Wpis z mikrobloga

• 321
Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/48052143 zgodnie z zapowiedzią zapraszam do zadawania pytań z tematyki #gospodarka #gielda #inwestycje #kredyty

Obecna sytuacja związana z #koronawirus jest bardzo zmienna i rozwojowa.  Z racji na wykonywany zawód jestem bardzo blisko problemów ludzi którzy chcieliby przejść przez kryzys suchą nogą.

Dla pierwszych 20 osób które zwrócą się do mnie w wiadomości prywatnej z konkretnymi problemami jestem w stanie prywatnie i spersonalizowanie doradzić w interesujących was tematach.

Będę odpowiadał na pytania dziś od 14 do 18, zarówno na te zadane wczoraj jak i zadawane na bieżąco. Poniżej zamieszczam podsumowanie kilku istotnych tematów.
droetker4 - Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/48052...

źródło: comment_15845302065RML7AMMuqCEbZQxyZom2z.jpg

Pobierz
  • 202
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@DiorSauvage > @droetker4: odnosi sie to do wszystkich kredytów czy tylko hipotecznych? Nie wiem o co dokładnie pytasz ale zależności są te same dla kredytów hipotecznych, gotówkowych i firmowych. Warto wspomnieć że jednym z postanowień rządu jest absolutny zakaz lichwy pod presją dużych kar. Rząd aktualnie przeznaczy około 200 mld na pomoc dla sektora bankowego który będzie grał najważniejszą rolę po kryzysie. Zwiększono kreacje pieniądza który będzie musiał wrócić
  • Odpowiedz
  • 2
@grubypajonk

@droetker4 Co sądzisz o inwestycji w metale szlachetne w takiej sytuacji? Cena srebra mocno spadła, złoto podobnie, przepraszam jeśli było ale nie widziałem

Mamy specyficzny typ kryzysu. Złotem czy srebrem nie nakarmisz rodziny stąd spadki. Nie da się też ich podzielić na mniejsze części żeby kupić chleb. Zyskuje za to na wartości dolar który jest walutą wymienialną i rozpoznawalna na całym świecie. Wynika to z typu kryzysu który nis
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@droetker4: każde państwo w Europie zapowiedziało wsparcie m.in poprzez rekompensaty wynagrodzenia oraz zawieszenie niektórych podatków. Jak to wpłynie na inflację w tych krajach? Czy brak tak wysokich rekompensat w Polsce może mieć jakiś wpływ na kurs złotówki i inflację?
  • Odpowiedz
@droetker4: co poradzisz osobie ktora ma ok 50-100 k wolnych środków poza poduszką finansową. Nie znam sie na giełdzie. Trzymam wszystko na koncie oszczędnościowym. Oszczędzam pod wkład własny na kredyt na mieszkanie które chciałbym za 2 lata kupić. Kupić euro na revolucie? I obserwować jego wartość? Czy masz jakis inny pomysł.
  • Odpowiedz
@droetker4: no i oby zostały zatrzymane, 500+ i tak nie zaowocowało oczekiwanym rezultatem (dzietności w górę), a drenuje państwo z takiej ilości hajsu, że głowa mała. Ale z drugiej strony, padalce z PiSu rządzą. I mogą nie mieć żadnych hamulców, byleby władzę utrzymać.
  • Odpowiedz
  • 1
@00000000O00000000

@droetker4: jak długo według Ciebie RPP utrzyma niższą stopę procentową?

Jedna zmiana czyli obniżka o 0.5 p.p weszła już w życie. Druga planowana jest na następny kwartał. Przy założeniu, że w Europie pandemia potrwa jeszcze około pół roku a odrabianie start które spowodował koronawirus zajmie minimum rok, realnie dwa sprawia że stopy będą niskie. Według mnie taki stan może się utrzymać przez 2/3 lata. Potrzebne będą ogromne nakłady
  • Odpowiedz
  • 2
@RobotKuchenny9000

@droetker4: Pytanie mniej związane z sytuacją ale ciagle w temacie. Inteligenty inwestor XXI wieku od Independent Trader, czytałeś może i polecasz?

Polecam wszystkie treści od tego autora. Jego blog to kopalnia merytorycznej wiedzy i ogromna ilość materiału do przyswojenia. Wyżej wrzucałem link do jego artykułu.
  • Odpowiedz
  • 0
@DiorSauvage

@droetker4: mialem na myśli czy jesli mam hipotekę i rate 2000pln oraz gotówkowy i rate 500pln moge spodziewac sie obnizki raty w obu przypadkach, wychodzi na to ze tak?

Tak choć w mniejszym stopniu. W przypadku kredytu hipotecznego WIBOR stanowił przeciętnie około 50% raty, w przypadku kredytu gotówkowego tylko 20% raty. Różnice więc będą, ale nie aż tak odczuwalne
  • Odpowiedz
  • 3
@BorowikSzlachetny > @droetker4 posiadanie załóżmy 300.000 kredytu i 100.000 w gotówce. Nadplacac kredyt? Co byś zrobił z pieniądzmi? To co trzeba zrozumieć w kwestii kredytów i jednoczesnym oszczędzaniu to fakt jak tanie kredyty mamy obecnie. Były rekordowo tanie przez 5 lat, dziś staniały o kolejny procent. Przeciętne zyski przez ostatni czas wynosiły 4/5% przy bezpiecznych aktywach. Odsetki w kredycie naliczane są od malejącego salda, w inwestycji saldo cały czas się
  • Odpowiedz