Wpis z mikrobloga

Zostalem okradziony metoda na blika - ktos wlamal sie na konto czlonka rodziny i poprosil o kod. Sytuacja, ktorych bylo setki, wiec nie wzbudzila zadnych podejrzen. Moja glupota, moja strata.
Ale co o--------a policja to ja nawet nie xD
1. Zadzwonilem do banku - pytam czy jest mozliwosc zatrzymania/anulowania transakcji bo to kradziez.
- Oo prosze pana, jakie anulowanie, blik to platnosc natychmiastowa, nie ma takiej opcji
- To prosze mi podac jakies id tej transakcji zebym mogl podac to na policji
- oo prosze pana, my tu zadnego id nie widzimy
XD
2. Jade na komisariat
- Dzien dobry, chcialem zglosic kradziez
- oo prosze pana my przyjmujemy zgloszenia pn-pt 8-16
- ale jak to, to ja nie moge zglosic przestepstwa?
- alez moze pan, w tych godzinach, albo w komendzie nr 2

3. Jade na komisariat nr 2
- Dzien dobry zostalem okradziony tak i tak
- oo prosze pana my tu nie mozemy przyjac zgloszenia, musi pan dostarczyc dokument z banku ze taka transakcja miala miejsce
- co? I dopiero wtedy przyjmiecie?
- tak bo wtedy mamy dane, to idzie do zwalczania cyberprzestepczosci
- aha no dobrze, to do widzenia

W-------y chce odpuscic, jade do domu, ale stojac w korku dzwonie do banku
3. Bank
- dzien dobry, okradziono mnie, policja chce zebym dostarczyl od was dokumenty dot. Tej transakcji, gdzie moge to zalatwic?
- co? Jakie dokumenty, jak policja cos od nas chce to sie kontaktuje bezposrednio a nie przez klienta xD

Babka z infolinii mnie wysmiala xD

4. Komisariat nr 3
- dzien dobry okradziono mnie tak i tak, chcialem zglosic, jestem juz na 3 komisariacie i odbijam sie od sciany
- a gdzie pan byl wczesniej, gdzie pan mieszka?
- poprzednio bylem na komendzie nr 2, mieszkam tu i tu
- no i dobrze pana ulica tam podpada
- no, ale tam chcieli odemnie jakichs papierow z banku, bank nigdy o czyms takim nie slyszal
- pan siada czeka

No i czekam xD

#policja #heheszki
  • 211
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@askey: ja puściłem blika na zły numer i bank mi powiedział że nic nie zrobią i muszę się dogadywać z odbiorcą, także ten, ciężka sprawa.
Ostatecznie mi zwrócono, bo kobita okazała się uczciwa oo paru smsach że pomyłka
  • Odpowiedz
@askey: na obronę policji mogę powiedzieć ze mają za mało ludzi, i to jest główny powód ze olewają takie błachostki.
Jak weźmiesz z banku potwierdzenie transakcji to muszą przyjąć.
  • Odpowiedz
@askey: eee, ale jak to ktoś się włamał na konto kogoś z rodziny i poprosił o kod? Ktoś się włamał na konto w banku, wygenerował z niego kod bilk i dlatego przy potwierdzaniu miałeś informacje, że wysyłasz komuś z rodziny? Jak wysyłasz komuś kasę, to nie robisz tego na numer telefonu?
  • Odpowiedz
@askey: akurat ostatnio byłem targetem oszustwa na blika i gdyby nie fakt, że miałem chyba na styk siana ile ta osoba potrzebowała i nie chciało mi się wyciągać na konto osobiste to bym pożyczył no i zauważyłem inny styl pisania przez tą osobę więc od razu wydało się to podejrzanie
  • Odpowiedz
Jaka to jest kwota kradzieży? Można próbować bawić się z bankiem w reklamacje, żeby zwrócił Ci pieniądze za nieautoryzowaną transakcję
  • Odpowiedz
@askey: technicznie rzecz biorac nikt Cię nie okradl tylko oddales pieniadze sam po wprowadzeniu w blad, niestety w przypadku blika po twojej stronie lezy weryfikacja odbiorcy kodu blik
  • Odpowiedz
@askey daj znać jak rozwój sytuacji. Ile kasy straciłeś? Ja miałem raz taką sytuację, ale od razu do tej osoby napisałem SMS-a czy to ona i się wyjaśniło :)
  • Odpowiedz