Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto zrezygnować z pracy na rzecz życia z odsetek?
#oszczednosci #inwestowanie #odsetki #praca #emerytura

Za rok kończę 40 lat, brak rodizny, mieszkanie po babci więc brak kredytów, brak auta. Dzisiaj na koncie już mi pykło 1mln zł.
Mam stresującą pracę w związku z tym planuje w następnym miesiącu złożyć wypowiedzenie i żyć z odsetek. Kase na razie mam na EDO, na koncie bankowym mam hajs na caly rok życia.
Pierwsze EDo za rok będa juz wypłacane, plan jest taki żeby ładować część w ETFSP500 a część w całkiem dobre EDO (2pkt% + inflacja a średnia inflacja bez uwzględnienie covida w Polsce to 2,7% więc średnio 4,7% z EDO ja sądzę ze będzie nawet lepiej).

Co byście zrobili na mom miejscu, rezygnacja ze stresującej pracy i zycie z odsetek czy praca?
Jako że wkrótce 40 lat mam to nawet mogę życ trochę ponad stan, czyli tracić powoli ten 1mln zł.
btw Mój staż pracy to 19 lat ale z tego co wyliczyłem to i tak dostanę więcej kasy niz minimalna emerytura.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

Co byście zrobili na mom miejscu?

• Emerytura jeszcze w tym roku 28.8% (221)
  • Popracowałbym jeszcze z 3-5 lat 39.2% (301)
  • Pracuj do 50-65 roku życia 32.0% (246)

Oddanych głosów: 768

• 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim z milionem chcesz rzucić całkowicie pracę? Jak planujesz żyć do pięćdziesiątki, to może się uda XD i o jakich odsetkach mówimy? EDO wypłacają po 10 latach, to z czego będziesz żył w międzyczasie?
  • Odpowiedz
  • 120
@mirko_anonim: bez pracy to ci sie nudzic bedzie i zwariujesz zmien na cos lekkiego albo na pol etatu poza tym milion to nie wiele i jak wzle trafisz a zamierzasz wydawac to ten hajs moze stopniec bardzo szybko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja bym EDO już zaczął sprzedawać bo za rok, to raczej nie kupisz 2 pkt proc ponad inflację.
Na twoim miejscu poszedłbym do jakiejś lajtowej pracy, koszenie trawników może? Ewentualnie znajdź sobie hobby, a najlepiej lekko dochodowe hobby, może robienie gierek? bo tak to zwariujesz z nudów.

@baal80 według tego kalkulatora https://portfelik.com/tools/kalkulator-obligacji-skarbowych
to z samych edo ma ponad pół miliona odsetek netto na 10 lat czyli 4250 zł
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Też myślę o czymś podobnym, ale w oin przypadku nastąpi to, gdy AI mnie wygryzie z branży za parę lat.

Parę rad:

- Naucz się inwestować. Nawet sensowne spółki dywidendowe dadzą lepszy zwrot niż EDO.
- Jak koniecznie chcesz bezpiecznie, to obczaj konto w Renault Bank przez Raisin (lepsze niż
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @LimboNoir
Od dawna inwestuje w EDo więc w przyszłym roku praktycznie co miesiąc będę już dostawał kasę.
W styczniu dostanę trochę ponad 9k zł z czego planuję połowe wrzucić na ETFSP500 a reszta na zycie, a to co zostanie na EDO, w lutym dostanę 7k z EDO, w marcu 13k itp itd Ja nwestuje już od dawna wiec praktycznie co miesiąc będę dostawał kasę.

z ETFSp500 chcę pobierac
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 10
elastyczny-mędrzec-82: Miałem taki dylemat jak ty dwa lata temu. Na koncie 700 tysięcy i 4 nieruchomości. Sprzedałem jedną, spłaciłem wszystkie kredyty. Startowałem z 1,5 miliona. Po roku zostało mi 600 tysięcy, bo całe życie oszczędzałem i żyłem skromnie. A jak mi puściły bezpieczniki to zacząłem wydawać pieniądze jak idiota. Po 1,5 roku wróciłem do pracy, ale tym razem zarabiam połowę tego co kiedyś. Za to robię coś co mi sprawia ogromną
  • Odpowiedz
Ja nwestuje już od dawna wiec praktycznie co miesiąc będę dostawał kasę.

co miesiąc przez ile? kilka lat? 10? Możesz i dostawać co miesiąc 10000 zł, ale jak połowe przeznaczysz na życie a połowe na inwestycje, to Twój kapitał w przyszłości się szybko skurczy, bo mniejsza kwota będzie wypracowywać odsetki

z ETFSp500 chcę pobierac nadwyżke tego co zarobiłem czyli jak kupiłem za 10k a aktualna wartość 12k to mam 2k dodatkowo na życie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: rezygnacja ze stresującej pracy i znalezienie takiej która nie jest tak stresująca skoro kasę i tak masz, możesz też pomyśleć o jakimś własnym mini biznesie, ale nie wiem czy to nie jest jeszcze więcej stresu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 1 mln na PL to za mało. Ale możesz sprzedać jeszcze mieszkanie i przenieść się do jakiegoś taniego kraju - Tajlandia (ceny już poszły do góry trochę ale nadal tanio), Wietnam, Filipiny itd. Nie dość, że tam Ci na wszystko spokojnie wystarczy to jeszcze z kobietami problemu nie będziesz miał. Zupełnie inny styl życia niż w PL.
  • Odpowiedz
@Ryzcel w życiu bym się nie nudził bez pracy, mam tyle zainteresowań, zaległości kulturowych (filmy, książki itp), że nawet gdybym przeszedł na emeryturę dzisiaj to prawdopodobnie by mi na wszystko nie wystarczyło czasu.
  • Odpowiedz