Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 146
#antynatalizm czy ja dobrze rozumiem, że antynataliści chcą wymarcia gatunku ludzkiego a tym samym zniweczenia tysięcy lat rozwoju ludzkości nie wspominając o miliardach lat ewolucji tylko dlatego, że nie mogą sobie znaleźć partnera do prokreacji?
Wiem ze jak stary wchodził wam do wanny to świat nie jest taki kolorowy ale ludziom ogólnie dobrze sie żyje w obecnych czasach co potwierdzają ankiety. A juz totalnie r---------a mnie argument, ze w zyciu zawsze jest ból a przyjemność jest tylko okazjonalnie. Otóż nie, możliwe jest przeżycie życia bez bólu i strachu, a wasza skrzywiona perspektywa jest tylko wynikiem waszych odosobnionych doświadczeń. Jeśli nawet kogoś ból dotyka to sczeście po stokroć mu to wynagradza. Skupienie się na bólu i marginalizowanie szczęścia to podstawowy błąd waszych założeń. Szczęscia (satysfakcji, spełnienia) jest nie tylko więcej niz bólu, ale też pcha cywilizację do przodu. No ale tego z perspektywy piwnicy nie widać.
Spytajcie matki po porodzie czy było warto i jakie to uczucie trzymac dziecko w ramionach. Spytajcie starych ludzi czy życie było dobre i czy żałują, że żyli.
Jescze zeby antynatalisci odwineli kitę i dali normalnym ludziom spokój, ale nie, będą brzęczeć jak to nie mają racji i jak to życie jest złe płaku płaku.
Ta idea sie ogolnie kupy nie trzyma ale widze ze na wykopie znalazla poklask zwlaszcza wsrod #przegryw ów i freethinkerów. Ludzie zawsze poglądami usprawiedliwiają swoją sytuację i to jest klasyczny przykład. Pokażcie mi szczęśliwego człowieka ktory podziela poglądy antynatalistów.
  • 120
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@Mav antynatalisci sa za rozwojem ludzkości. Zeby nie robić 5 bachorow tylko max 2 i je porzadnie wychować i wyedukowac.

Pewnie część po prostu nie lubi dzieci albo zwyczajnie nie ma parcia.

Ale zamysl jest taki żeby iść w jakość, a nie ilość. Mozna naprodukowac ludzi, ktorzy skończą jako mięso armatnie w jakiejs bezsensownej wojence o zasoby lub do końca życia beda z---------c w fabryce, dopóki nie zastąpi ich postępującą automatyzacja.
  • Odpowiedz
co ty p--------z jakie wojny z afryķanami? Niech najpierw nauczą się budować statki zeby przeplynąc morze. Zmiany klimatu? Wiesz ze czlowiek to najlepiej adaptujaca sie istota na ziemi?

@Mav: Na pewno miliardy czarnych będzie się adaptować do żacia piachu zamiast zrobić ogromną migracje co już się dzieje xDDD

Nie wierze w globalna katastrofe za 20 lat, najwyzej wyjade z rodziną z Polski jesli tu bedzie tak bardzo c-----o (a pewnie nie
  • Odpowiedz
@Mav Nie ma czegoś takiego jak słabe geny. Nie ma sensu wartościować ewolucji, która opiera się na chaosie. Posiadanie dzieci to gigantyczny obowiązek i obciążenie. Życzę powodzenia z rodziną i siły we wkładaniu pracy w zapewnienie dobrobytu i szczęścia Twoich dzieci.

Spytajcie matki po porodzie czy było warto i jakie to uczucie trzymac dziecko w ramionach.
No to jest egoistyczne.
  • Odpowiedz
Spytajcie matki po porodzie czy było warto

@Mav: błąd. Depresja poporodowa jest dosc częsta, ogolnie wtedy hormony robia takie cyrki, ze bym sobie darował
  • Odpowiedz
Sam mam 3 miesięcznego syna i totalnie nie mogę zrozumieć tego p---------a o antynatalizmie. Przecież to logiczne że jak już go sprowadziłem tu na świat to pragnę żeby jego życie było pasmem szczęścia i sukcesów. Będę starał się tak kierować jego życiem póki będę mógł żeby był szczęśliwy i osiągnął sukces w życiu.

@wielad: A zagwarantujesz mu, że nie dostanie raka i nie umrze? Potem płacz na siepomaga.pl
Nie masz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Mav: dobrze napisane. Napisz takim coś, co im się nie zgadza że światopoglądem i już jest hurr durr, życzę najgorszych cierpień i raka d--y najlepiej, bo hehe masz inne poglądy, jak ja.
Poza tym, przynajmniej z umiarkowanych sytuacji wychowania w z------j rodzinie da się wyjść. Albo chociaż próbować. Warto szukać dobrych wzorców, nawet u innych, obcych ludzi.
A pisanie o stresie, bo życie, bo wybory, bo coś tam to już
  • Odpowiedz
@Mav: z paroma rzeczami pojechałes, a jest też taka niepisana zasada że jak chesz kogoś pouczać to wypadałoby go nie obrażać w przeciwnym razie zamiast skupiać się na argumentacji to macie pyskowke.

Ale generalnie zgadzam się, raz, że antynatalista to nie jest szczęśliwy człowiek (chyba kogoś z wiecznym weltszmercem można nazwać szczęśliwym tylko dlatego, że jeszcze nie wisi :)).

Po drugie antynatalista nie nadaje się do posiadania dzieci, może lubić cudze,
  • Odpowiedz
@outsidre: ale co tu było źle napisane? Eutanazja jest legalna w Holandii to prawda. Jak komuś się źle żyje to niech korzysta. Nie namawiam do samobójstwa to przecież nielegalne. Ale dyskutować o eutanazji chyba można.
  • Odpowiedz