Aktywne Wpisy

WiesniakzPowolania +260
Ciekawostka.
W roku 2000 Polska miała 127 km autostrad i 190km "S"- łącznie 317 km dróg szybkiego ruchu
W 2024 było 1884km "A"i 3320,9 "S". Łącznie 5205,5 km
#ciekawostki #polska #motoryzacja
W roku 2000 Polska miała 127 km autostrad i 190km "S"- łącznie 317 km dróg szybkiego ruchu
W 2024 było 1884km "A"i 3320,9 "S". Łącznie 5205,5 km
#ciekawostki #polska #motoryzacja
źródło: Polska_autostrada
Pobierz
Apaturia +52
Rekordowa dynia. Aktualnie największą, a przy okazji także najcięższą odnotowaną dynią jest dynia olbrzymia wyhodowana w tym roku w Lymington w Wielkiej Brytanii. Dynia, która otrzymała wdzięczne imię "Muggle", osiągnęła wagę 1278,8 kilogramów i obwód przekraczający 6,4 metra.
Bracia bliźniacy Ian i Stuart Paton, którzy wyhodowali rekordową dynię, zajmują się uprawą dyń olbrzymich od ponad pięćdziesięciu lat. W minionych latach kilkakrotnie zbliżali się do pobicia rekordu, lecz dopiero w tym
Bracia bliźniacy Ian i Stuart Paton, którzy wyhodowali rekordową dynię, zajmują się uprawą dyń olbrzymich od ponad pięćdziesięciu lat. W minionych latach kilkakrotnie zbliżali się do pobicia rekordu, lecz dopiero w tym
źródło: Muggle_giant_pumpkin
Pobierz

Ostatnio Louie Simmons zalecił mi abym w dzień dynamic effort przeplatał trening i 3 tygodnie robił wyciskanie z gumami 9 serii x 3 powtórzenia (50% bar weight + 25% band tension), a następne 3 tygodnie bez gum ale z większym ciężarem także 9x3 a na sztandze 75/80/85% (co tydzień o 5% skok), przy okazji ostrzegając mnie że to jest wybitnie trudne a dla wielu nawet niemożliwe.
A jako że zawsze słucham starszych i mądrzejszych, to tak właśnie robię :) I powiem tak masakra 160kg 9x3 przerwy 60-90s między seriami, ale udało się zachować mniej więcej równą szybkość. Na pewno wyciska się wolniej niż z gumami, bo nie ma "hamulca" u góry w postaci gum, co powoduje że nie można cisnąć na maksa bo sztanga "wylatuje" z dłoni i "wyrywa" barki. Oraz przy klatce także musiałem hamować bo uderzenie sztangi zbyt mocno zmieniało mi pozycję.
3s close grip, 3s medium grip, 3s pinky on rings. Nagrałem pierwszą i ostatnią serię z tych dziewięciu, dla porównania.
I teraz taka ciekawostka, wiecie co najbardziej czuję, co się najbardziej męczy przy wyciskaniu?... PLECY, najszersze wręcz bolą i są wybitnie napompowane krwią, następnie łapy triceps/biceps, potem barki, nogi, a klatka? NIC! Nawet nie jest dobrze krwią napompowana. Ale oczywiście ludzie ciskający 120kg,150kg chcą mi wmówić jak to w RAW plecy się nie liczą lol.
Nagrałem też jeszcze wide grip shrugs, bo tutaj robię to w specyficzny sposób w tym wariancie, 3x20+ repów, nie skupiam się na ciężarze (robię stałym ciężarem tutaj było 130kg) ani też technice interesuje mnie jedynie "czucie mięśniowe" i palenie góry pleców, nabicie volume.
Cały trening
Speed Bench 160kg 9x3
Incline 45degree bench 3x10
Wide grip shrugs 3x20
Rope triceps pushdown 4x12
Concentric Hammer curl 3x12
Speed bench, wide grip shrugs omówiłem wyżej
Incline 45 degree bench 3x10 - Tutaj celem jest po prostu nabicie dodatkowego volume upper body, 110kg 3x10 zrobiłem, co ciekawe ostatnio tak napuchłem że aż mobilność zaczyna kuleć xD Dopiero od 110kg byłem w stanie zejść i dotknąć klatki, mniejszym ciężarem musiałem siłą przyciągnąć sztangę aby dało radę LEDWO dotknąć klaty.
Rope triceps pushdown - 4x12 Po prostu dodatkowe volume na triceps
Concentric Hammer curl - 3x12 Odmiana na biceps, kilka serii aby chociaż w pewnym stopniu zachować balans.
#silownia #mirkokoksy #mikrokoksy #pokazforme
źródło: comment_HSndPHJUip5FGBhprg0qVtuazf7PDAiv.jpg
Pobierz@Rymbaba: A co tam pokazywać na niecałych ~15m2 :P
@denigger: To jest tylko jeden z wariantów jakie robię, wchodzą inaczej bym powiedział :)
To jakis skrót myślowy, czy masz konsultacje indywidualne u Simmonsa?
@bdm_bq: Zadaje pytania, a Simmons mi odpowiada :) I tak mi dokładnie po opisaniu mojego przypadku doradził.
@inplaz: Wiesz co nie pomyślałem o tym tutaj, bo dla mnie to TYLKO 160kg, ja wyciskam 210kg+ na ławie.
@Wysztiglowany: 6x tygodniowo minimum, 4x 1,5h 2x20-30min, do tego 2-4x
@Duzy_Dziki_Zwierz: No to widzisz lepiej bądź dobrym człowiekiem... Bo tak wygląda piekło dla lifterów... przez wieczność patrzeć jak ćwiczą inni a samemu nie móc ćwiczyć