Aktywne Wpisy
filemon111 +4
Wykopki się zesrały bo im się nie podoba dziki trener. Nie mogą pojąć, że ktoś ma inne zdanie.
Wiecie dlaczego jest tak popularny? Bo mówi to co większość ludzi myśli, a nie to co myśli jakaś zbieranina przegrywów.
#dzikitrener
Wiecie dlaczego jest tak popularny? Bo mówi to co większość ludzi myśli, a nie to co myśli jakaś zbieranina przegrywów.
#dzikitrener

Mirek224 +62
#seriale #rodzinazastepcza
Gabriela Kownacka nie żyje już 15 lat, jak ten czas pędzi jak szalony. Dziwnie się oglądało Rodzinę Zastępczą już bez niej.
Gabriela Kownacka nie żyje już 15 lat, jak ten czas pędzi jak szalony. Dziwnie się oglądało Rodzinę Zastępczą już bez niej.
źródło: image
Pobierz

- krychaczka – tłuczek do ziemniaków
- smarowidło – wszystko czym można posmarować kanapkę
- robić łóżko – ścielić łóżko
- zaczynać się w kogoś – dokuczać komuś
- zapytać się kogoś – zapytać kogoś
- szare kluski to nie jest potrawa ogólnopolska
- nie w całej polsce ziemniaki z gzikiem to typowo domowy obiad
- amerykanka nie jest drożdżówką, którą można kupić w całej polsce
- drożdżówki – słodkie bułki – wszystko co nie jest pączkiem tak na prawde
- gniazdko – pączek hiszpański
- bułka mleczna tez nie jest dostępna w całej polsce
- giry – nogi
- pener – sebix
- klunkry – graty
- rojber – niesforne dziecko
- zakluczać/odkluczać drzwi – zamykać drzwi na klucz/otwierać drzwi
Jakbym pomyślała dłużej to pewnie byłoby tego więcej, czy ktoś z #poznan i #wielkopolska ma coś jeszcze „oczywistego” do dodania?
#ciekawostki #jezykpolski #widaczabory (tak wiem, tag nie do tego ale tu serio widać zabory xD)
@BzdziagwaLujka: powaga. Lublin here. Byłem w #poznan i reklamą jednego z lokali gastronomicznych było hasło "nafutrujecie się plyndzy z gzikiem". Fuck, gzik obczajam, futtern też, bo niemieckiego uczyłem się w szkole. Ale PLYNDZA?! Po powrocie opowiedziałem wrażenia w #pracbaza, po czym dostałem wyjaśnienia od Pani Jadzi: plyndza to placki kartoflane. Pani Jadzia była z Bydgoszczy. Widać zabory.
@Krzysiu_: No ja sie nigdy nad tym po prostu nie zastanawialam bo bylo to takie oczywiste, ze sie tak mowi xD
Ta mapka ładnie pokazuje
https://ocs-pl.oktawave.com/v1/AUTH_2887234e-384a-4873-8bc5-405211db13a2/bezprawnik/2016/12/01AbRjQ_eZl2NgPYcz08YHOolJo9XQvuJs0x7aiYwat.jpg
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@BzdziagwaLujka: a jeśli o to chodzi, to u mnie się mówi potocznie kluchy na pyrach xD Po ludzku oczywiście kluski ziemniaczane. Nie sądziłem, że w Wlkp mówi się na nie inaczej.
Jak ty chyba mieszkasz we Wrocławiu z ludźmi z Podlasia. Wiekszosc słów które podałaś nigdy nie słyszałem a mieszkam we Wrocławiu od urodzenia.
:D
Rojbel-xD to chyba w lubelskim
Gniazdko- jak elektryczne to ok
U nas się ścieli łóżko a
@BzdziagwaLujka: to akurat jest ogólnopolskie ;)