Wpis z mikrobloga

• 321
Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/48052143 zgodnie z zapowiedzią zapraszam do zadawania pytań z tematyki #gospodarka #gielda #inwestycje #kredyty

Obecna sytuacja związana z #koronawirus jest bardzo zmienna i rozwojowa.  Z racji na wykonywany zawód jestem bardzo blisko problemów ludzi którzy chcieliby przejść przez kryzys suchą nogą.

Dla pierwszych 20 osób które zwrócą się do mnie w wiadomości prywatnej z konkretnymi problemami jestem w stanie prywatnie i spersonalizowanie doradzić w interesujących was tematach.

Będę odpowiadał na pytania dziś od 14 do 18, zarówno na te zadane wczoraj jak i zadawane na bieżąco. Poniżej zamieszczam podsumowanie kilku istotnych tematów.
droetker4 - Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/48052...

źródło: comment_15845302065RML7AMMuqCEbZQxyZom2z.jpg

Pobierz
  • 202
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@droetker4:
1. Najbardziej wartosciowa ksiazka/ksiazki o nauce inwestowania?
2.Czy czytales ksiazke tradera21 inteligentmy inwestor? jesli tak to ocen ja w skali 0 do 10
3. Jakie galezie gospodarki maga wstac najszybciej po kryzysie?
4. jesli zarabiasz na etfach to czy podpowiesz to ktore do dej pory byly najbardziej rentowne i dlaczego?
5. Cos madrego co slyszales ostatnio o kryzysie oraz
  • Odpowiedz
Średnio różnica w nadpłacaniu kredytu regularnie w stosunku do spłaty na raz wynosi około 100 tys zł przy kredycie na 400 tysięcy.

@droetker4: Dla jakich założeń te wyliczenia? Zakładasz, że kredytobiorca raz do roku nadpłaca 12 tysięcy złotych a w drugim inwestuje 100 zł miesięcznie? Żeby to była prawda to zwrot z inwestycji musiałby być wyższy niż oprocentowanie kredytu hipotecznego.
  • Odpowiedz
@droetker4:
Z racji na sytuację chciałbym się wycofać z umowy deweloperskiej. Będzie to możliwe ze zwrotem kosztów gdy bank nie udzieli kredytu.
Mam złożony wniosek w ING (pierwszy wycofałem bo pokazały się lepsze oferty) na stałą stopę procentową 3,47% na kwotę 373k. Pracuje w branży IT. Jaka jest szansa, że bank odrzuci wniosek?
btw. rozpatrują tam w ING jeszcze wnioski?
  • Odpowiedz
@droetker4: a jeszcze jedno pytanie mam - czy wspomniana przez Ciebie grabież prywatnych pieniędzy przez państwo może realnie u nas wystąpić? Czy to będzie zabranie pieniędzy powyżej BFG (100k Euro) czy jakoś inaczej to się może odbyć? Nic nie wiadomo dokładnie i widzę, że wiele razy powtarzasz, że sytuacja jest dynamiczna i wiele może się zmienić ale chciałbym chociaż wiedzieć jakie mamy opcje ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@droetker4: uważam że inflacja będzie jeszcze wyższa niż obecnie, może 10%? Jak zachowają się kredyty wzięte rok temu? Czy wysoka inflacja wpływa jakoś na istniejące kredyty?
  • Odpowiedz
@droetker4: Cześć, czytałem Twoje odpowiedzi i brakuje mi dwóch, mianowicie na pytanie co zrobić z 100 tysiącami oszczędności na koncie odpowiadasz, że zależy czy to osoba dorosłą z pieniędzmi zachowanymi na studia dla córki czy programista na utrzymaniu. Wówczas chciałbym zapytać gdzie wg. Ciebie ulokować po 10k aby uchronić się przed ogólnym kryzysem (inflacja, spadki giełdowe) jako programista na utrzymaniu rodziców.
  • Odpowiedz
@droetker4 : CZEŚĆ, wiem ze pewnie jest to kolejne pytanie które już gdzieś padło ale będę bardzo wdzięczny jeżeli mi na nie odpowiesz. Mam 32 lata, jestem żonaty, bez dzieci, mam kredyty na mieszkanie oraz samochód. Spłacam miesięcznie sam kredyty w wysokości 2.2tys/ mięs zł. Miesięczne dochody to 9tys. Obecnie posiadam około 40tys zł oszczędności na jednym kacie w banku a na drugim 10tys oraz 5tys w domu jako gotówkę w
  • Odpowiedz
@droetker4: Możesz powiedzieć jak zachowają się inne waluty europejskie w stostunku do złotego? Na przykład NOK, DKK czy SEK? Na razie też drożeją ale nie w takim tempie jak EUR czy USD. Na podstawie wcześniejszych wypowiedzi przypuszczam, że też będą drożeć bo po prostu złoty leci w dół?
  • Odpowiedz
@JHSik: rozpatrują, ale mają mniejsze moce, stąd wycofanie lepszych ofert i podniesienie marż (+ to co OP pisał o ryzyku).
Jestem w tej samej sytuacji i właśnie dzisiaj złożyłem wniosek o ten w ING, chciałbym oczywiście w spłacić w 5 lat, ale zobaczymy jak do tego czasu rynek IT wytrzyma…
  • Odpowiedz