Aktywne Wpisy

źródło: comment_GaLbyUZfBINJgAZkMkPrL4qct4kzIaJ3
PobierzJak nazywacie tę część chleba?
- Chlubka 18.3% (92)
- Brzuszka 18.1% (91)
- Skrajka 36.2% (182)
- Ogonek 27.4% (138)
managerstrategii +203
Mirki, zacząłem pracę jako technik instalacji turbin wiatrowych chwilę temu. Rzucili od razu na głęboką wodę, największe turbiny w eurokołchozie - EP 160
Dejta wsparcie żebym z drabiny nie spadł (。◕‿‿◕。)
Oczywiście nic w spadku Wam nie pozostawię. Mam same długi xD
#praca #pracbaza #europa #niemcy #pieniadze
Dejta wsparcie żebym z drabiny nie spadł (。◕‿‿◕。)
Oczywiście nic w spadku Wam nie pozostawię. Mam same długi xD
#praca #pracbaza #europa #niemcy #pieniadze
źródło: IMG_6759
Pobierz

Znacie to ? O tak , to spacja przed znakiem interpunkcyjnym .
Typograficzna klaustrofobia, straszna choroba.
Jakie są Wasze odczucia, kiedy natrafiacie na tę przypadłość? Mnie to trochę przeraża. Nie, nie chodzi o to, że boję się tej spacji. Boję się człowieka, który za nią stoi. Ta spacja jest świadectwem tego, że jej sprawca od bardzo dawna nie przeczytał uważnie żadnego profesjonalnie sformatowanego tekstu. Gdyby miał w głowie jakąś przeczytaną niedawno książkę, to w chwilę przed popełnieniem tego zbrodniczego czynu zaniechałby działania, jego kciuk zawisłby w triumfie intelektu nad spacją, która nie zostałaby wciśnięta. Gdyby nie udało mu się wygrać z naturą, to już po wciśnięciu nieszczęsnej spacji niechybnie kolejnym klawiszem byłby backspace, bo cudowny ludzki umysł powiedziałby mu "coś tu wygląda źle, w książkach jest inaczej".
Zaraz znajdzie się ktoś, kto powie, że ludzie robiący takie spacje po prostu nie przykładają do tego wagi. Do czego mianowicie? Do estetyki? Do poprawności? Do ergonomii? To chyba też niezbyt dobrze.
Jesteś jedną z tych osób? Nie głupio Ci, że zielonka Cię takich podstaw musi uczyć?
#przemyslenia #gorzkiezale #grammarnazi
Drugą plagą jest wstawianie 'ę' i 'ą' gdzie nie trzeba. Ostatnio widziałem takiego potwora:
Co chwila na wykopie takie błędy (╥﹏╥)
źródło: comment_irliiaXSmAQF3YqMb3cQnnk1iRDCYY9K.gif
PobierzSam czasem się łapię na tym, że zrobię jakiś głupi błąd, ot przez nieuwagę, pośpiech, czy też z jakiegoś innego powodu, ale nie będzie mi nikt wpierał, że jestem literackim analfabetą z powodu kilku nic nie znaczących pomyłek. Sam napisałeś, że czasy powszechnego internetu namieszały trochę w tym, jak używamy
Nie, jakoś mnie bardzo nie razi. Staram się pisać poprawnie, ale rozdzielam dyskusję w internecie, np. Mirko, od tego co powinno być zredagowane, np. poczytny blog, albo portal.
Tak
@nom_de_plume: Cudzysłów w języku polskim wygląda tak: „”.