Wpis z mikrobloga

@tamto-to-tamto: Dziwi mnie, że nie jest to wiedza powszechna na wypoku. Wydawało mi się to oczywiste. Dorzucę celem potwierdzenia:
Wszystkie aplikacje, i darmowe i płatne, zarówno gry jak i programy użytkowe, gromadzą statystyki. Bardzo często korzystają do tego celu z bezpłatnych lub niewiele płatnych systemów agregacji danych. Tamci z kolei sprzedają zgromadzone dane innym podmiotom.
Czyli w praktyce wygląda to tak: twórca aplikacji chce znać profil swoich użytkowników, jak się
  • Odpowiedz
@Drmscape: wracasz po całonocnej hehe imprezie do domu, a google dokładnie pokaże jakim cudem trafiłeś do domu, oraz gdzie przewaliłeś cały hajs. Chociaż lepiej tego czasem nie wiedzieć.
Biegając po mieście nie korzystam z gps ani wifi, jedynie sieć (lte gdzie się da), czasem transfer danych z nudów żeby poklikać w wypok, a czasem jestem zaskoczony jak dokładnie mam później zaserwowaną trasę z danego dnia.
Szok i niedowierzanie.
  • Odpowiedz
@karczochh: Wystarczą włączone usługi google (co ma praktycznie każdy) i apka facebooka (j/w). Z samych tych dwóch rzeczy da się złożyć bardzo dokładny profil, co więcej użytkownicy sami go tworzą
Dołóż do tego tonę darmowych aplikacji jakich się na codzień używa i masz pełen profil danego użytkownika
Np
Używa endomondo - zainteresowany sportem
Używa yanosika - jeździ samochodem
Używa jakdojade -
  • Odpowiedz
@mathijas: nic dodać, nic ująć. Może tylko tyle że już za chwile profilowanie będzie się odbywało na podstawie skanowania naszych zdjęć. Technologia już jest, chyba tylko w PL nikt jej nie wykorzystuje aktualnie. Pewnie za jakiś czas ktoś to "odkryje" i znów będą gorące i płomień na głównej "HUR DURRR oglądają moje prywatne zdjęcia!!!!111!!"
  • Odpowiedz
@coffeeandcigaretes: > I nie wpadać w paranoję.

Sam to zrobiłeś... Większość takich informacji zbierana jest niestety legalnie. Firmy chcą znać profil swoich klientów (obecnych oraz przyszłych) i mocno inwestują w badanie UX. Teraz wszyscy wiedzą wszystko o wszystkich (dziękujemy internecie! dziękujemy aplikacje mobilne!). Sam pracuję w branży IT i uwierz mi - jeśli ktoś ma w służbowym lapku kamerkę to jest zaklejona.

Btw: Dopiero wybudzili Cię z hibernacji? Pssst.. uważaj na
  • Odpowiedz