna sytuacja związana z #koronawirus jest bardzo zmienna i rozwojowa.  Z racji na wykonywany zawód jestem bardzo blisko problemów ludzi którzy chcieliby przejść przez kryzys suchą nogą.

Dla pierwszych 20 osób które zwrócą się do mnie w wiadomości prywatnej z konkretnymi problemami jestem w stanie prywatnie i spersonalizowanie doradzić w interesujących was tematach.

Będę odpowiadał na pytania dziś od 14 do 18, zarówno na te zadane wczoraj jak i zadawane na bieżąco. Poniżej zamieszczam podsumowanie kilku istotnych tematów.
droetker4 - Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/48052...

źródło: comment_15845302065RML7AMMuqCEbZQxyZom2z.jpg

Pobierz
  • 202
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Sroka

@droetker4 Witam. Obecnie wykonuję pracę zdalną mieszkając w Polsce i jestem na JDG. Jako że pracuję przez firmę z USA zarobki odbieram w USD. Mam też trochę oszczędności których nie wymieniłem jeszcze z USD na PLN. Czy w obecnej sytuacji powinienem wymienić oszczędności z USD na PLN czy może jednak trzymać je w USD

Złotówka już teraz jest celowo osłabiana przez działania NBP. Proponuję trzymać oszczędności w walucie w
  • Odpowiedz
  • 4
@wojcir > @droetker4: kiedy zabraknie gotówki w bankomatach? decyzja RPP rozpoczęto dodruk 17 mld zł które mają trafić bezpośrednio do bankomatów. Ma to na celu uniknięcie sytuacji którą opisujesz. To jeden z wielu punktów mający na celu wsparcie sektora bankowego który mimo zwiększonego ryzyka kredytowego będzie musiał wygenerować ogromną ilość nowych kredytów o wysokim wolumenie. Między innymi w celu wsparcia mśp, inwestycji czy problemów z płynnością w gospodarstwach domowych.
  • Odpowiedz
  • 2
@majinBEJIITA

@droetker4: myśle że pytanie na czasie. W obecnej sytuacji na rynku co byś zrobił mając 10 tys zł? 30 tys zł? 50 tys zł? Trzymał złotówki na czarną godzine i miał to w dupie? Wymienił na inną walute? Zainwestował w złoto? bitcoina? papier toaletowy? Niczym się nie przejmował, wymienił samochód?

Finanse, nasze plany co do najbliższych kilku lat muszą być jasno zdefiniowanie. Zajmuje się właśnie tworzeniem planu finansowego
  • Odpowiedz
  • 0
@Eriksen

@droetker4: CFA - jakie daje możliwości? Warto? Jak dużo pracy trzeba w to włożyć? I z czego się najlepiej pod to uczyć?

Około dwa lata merytorycznych przygotowań i dość duży koszt. W Polsce te uprawnienia ma około 500 osób, w tym kilka z naszej firmy. Tacy doradcy przeważnie obsługują klientów o kapitale większym niż milion złotych i dzięki tym uprawnieniom wybierają fundusze w imieniu klientów. Bez tych licencji
  • Odpowiedz
  • 1
@SmutnyNormik

@droetker4 Mireczku jestem w trakcie nauki do egzaminu na mpw chcialbym go napisac jeszcze przed matura. Czy ma to sens?

Odsyłam do artykułu IndependentTrader. Polecam go przeczytać wszystkim którzy śledzą ten
  • Odpowiedz
@droetker4: @droetker4: wiem, że obiecałeś tylko 20 pytań, jednak jeśli możesz podpowiedz mi proszę.Teraz to chyba wszystko stoi na głowie bo wszystko u Nas ruszy jak zachód wystartuje, a reakcja Naszego Państwa na wirusa jest szybsza od Państw zachodnich, to by oznaczało, że życie w PL wystartuje miesiąc dwa po zachodzie w tym parę chwil przestoju więcej niż u Niemca np.Pytanie, mam 20k zł oszczędnośc 15 poduszki finasowej
  • Odpowiedz
  • 1
@Gunnersaurus

@droetker4: jestem w trakcie procedowania wniosku o kredyt (złożony 3 tygodnie temu) , czy obecna sytuacja może mieć jakiś negatywny wpływ na decyzje? marża i pozostałe warunki będą takie jak w momencie składania wniosku czy mogą się zmienić?

Koszt kredytu czyli marża oraz decyzja kredytowa zależy od 3 czynników. Ryzyka jakie podejmuje bank(w obecnej sytuacji znacznie zwiększonego), zdolności kredytowej oraz zysk jaki chce osiągnąć bank. Do momentu wypłacenia
  • Odpowiedz
  • 2
@siodemkaxx

@droetker4 "tania waluta oznacza silniejszy eksport" a jak to sie ma do tego ze granice pozamykane i tego eksportu nie ma?

Rozpatruje sprawę długoterminowo i tego co Polska gospodarka może zyskać w ciągu kilku najbliższych lat. Mamy niskie zadłużenie, dobre rekcję rządzących zarówno ekonomiczne jak i spoleczne. Po prostu jesteśmy w lepszej sytuacji niż Włochy, Hiszpania, UK etc.
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol

Na ten moment banki zaczynają wstrzymywać wypłaty kredytów(Santander i mBank)

@droetker4: Podaj proszę źródło tych informacji.

Dziś rano nie wypłaciła mi się hipoteka na 800k w Santanderze. Więc, niestety info z pierwszej ręki. Zatrzymany został także proces. Dla całej branży finansowej również oznacza to ciężkie czasy.
  • Odpowiedz
@droetker4:

Koszt kredytu czyli marża oraz decyzja kredytowa zależy od 3 czynników. Ryzyka jakie podejmuje bank(w obecnej sytuacji znacznie zwiększonego), zdolności kredytowej oraz zysk jaki chce osiągnąć bank. Do momentu wypłacenia kredytu bank może w każdej chwili dać negata lub zmienić warunki, mają do tego pełne prawo. Im szybciej się z tym uporasz tym większa szansa że wszystko przebędzie po twojej myśli i będziesz miał tani kredyt z niska stopą.
  • Odpowiedz