tptak tptak 24.03.2018, 16:31:16 13 + Mirabelki i Miraski, to ten czas, żeby reaktywować #calywykopkisizur Rok temu robiłem z mojego przepisu, w tym roku posłucham uwag od @kubaklodz, bo mądrego to aż miło posłuchać. Barszcz biały zrobię jak trzeba, z mąki pszennej.Przepis od Olga Smile: https://www.olgasmile.com/zakwas-na-barszcz-bialy.htmlJak zrobicie dziś lub jutro, na sobotę będzie gotowy.#wielkanoc #gotujzwykopem #fermentacja źródło: comment_G0RDvJWXZjVjyiHxni3wQyTcBx91abG8.jpg Pobierz
MadIen MadIen 24.03.2018, 16:57:00 0 + @tptak: czy taka mąka jest odpowiednia? Robiłam trzy podejścia - raz mi spleśniał, dwa razy wyszedł gorzkawy i w ogóle nie był kwaśny ( ͡° ʖ̯ ͡°) źródło: comment_EkICAoqay731UjMKyDN7KqCV9MVXusOg.jpg Pobierz
tptak tptak 24.03.2018, 17:41:14 0 + @MadIen: powinna być, na żurek, nie barszcz biały. Wyparzyłaś słoik przed robieniem? Mieszałaś codziennie?
MadIen MadIen 24.03.2018, 17:50:31 0 + @tptak: 1. Nie, 2. TakSłoik był od wierzchu "zabezpieczony" kawałkiem ręcznika papierowego i gumką recepturką
Kaaziiu Kaaziiu 24.03.2018, 18:46:27 0 + @tptak: dawałeś zimną czy gorącą wodę, bo znalazłem jeden i drugi sposób
tptak tptak 24.03.2018, 20:00:30 1 + @Kaaziiu: gorącą? Przegotowaną i wystudzoną, letnią lub zimną - rozumiem. Gorąca zabije drożdże i bakterie w mące. To jeden z głównych powodów użycia mąki pełnoziarnistej.@MadIen: wyparz słoik, tak dla pewności.
Rok temu robiłem z mojego przepisu, w tym roku posłucham uwag od @kubaklodz, bo mądrego to aż miło posłuchać. Barszcz biały zrobię jak trzeba, z mąki pszennej.
Przepis od Olga Smile: https://www.olgasmile.com/zakwas-na-barszcz-bialy.html
Jak zrobicie dziś lub jutro, na sobotę będzie gotowy.
#wielkanoc #gotujzwykopem #fermentacja
Robiłam trzy podejścia - raz mi spleśniał, dwa razy wyszedł gorzkawy i w ogóle nie był kwaśny ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Słoik był od wierzchu "zabezpieczony" kawałkiem ręcznika papierowego i gumką recepturką
@MadIen: wyparz słoik, tak dla pewności.