Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #webdev #rozkminy #zycie

Taka rozkminka, jak sobie wyobrażacie siebie w wieku +45 lat?

Nie każdy z programistów zostnie managerem czy otworzy własny biznes, część z nich będzie skazana na klepanie kodu całe życie, ale czy tak się da?

Widzieliście programiste +50?

Już po 30-35 roku życia efektywność nauki spada, nie chce się, móżg nie działa jak u 20 latka, przyjdą młodzi, sprawniejsi umysłowo i was mogą zastąpić

Myśleliście już o swojej przyszłości?

Zapraszam do dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NiebotycznyWojciech

Już po 30-35 roku życia efektywność nauki spada, nie chce się, móżg nie działa jak u 20 latka, przyjdą młodzi, sprawniejsi umysłowo i was mogą zastąpić

Mam 38 i jestem programistą, można zadawać pytania xD

Młodzi może i mają bardziej chłonny umysł (podkreślam może) ale brak im doświadczenie. Co z tego, że poznają po kilka nowych frameworków / bibliotek / etc. miesięcznie, jak i tak porządnie i czysto nie potrafią napisać aplikacji nawet
  • Odpowiedz
  • 1
@NiebotycznyWojciech ja w wieku 45 lat: przystojny, z zakolami, ale męskim zarostem. Spełniony zawodowo, eksperymentujący z technologiami, stale się rozwijający. Bez brzucha. Wysportowany. Kochany i kochający ojciec swoich dzieci. Mam kochająca żonę, dla której zrobię wszystko. I lada dzień kupuję Teslę model sportowy o zasięgu 1000km. Używka bo używka, ale kupiona za swoje. Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Taki nietrafiony komentarz I tyle plusów

@szpongiel: widocznie reszta potrafi zrozumieć analogię xD

Dwa słowa: programista COBOLa.

Zresztą jak ktoś mając 25-30 lat zaczął programować np. w C albo wczesnej Javie ~20 lat temu, to teraz ma
  • Odpowiedz
@PanWitold coś się plączesz w zeznaniach, cumplu.
Zestaw "jest/będzie normą" z OPowym wpisem w tonie "nie wyobrażam sobie tego".

Tak przy okazji, większa szansa, że wszystkich nas zastąpi AI niż, że żółtodzioby wyprą doświadczonych fachowców.
  • Odpowiedz
Widzieliście programiste +50

@NiebotycznyWojciech: 50+ na własne oczy nie widziałem(hehe Cobol), ale na kucbazie znajdzie się kilku doktorków w zakresie 45-50, którzy lubią sobie majsterkować czy programować ( ͡° ͜ʖ ͡°)Co prawda, nie są to "zawodowi programiści"(jeden z nich jest takim prawie-programistą, lecz szczegółów nie znam), ale kodują.

Also: Bill Gates ma 62, chyba wciąż koduje :P z takich pewniaków to Linus Torvalds i John Carmack
  • Odpowiedz
@NiebotycznyWojciech: programista to tam pal licho. wyobrazasz sobie 60/70 latkow na magazynach, jako kierowcow czy w fabrykach? u mnie 50tki juz nie daja rady momentami, to plecy to kolano. a unia jeszcze podnosi wiek emerytalny (tak tak wiem, koniecznosc). cienko to widze.
  • Odpowiedz
a widziałeś elektryczny samochód sprzed 50 lat?

@PanWitold: skucha bo samochody elektryczne są nawet starsze od spalinowych, po za tym jak myślisz jak jeździł łazik na Księżycu w '69? Na pedały czy wzieli tlen z ziemi?
  • Odpowiedz
@NiebotycznyWojciech: u nas najstarszy programista ma 61 lat (czego w sumie po nim nie widać, bo jest silniejszy i lepiej zbudowany niż połowa obecnych małolatów). Ma gigantyczną wiedzę, programowanie to jego pasja i nikomu nawet nie przychodzi do głowy, że ktoś mógłby go zastąpić :) A na managera itp sam mówi że nie chce iść, więc spokojnie sobie popracuje do emerytury. Jak ktoś w Warszawie zobaczy gościa powyżej 60 lat
  • Odpowiedz