Wpis z mikrobloga

@JezelyPanPozwoly: bo tak jak napisałem, najbardziej naturalne swiatlo sloneczne ma 5600K ale nie jest to swiatło białe. Najbardziej biale światło jest przesunięte na skali trochę bardziej w prawo w kierunku białego. Naturalne światło sloneczne jest (przynajmniej dla ludzkiego oka) bardziej żółtawe. Swoją drogą to bardzo ciekawy temat dla każdego fotografa jako że balans bieli jest jedną z pierwszych rzeczy z jaką zmagamy sie przy obróbce
  • Odpowiedz
do sypialni stosujemy ciepłe światło maks 3000k. Chłodne światło zawiera zbyt dużo niebieskiego pasma, które nas wybudza.

@Liuxus: Ale chyba nikt nie śpi przy zapalonym świetle, więc nie do końca rozumiem jakie to ma znaczenie w sypialni?
  • Odpowiedz
@lewoprawo: Jakiekolwiek czynności przed snem, czytanie książek, usypianie dzieci itp. Niebieskie światło hamuje wydzielanie melatoniny - dlatego nadaje się do pracy, żebyśmy nie usypiali za biurkiem ale już do mieszkania nie, gdzie zapalamy światło wieczorem kiedy czas na wyciszenie organizmu przed snem.
  • Odpowiedz
@Marshalist: W pokoju mam 3 żarówki w żyrandolu, po bokach mam białą barwę, taką chłodną, ale nie do końca zimną, a w środku żółtą, ogólnie jest spoko. Chociaż nie wiedziałem jak to będzie wyglądać, po prostu w sklepie mi pokazali czym to się różni i postanowiłem tak zrobić ;)
  • Odpowiedz
@adam-photolive: No nie do konca. 5600K jest używane zazwyczaj żeby łatwo było mieszać światło zastane z sztucznym. Jesli jedynym źródłem jest sztuczne oświetlenie o znanej temp. barwowej to możesz i świecić 3k czy 8k. W tym przypadku najważniejsze będzie CRI
  • Odpowiedz
  • 1
Relax - ciepłe światło 2700K
Praca normalna/długotrwała - neutralne światło około 4000K
Praca precyzyjna/chwilowa - 6500K

Najlepsze rozwiązania to tunable wbite ale są jeszcze stosunkowo drogie. Pozwalają na zmianę temp. Barwowej źródła w trakcie dnia. Dzięki temu wydajność naszej pracy wzrasta o kilkanaście procent. Duże zdają sobie z tego sprawę i montują już takie oprawy w swoich biurach.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Marshalist: w domu lepiej mieć ciepłe światło zwłaszcza w sypialni bo im więcej niebieskiego, tym bardziej zakłóca rytm dobowy. Ja w salonie gdzie często siedzę, sypialni mam 2K a w kuchni, łazience i innych korytarzach 3K.
  • Odpowiedz