Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #webdev #rozkminy #zycie

Taka rozkminka, jak sobie wyobrażacie siebie w wieku +45 lat?

Nie każdy z programistów zostnie managerem czy otworzy własny biznes, część z nich będzie skazana na klepanie kodu całe życie, ale czy tak się da?

Widzieliście programiste +50?

Już po 30-35 roku życia efektywność nauki spada, nie chce się, móżg nie działa jak u 20 latka, przyjdą młodzi, sprawniejsi umysłowo i was mogą zastąpić

Myśleliście już o swojej przyszłości?

Zapraszam do dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Już po 30-35 roku życia efektywność nauki spada, nie chce się, móżg nie działa jak u 20 latka, przyjdą młodzi, sprawniejsi umysłowo i was mogą zastąpić

@NiebotycznyWojciech: I właśnie dlatego w większości liczących się firm na świecie na najbardziej odpowiedzialnych stanowiskach jest zgraja dwudziestolatków. Heh.
  • Odpowiedz
Widzieliście programiste +50?

@NiebotycznyWojciech: W Polsce mało się ich widuje, bo boom na rynku zaczął się kilkanaście lat temu, a starsi pracują głównie z starymi systemami.

W cywilizowanym świecie już tak nie jest i w Berlinie w teamie mieliśmy dwie osoby po 50 i całkiem dobrze sobie radziły.
  • Odpowiedz
@NiebotycznyWojciech Kochani, ale liczyłam na więcej sensownych wpisów xD mój niebieski też się zastanawia jak będzie w przyszłości, uważa, że młodzi będą wspierać starszych z rynku... Nie podzielacie tych obaw?
  • Odpowiedz
@Nagor: 30-35 lat temu programowanie nie było takie popularne jak teraz aby co dzień spotykać programistów +50.
Oczywiście, że każdy może się nauczyć, jednak nie każdy to robi.

I do tego odnosiła się moja analogia, kiedyś też były samochody elektryczne, jednak spotkać taki kilkunasto letni to nie lada wyzwanie. Teraz się upowszechniają i codziennie jakiś możesz zobaczyć, jednak to dość "świeże" modele.

Za kilkanaście lat podobnie będzie z programistami +50.
  • Odpowiedz