Wpis z mikrobloga

• 116
w kontekście całego tego spamu związanego ze #stajknauczycieli napisze coś co powinno być oczywiste, ale chyba nie jest, bo całe gorące zawalone jednym tagiem:

szkoły sprywatyzować, MEN odebrać monopol na program nauczania, rodziom obniżyć podatki

dla wyższej jakości nauczania i zarobków nauczycieli. stajk potwierdza natomiast po raz wtóry, że #socjalizm nie działa

#libertarianizm #gruparatowaniapoziomu
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fledgeling:

Jak skonczysz gimnazjum to moze dorośniesz, albo i nie.

c--j, że nobliści i wybitni ludzie z dziedziny ekonomii popierali prywatyzację studiów wyższych i system voucherów w szkołach podstawowych. Pewnie nie skończyli nawet gimnazjum ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@tallman ciekawe czy ze 150k usd kredytu studenckiego (jak w usa) też byś uzywal argumentu typu odniesienie sie do autorytetu.

Ale skoro dyskusja jest o noblistach to przypominam ze Wałęsa tez jest noblistą. Co on na ten temat mówił, bo jak rozumiem to jest jakaś wyrocznia? ( ͡ ͜ʖ ͡)

zresztą skąd wątek kredytów studenckich przy dyskusji o nauczycielach. A może prawacy z wykopu chcą żeby
  • Odpowiedz
@fledgeling: przecież ty nawet nie wiesz jakie są powody tak wysokich kosztów studiów w USA. Chętnie posłucham jak mi wytłumaczysz dlaczego od lat 80 koszt studiów w USA się podwoił(wliczając infalcję)? Rzucasz tylko argumentami, które gdzieś tam usłyszałeś a nie rozumiesz nawet genezy problemu
  • Odpowiedz
@tallman czy ty własnie napisałeś ze skoro koszt uczelni wyżsych (które nie mają swoją drogą wiele wspolnego ze strjakiem nauczycieli) się podwoil to znaczy że ludziom jest lepiej bo za to samo muszą zapłacić więcej?

Poza tym masz jakieś dane że się podwoił, a wg pierwszego wyniku z google się potroil (swoją drogą to chyba jeszcze lepiej wg twojej logiki? XD)

Tak czy siak jesteś jakimś oficerem prowadzącym tego zaoranego powyżej,
  • Odpowiedz
@fledgeling: a ty chyba jesteś kolejną ofiarą państwowej edukacji bo nie umiesz nawet czytać ze zrozumieniem xD Gdzie niby napisałem, że "ludziom jest lepiej bo za to samo muszą zapłacić więcej"????

Poza tym masz jakieś dane że się podwoił, a wg pierwszego wyniku z google się potroil (swoją drogą to chyba jeszcze lepiej wg twojej logiki? XD)

no np. tutaj: https://www.forbes.com/sites/camilomaldonado/2018/07/24/price-of-college-increasing-almost-8-times-faster-than-wages/#672ccf2e66c1
Nadal nie usłyszałem ani jednego argumentu dlaczego twoim zdaniem
  • Odpowiedz
@tallman ale skoro wzrósł to dlaczego mam wyjaśniać ci dlaczego wzrósł od lat 80 - i co to ma z czymkolwiek wspolnego?

Gosciu cos do mnie piszesz jak potłuczony - o co ci chodzi? Chcesz mnie ściągnąć so swojego poziomu i pokonać doświadczeniem?
  • Odpowiedz
@fledgeling: ehh myślałem, że podyskutuje z kimś kto będzie miał jakąkolwiek wiedzę i argumenty a nie będzie rzucał hasełkami rodem z gimnazjum 2008, co jest żałosne dla dorosłego faceta.

Chcesz mnie ściągnąć so swojego poziomu i pokonać doświadczeniem?

"Z kogo debil chyba z ciebie" cytując slowa noblisty

Nie wiesz dlaczego wzrósł koszt studiów a krytykujesz prywatne szkolnictwo. To tak jakbym krytykował mleczarnie bo wzrosły ceny masła.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Korczaszko to popatrz ile władzy ma np. rząd w stanach i ile udziela jej zaprzyjaźnionym korporacjom.

im mniej centralnej władzy tym lepiej
  • Odpowiedz
@Korczaszko: coo? xDD monopole powstają właśnie przez ingerencje państwa w rynek, w czystym, podręcznikowym kapitaliźmie nie ma miejsca na monopole. teraz mamy monopole w polsce i europie, bo panuje u nas system etatystyczny. w USA monopole są z tego samego powodu- ingerencji państwa. system korporacyjny to nic innego jak etatyzm w którym u władzy są ludzie związani z wielkimi korporacjami czyli np. polska.
  • Odpowiedz
@Korczaszko: no jak to jaki? wolny rynek i brak regulacji. a co innego miało by na to wpływać? korporacyjne monopole utrzymują się tylko dzięki ingerencji państwa które utrudnia(a w niektórych przypadkach nawet całkowicie uniemożliwia) powstawanie konkurencji na rynku.
  • Odpowiedz