Wpis z mikrobloga

• 321
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 202
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@droetker4 Witam. Obecnie wykonuję pracę zdalną mieszkając w Polsce i jestem na JDG. Jako że pracuję przez firmę z USA zarobki odbieram w USD. Mam też trochę oszczędności których nie wymieniłem jeszcze z USD na PLN. Czy w obecnej sytuacji powinienem wymienić oszczędności z USD na PLN czy może jednak trzymać je w USD
  • Odpowiedz
@droetker4: czy kredyt hipoteczny w euro w obecnej sytuacji jest rozsądny? Przed epidemia rozglądałem się za nieruchomością w Polsce, znalazłam taka która chce kupić ale z racji tego że zarabiam w Euro to mogę dostać kredyt jedynie w euro. Co o tym myślisz ?
  • Odpowiedz
  • 8
@droetker4: Czy dolar i euro poszły znacznie w górke dlatego, że są uważane za bezpieczne waluty?

Głównym czynnikiem jest celowe wywołanie osłabienia złotówki poprzez plan pomocowy przygotowany przez NBP w postaci dodruku pieniądza, operacji REPO oraz zmniejszenia stopy rezerwy obowiązkowej. Euro się umacnia z racji ujemnych stóp procentowych jakie były do tej pory. Tania waluta oznacza większą ekspansje w eksporcie a zdecydowanie gorsza sytuacja pandemii na zachodzie otwiera Polsce ogromną
  • Odpowiedz
  • 4
@droetker4 co zrobic z kasą na lokacie? I w ogole z gotówką powiedzmy w kwocie 100k?.

Pytanie czy te środki to tzw krótkie środki, które muszą być dostępne w każdym momencie czy środki które traktujemy jako środki inwestycyjne? Przez obniżkę stóp procentowych oprocentowanie na depozytach również zostanie proporcjonalnie obniżone. Dokładając do tego ryzyko bankowe o którym opowiadam wyżej uważam w banku więcej pieniędzy niż trzykrotność miesięcznego wynagrodzenia. Mając pieniądze w banku
  • Odpowiedz
  • 3
Jak w wieku 28 lat najlepiej zacząć oszczędzać na przyszłość(raczej w dalszej perspektywie, 25!30 lat). W co inwestować (wolałbym firmę która tym się zajmuje) ? Mogę odkładać około tysiąca euro miesięczne plus odłożyłem już około 100k zł .

Inwestowanie regularne to zupełnie inna strategia. Tutaj liczy się końcowy zysk, regularność i niskie koszty obsługowe które stanowią jedyny pewny czynnik wpływający na rentowność inwestycji. Należy zastanowić się nad celem na jaki chcemy wydać
  • Odpowiedz
  • 2
@droetker4: Chce inwestować w budynek inwentarski, kupić materiał teraz czy poczekać?

Przed kryzysem inflacja w stosunku do kosztu pozyskania kapitału była bardzo wysoka więc nie było sensu czekać i lepiej było realizować odrazu inwestycje. Poprzez obniżkę stóp procentowych inflacja może urosnąć. Wszystko zależy od tego w jakiej sytuacji materialnej znajdą się Polacy po epidemii i ile będą w stanie przeznaczać na konsumpcję. Koszt pozyskania kapitału będzie taki sam bo obniżone
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@droetker4: myśle że pytanie na czasie. W obecnej sytuacji na rynku co byś zrobił mając 10 tys zł? 30 tys zł? 50 tys zł? Trzymał złotówki na czarną godzine i miał to w dupie? Wymienił na inną walute? Zainwestował w złoto? bitcoina? papier toaletowy? Niczym się nie przejmował, wymienił samochód?
  • Odpowiedz
@droetker4: Jestem na etapie projektowania domu, mam działkę i planuję wziąć kredyt na jego budowę. Czy teraz jest odpowiedni moment na branie kredytu (jeśli banki nie będą odrzucać nowych wniosków) czy lepiej poczekać aż sytuacja z epidemią się uspokoi?
  • Odpowiedz
  • 1
@bgonzo co sądzisz o ETF na ropę w tym momencie? który ETF polecasz

spadki na ropie wynikają z powódów które wywołały kryzys. Ludzie zostali w domach, na ulicach ruch jest wyraźnie większy więc reakcja jest obniżka cen. Duże firmy naftowe tak jak na przykład Orlen czekają z kupnem bo wolą utrzymywać rezerwy gotówkowe. Na rynkach mamy okres przestoju więc cena ropy sukcesywnie się z obniża. ETF sam w sobie to świetne
  • Odpowiedz
  • 11
@droetker4 To ja ponowię pytanie, bo na PW się nie doczekałem odpowiedzi:

Powiedz proszę - co poradziłbyś osobie, która ma powiedzmy 50 tys zł oszczędności i one leżą na koncie bankowym, tracąc w wyniku inflacji. Już nawet nie chodzi mi tak bardzo o zarobek, ale o zabezpieczenie tej kwoty, bo w kontekście tego co piszesz - może zaraz się okazać, że albo te kilkadziesiąt tysięcy jest nic nie warte, albo że
  • Odpowiedz
  • 5
@droetker4: czy kredyt hipoteczny w euro w obecnej sytuacji jest rozsądny? Przed epidemia rozglądałem się za nieruchomością w Polsce, znalazłam taka która chce kupić ale z racji tego że zarabiam w Euro to mogę dostać kredyt jedynie w euro. Co o tym myślisz ?

Kredyt w euro jest nadal korzystna opcja z racji na niskie koszty. Ryzykiem są wahania walutowe a Euro będzie sie umacniać. Zaczekałbym około pół roku na
  • Odpowiedz