Wpis z mikrobloga

Widzę, że jest tu dużo osób związanych z #mibm
Realizujecie się w pracy? Długo szukaliście pracy po studiach? Czym dokładnie się zajmujecie?
Dotychczas dorabiałem jako front-end/wordpress developer. Jak widzicie lubię tworzyć. Na pewno mechanika jest ciekawa. Myślę, że bardziej pociągałoby mnie projektowanie tworzenie modułów, rzeczy, które ktoś później wytworzy. Wydaje mi się, że w budowie maszyn częściej mógłbym używać abstrakcyjnego myślenia, żeby poradzić sobie z danym problemem różnej natury. W #informatyka nie zawsze dostanę fajny projekt.
Na uczelniach działają różne koła naukowe, jednak kierunek to podstawowa rzecz.

Dodam, iż ostatnio hobbistycznie rysowałem, mam też jeden fajniejszy projekt z desigu.

Zawołam jeszcze #catia #cad #solidworks #autocad #inventor #enovia #frontend #iosdev #studbaza #studia #pracbaza #python #automotive
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@halogen12v: Trudno mi powiedzieć po sobie bo jestem strasznym leserem i na razie nie poszedłem do pracy (XD). Zakres rzeczy do których w wymaganiach są "preferowane studia budowa maszyn lub pokrewne" jest strasznie szeroki. Tak bez prowadzenia żadnych statystyk to wśród znajomych najbardziej popularne w kolejności:
- konstruktor, głównie różnego rodzaju automotive ale to raczej ze względu na miasto, pewnie w innych jest inaczej, głównie modelowanie 3d, rozwiązywanie problemów konstrukcyjnych i
  • Odpowiedz
@halogen12v: ja tam nie żałuję że poszedłem na te studia, jeszcze w ich trakcie załapałem się do pracy jako kontruktor i do tej pory siedzę w tej samej firmie. Nauczyłem się też obsługi CNC (Heidenhain), wgrywam DXF i tworze sobie z nich programy. Praca wymaga myślenia, bo jest dużo problemów do rozwiązywania, w szczególności na produkcji (usprawnianie procesów itp itd). Oprócz mechaniki zrobiłem też podyplomówkę z automatyki, wiedza bardzo często
  • Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedzi. Docelowo myślałem nad konstruktorem w branży automotive. Jednak widzę, że w PL będzie to problem. Może części zastępcze? Zadowolę się też maszynami dla przemysłu, czy elementami rowerów, układami chlodniczymi. Miasto uczelni - Wrocław.
Mam też male podstawy w elektronice, pewnie się przydadzą w automotive.

@Ptrg @motoinzyniere @StaraSzopa @Islam

Trochę mi głowa podpowiada, że zarobki się różnią. Jednak zawrotnych sum nie osiągałem w IT. Pewnie po
  • Odpowiedz
@halogen12v: bez studiów i doświadczenia chociażby jako monter to ciężko żeby Cie zatrudnili przy cadzie od razu. Na start pod koniec studiów możesz liczyć na 2.5k-2.7k po roku dobijesz może do 3.5 a skończysz pewnie przy 6k do emerytury mając pod sobą kilku ludzi do ogarnięcia ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@StaraSzopa: Kiedyś się nią zainteresuję. Teraz jest w cenie miesięcznej stancji. Tylko ona rozwiąże problem, a nie przyczynę xD

Myślę, że obojętnie w jakiej branży pracowałbym, uszczęśliwiałyby mnie działania podobne do r&d. W IT w pewym momencie kodzisz, a uczysz się tylko jakieś nowego frameworka lub środowiska.
  • Odpowiedz
@halogen12v: Ja jestem kontruktorem na podlasiu i po niecałych trzech latach od ukończenia studiów udało się dojść do wyższego pułapu który wymieniłeś. Nie wiem jak koledzy, ale ani ja ani oni zarobkami się nie chwalą.
Możliwości jest naprawdę dużo, a nawet bardzo dużo, jak niektórzy pisali to bardzo szeroka dziedzina.
Ja sam nie sadziłem że może mi się spodobać bo przy samochodach nigdy nie grzebałem, jedyne co kiedyś robiłem to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@halogen12v: nie głupim pomysłem jest zrobienie magistra zaocznie, ja trochę żałuję że tak nie zrobiłem, przynajmniej u mnie nie było aż tak dużo zajęć a większość nie była jakaś wymagająca
W zasadzie konkretów i tak nauczysz się w pracy a nie na studiach, najlepiej wybrać specjalność związaną z tym co sie planuje robić. Ja poszedłem w komputerowe wspomagania i wytwarzania (CAD, CAM)
  • Odpowiedz