Wpis z mikrobloga

ostrzegam przed https://electrocenter.net/ dzisiaj szukałem pomysłu na prezent w internecie i wpadłem na ich stronę, wszystko w zaskakująco niskich cenach (co już wzbudziło moje podejrzenie), zdecydowałem się zamówić produkt za pobraniem i tutaj własnie już upewniłem się co do ich niecnych zamiarów, otóż wysyłka z przedpłatą jest darmowa natomiast koszt dostawy w przypadku płatności przy odbiorze wynosi 150 zł !!!
  • 1335
  • Odpowiedz
To, że nie odzyskamy pieniędzy jest prawie pewne. Ale jak ktoś tu powoływał się o powództwo cywilne, to czy nie można dochodzić poniesienia równych strat przez: oszukanego, sprzedawcy bitcoinów i pośrednika płatności? Tj. pośrednik płatności i sprzedawca bitcoinów składają się po 1/3 wartości oszustwa, aby poszkodowany otrzymał 2/3 (też tracąc 1/3)?
  • Odpowiedz
czy jak koleś mi odebrał list polecony priorytetowy z potwierdzeniem odbioru czy jak przyjdzie mi do domu to na tym potwierdzeniem odbioru bedzie jego podpis ?
  • Odpowiedz
@wysylacz: ja myślałem o pozwie cywilnym "pośredników", którzy też mają z tego jakąś kasę, a odpowiedzialności żadnej nie chcą ponoście (np. serwisy czy porównywarki internetowe, przez które większość oszukanych trafiało do Electrocenter) i nie chce im sie nawet rzetelnie sprawdzić, no bo przecież to klient/kasa, a są niby specjalistami, jak np. komisant może ponosić współodpowiedzialność za niesprawdzenie i sprzedaż kradzionego auta. Można by spytać jakiegoś prawnika
  • Odpowiedz
@otto69: To działaj w tym kierunku. Bo powództwo cywilne przeciw nieznanemu sprawcy jest przecież niemożliwe. Gdyby nie autorytet płatności tpay.com, to na pewno bym nie robił zwykłego przelewu.
  • Odpowiedz
"Szukamy osób z województwa łódzkiego aby móc uruchomić czynności procesowe, jeżeli jest pan osobą pokrzywdzoną proszę udać się na najbliższy komisariat i złożyć zawiadomienie w tej sprawie. W momencie gdy zostanie uruchomione postepowanie procesowe kolejne osoby będą mogły dołączyć do tego postępowania, jednakże na chwilę obecną nie posiadamy informacji aby jakaś jednostka Policji w Polsce prowadziła postepowanie w tej sprawie.
Pozdrawiam"
  • Odpowiedz