Wpis z mikrobloga

Dziś po wyjściu z McDonald’s Mapy Google pokazały mi powiadomienie z zachętą do wystawienia oceny restauracji. Problem w tym, że nie uruchamiałem dziś Map Google, a już w szczególności nie informowałem ich, że idę do McDonaldsa…
  • Odpowiedz
@Nerf: Nie musisz włączać map wystarczy, że masz w telefonie GPS, który zbiera cały czas twoje położenie. Gdzieś w Mapach możesz nawet zobaczyć twoje codzienne trasy i gdzie ile czasu spędzasz.
  • Odpowiedz
@brazolek123 @Fokabezoka To raczej nawet nie GPS, tylko geolokalizacja w oparciu o WiFi i sieci komórkowe.

W Androidzie nie ma, zdaje się, opcji wyłączenia śledzenia użytkownika non stop bez obniżania dokładności usługi geolokalizacyjnej.
  • Odpowiedz
@Nerf: jestem na wczasach, wychodzimy z różowym z knajpy po obiedzie, patrzę na telefon, a ten mnie prosi o dodanie recenzji miejsca, w którym właśnie zjadłem. Trochę creepy.
  • Odpowiedz
@Nerf: Jeżeli jesteś na zewnątrz, to właściwie nie ma większej różnicy. Pomyśl, że przy zwykłych samochodowych nawigacjach masz wyłącznie sygnał GPS i jakoś się jeździ, są dokładne. Wybranie opcji "wysoka dokładność" lub "oszczędzanie energii" (czyli wifi + BTS) to jednoczesna zgoda na warunki usługi lokalizacyjnej Google, co automatycznie przekazuje lokalizację na serwery Google. Można jednak bez problemu korzystać z samego GPS. Ten cywilny działa zdaje się z dokładnością do 6
  • Odpowiedz
@Nerf: ja u siebie mam taką opcję, tyle, że to Xiaomi a ono ma zmodyfikowany system android.

Mi to wygląda na uczciwy układ - wymieniam informację o sobie w zamian na wyższy komfort życia.
  • Odpowiedz