Wpis z mikrobloga

• 116
w kontekście całego tego spamu związanego ze #stajknauczycieli napisze coś co powinno być oczywiste, ale chyba nie jest, bo całe gorące zawalone jednym tagiem:

szkoły sprywatyzować, MEN odebrać monopol na program nauczania, rodziom obniżyć podatki

dla wyższej jakości nauczania i zarobków nauczycieli. stajk potwierdza natomiast po raz wtóry, że #socjalizm nie działa

#libertarianizm #gruparatowaniapoziomu
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 2
@Majku_ sofizmaty. nie ma różnicy z ekonomicznego punktu widzenia między rynkiem płodów rolnych, usług doradztwa podatkowego, ubezpieczenia na życie i edukacji. z jednej strony człowiek z potrzeba z drugiej ten co zaspokaja
@niggerinthebox google switzerland health care
  • Odpowiedz
@K_R_S: a czy twój ekonomiczny punkt widzenia uwzględnia czynniki ludzkie, takie jak stan wyedukowania społeczeństwa? Nie wszystko da się przeliczyć na złotówki i państwo powinno dbać o takie właśnie obszary.

Edukacja jako taka nie jest potrzebą człowieka, jak np. potrzeba rozrywki, czy opieki zdrowotnej, więc nie ma tu mowy o wolnorynkowym zaspokajaniu. Edukacja jest wymogiem systemu, w jakim człowiek decyduje się żyć. Jeśli się nie podoba, można zabrać zabawki i
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@niggerinthebox dowolna książka do ekonomii, rozdział zwykle czwarty: o monopolu i jego negatywnych cechach względem wymiany rynkowej

@Majku_ ekonomia to nauka właśnie o ludzkim działaniu, przy ograniczonych zasobach
  • Odpowiedz
@K_R_S: nie ucz mnie, czym jest ekonomia, serio :) Jeśli nie rozumiesz tak podstawowych rzeczy, o których piszę, to sam nie jesteś w stanie niczego mnie nauczyć.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Majku_ mógłbyś tą samą dziecinną retoryką bronić dowolnego socjalizmu
'element systemu' xd

btw. rozrywka w Polsce nie jest wolnorynkowa? ( _)
  • Odpowiedz
btw. rozrywka w Polsce nie jest wolnorynkowa? ( _)

@K_R_S: a gdzie ja napisałem, że nie jest? Napisałem coś zupełnie przeciwnego. Nie dość, że nie rozumiesz prostych rzeczy, to jeszcze przeinaczasz moje słowa. Koniec dyskusji z mojej strony :)
  • Odpowiedz
prawilnie przypominam, że to szeroka dostępność publicznego szkolnictwa wyższego doprowadziła do sytuacji gdzie idzie się na studia bo się idzie, dostaje papierek z gównokierunku, który pracodawcy po prostu olewają i marnuje kilka lat życia, opóźniając zdobywanie doświadczenia w zawodzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
nie wszyscy muszą się uczyć, niektórym wystarczy przyuczenie do zawodu, które może zrobić prywatna firma.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Majku_ napisałeś, że edukacja nie jest potrzebą xd jeśli nią nie jest, to po cholere ludzie w usa zaciągają na nią pożyczki?

ale jakby co to mi też się już nie chce rzucać grochem o Twoją ścianę
  • Odpowiedz
@K_R_S twoje pieroldnie jest jak 70 wujek janusz gadajacy o polityce przy stole w swieta i nie ma nic wspolnego z ratowaniem poziomu. Poczytaj sobie o kredytach studenckich w USA zanim zaczniesz wypisywac swoje bzdury.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@fledgeling duży popyt, mała podaż. niełatwo założyć college w USA. trik polega na tym, żeby podstawówke w Polsce mógł poprowadzić nawet ktoś taki, jak Ty...
  • Odpowiedz
@K_R_S ty nawet tagowac poprawnie nie umiesz. Zadufany w sobie gbur, żywy przykład efektu Dunninga-Krugera.

Jak skonczysz gimnazjum to moze dorośniesz, albo i nie.
  • Odpowiedz
@K_R_S Przyznaj, że po prostu zakochałeś się w pojęciu "wolnorynkowe" i będziesz robić wszystko byle wykazać, że wolnorynkowość = utopia. Ty nawet nie rozważasz kontrargumentów bo przyjmujesz swoją racje apriori.
  • Odpowiedz
@K_R_S: szkoda czasu żeby wytłumaczyć ludziom coś co wykracza poza ich wyobraźnię. Ciekawe czy wiedzą że miedzy innymi w "lewackiej" Szwecji istnieje system voucherów wprowadzony przez konserwatystów, spodobał się tak bardzo socjaldemokratom, że przy nim zostali. Dzięki takiemu systemowi szkoły muszą rywalizować o uczniów i poprawiać standard nauczania,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bon_o%C5%9Bwiatowy
Albo ciekawe czy wiedzą dlaczego polskie studia mają tak beznadziejne wyniki na świecie, a połowa studentów nie pracuje w zawodzie który
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@tallman lepiej czasem trochę tego czasu poświęcić. może do interlokutora nie trafi, ale może ktoś trzeci co czyta zrozumie? inaczej jesteśmy skazani na takie ekonomiczne zlewaczenie społeczeństwa jakie można obserwować na reddicie itp.
  • Odpowiedz