Wpis z mikrobloga

#hosting #webdesign #webdev #wordpress

Szukam hostingu pod kilka (kilaknaście) niewielkich stron opartych o WP. Potrzebuję możliwości tworzenia kont FTP z niezależnym dostępem do katalogów (dla każdej www).

Home.pl zaproponowało mi rozwiązanie za jakieś 750 zł rocznie :/.

Ktoś, coś?
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kierownikdzialuzycie000: No to jak niewielki ruch to śmiało możesz, tak jak poprzednik pisze, celować w LinuxPL. Bez problemu możesz tam na początek wziąć mniejszy pakiet, a jak zacznie Ci brakować danych to za dopłatą zwiększą pakiet i tylko wyrównasz różnice za pozostałe miesiące.
  • Odpowiedz
@Kierownikdzialuzycie000: tylko przy wyborze VPS / dedyka zastanów się czy dasz rade samemu skonfigurować serwer linuxowy (bo prawdopodobnie w tych ofertach dostaniesz goły system operacyjny bez żadnego panelu zarządzania),

ewentulanie możesz wybrać serwer VPS zarządzany (z administracją) ale to większe koszty. Jest też opcja by zamówić u kogoś administrowanie osobno.

Dodatkowo jeżeli będziesz chiał panel zarządzania lepszy/płatny typu directadmin, cpanel, Parallels Plesk to dojdą dodatkowe koszty
  • Odpowiedz
@ArekJ: cośtam Linuxa kokarzę. Jeśli instalacja jest prosta tak jak poszesz to ppwinienem sobie poradzić. Rozumiem, że z konfiguracją (domeny, konta ftp, konta pocztowe) przy użyciu tego panelu powinienem sobie poradzić?

@piotrekk @ArekJ Czyli VPN na linuxpl to właśnie taki golas bez panelu?
  • Odpowiedz
@Kierownikdzialuzycie000: Według mnie każdy jest w stanie sobie poradzić :P Ja to zainstalowałem na testy i przy tym zostałem. Według mnie najlepszy ze wszystkich darmowych paneli do zarządzania. Wiadomo, że DirectAdmin jest dużo fajniejszy, ale też swoje kosztuje. A ręczne zarządzanie tego mnie już męczyło, więc przesiadłem się na VestaCP.
  • Odpowiedz
@Kierownikdzialuzycie000: tylko że jak na hostingu będziesz miał jedno konto, a nie osobno konto osobne dla każdej domeny, to nawet jak zrobisz konta FTP osobne, to ktoś będzie mógł wrzucić z każdego konta FTP w PHP coś w rodzaju menadżera plików, i podglądać pliki na innych kontach FTP

tak samo jakieś wirusy / exploity PHP będą mogły się dostać na inne konta

bo zwykle na tych hostingach współdzielonych masz tak
  • Odpowiedz
@Jaslanin: Aha. No cóż, wydaje mi się, że ryzyko takiej sytuacji jest niewielkie zwłaszcza, że mam stały kontakt ze swoimi klientami i przestrzegam ich przed samodzielną ingerencją. Niemniej czasem zdarzy się, że ktoś będzie chciał wrzucić jakiś plik więc ten podział na osobne konta FTP to zawsze jakieś zabezpieczenie przed gmeraniem.
  • Odpowiedz
@Kierownikdzialuzycie000: Jeżeli klienci mają mieć dostępy to może lepiej konto typu reseller, gdzie każdy użytkownik dostaje dostęp do swojego cPanelu i może sobie tam zarządzać usługą nie stwarzając zagrożenia dla danych innych użytkowników. Jak coś to skontaktuj się z nami najlepiej przez e-mail to przedstawimy Ci ofertę na takie konto.
  • Odpowiedz