Wpis z mikrobloga

Z rzeczy których nauczyłam się po ponad 3 latach mieszkania we #wroclaw to to, że dość dużo mówię gwarą oraz jakimiś regionalizmami. Wcześniej byłam przekonana, że mówię całkowicie „czystym” polskim. Oto przykłady:
- krychaczka – tłuczek do ziemniaków
- smarowidło – wszystko czym można posmarować kanapkę
- robić łóżko – ścielić łóżko
- zaczynać się w kogoś – dokuczać komuś
- zapytać się kogoś – zapytać kogoś
- szare kluski to nie jest potrawa ogólnopolska
- nie w całej polsce ziemniaki z gzikiem to typowo domowy obiad
- amerykanka nie jest drożdżówką, którą można kupić w całej polsce
- drożdżówki – słodkie bułki – wszystko co nie jest pączkiem tak na prawde
- gniazdko – pączek hiszpański
- bułka mleczna tez nie jest dostępna w całej polsce
- giry – nogi
- pener – sebix
- klunkry – graty
- rojber – niesforne dziecko
- zakluczać/odkluczać drzwi – zamykać drzwi na klucz/otwierać drzwi

Jakbym pomyślała dłużej to pewnie byłoby tego więcej, czy ktoś z #poznan i #wielkopolska ma coś jeszcze „oczywistego” do dodania?

#ciekawostki #jezykpolski #widaczabory (tak wiem, tag nie do tego ale tu serio widać zabory xD)
  • 378
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@BzdziagwaLujka mnie zawsze śmieszy, że nikt nie wie co to oszczytko :P i czuję zawód jak mówię ludziom, że szare kluchy sa takie pyszne a jak zobaczą na Internecie zdjęcie to, że blee i kiepsko wygląda :/
  • Odpowiedz
@BzdziagwaLujka: no właśnie nie naduszaja :D na początku strasznie mnie to bawiło, ale w sumie teraz sama często używam (ale raczej nie przy postronnych ludziach) xD i to dodawanie "tej" na końcu zdań ( ʖ̯)
  • Odpowiedz
@czteroch: Nie widzialam tego nigdy! Ale moge to przemyslec!
@thekes: No wygladaja zle a smakuja jeszcze lepiej! Z kiszona kapusta do tego <3
@barani_leb: To na bank sie nie znamy xD ale wiadomo, ze to sie poroznosilo, studenci i te sprawy. Co nie zmienia faktu, ze te wyrażenia pochodzą z wielkopolski i dla wielu sa nieznane.
@Eleni: No jak to tej? xD
@rekinol: No ale za to dzieki temu jaki ciekawy!
  • Odpowiedz