Wpis z mikrobloga

Wykopiecie? :)

Znalezisko -> Przedwojenne wakacje dla elity: Truskawiec - Truskawiec był jednym z turystycznych fenomenów II Rzeczpospolitej. Obok Druskiennik i Zaleszczyk należał do najpopularniejszych polskich kurortów. Do tego był jednym z tych bardziej snobistycznych. Pojawienie się w Truskawcu wskazywało na znaczną pozycję społeczną oraz zamożność.

Na zdjęciu: Kuracjuszki w kąpielisku siarczano-solankowym Truskawiec-Pomiarki (fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe, sygn. 1-C-664-6, domena publiczna).

#historia #nauka #liganauki #qualitycontent #gruparatowaniapoziomu #swiatnauki #ciekawostkihistoryczne #turystyka #podroze #przedwojennapolska #mikroreklama
Czajna_Seczen - Wykopiecie? :)

Znalezisko -> Przedwojenne wakacje dla elity: Trusk...

źródło: comment_1582740720q3gWe2m5OmwFuEaQdcT7pI.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chcesz, bym wołał Cię do kolejnych znalezisk o historii? Zaplusuj ten komentarz! :)

Proste zasady:

1. Jedno, najwyżej dwa wołania dziennie do znaleziska poświęconego historii.
2. Tylko materiały z bibliografią (chyba że to np. galeria zdjęć) i autorem znanym z imienia i nazwiska.
  • Odpowiedz
@Czajna_Seczen: Dzięki za link. Czy tylko mi wydaje się, że ludzie (głównie kobiety) w tamtych czasach byli atrakcyjniejsi? Ja rozumiem, że biedaków nikt raczej nie fotografował, ale...
  • Odpowiedz
@Czajna_Seczen: Mam na myśli współcześnie dominującą epidemię otyłości, a w kontrze przerysowane i idealne "fit-body" w połączeniu z kulturą sztuczności :)
  • Odpowiedz