Wpis z mikrobloga

#postmanstories

- Pan jest tu nowym listonoszem? - zapytala mnie na ulicy nieopodal numeru 17 sympatyczna pani.
- Od niedawna. W czym moge pomoc?
- Bo widzi pan... mieszkam pod numerem 3, wejscie od tylu budynku, i mam taka mala prosbe. Czy moglby pan nie zostawiac listow w drzwiach tylko w skrzynce?
- Oczywiscie, tyle, ze z tego co kojarze to panstwo nie maja skrzynki. Dlatego zostawiam w drzwiach.
- Alez my mamy skrzynke - odparla pani, delikatnie oburzonym glosem.
Popatrzylem na nia zdziwiony.
- Przepraszam bardzo ale jestem przekonany, ze nie ma tam skrzynki - odparlem stanowczo gdyz mialen wrazenie, ze ktos mnie tu wkreca.
- Ehh, kolega panu nie przekazal. - powiedziala juz lagodnym glosem - Przy drzwiach ma pan porecz, a na poreczy lancuch. To jest wlasnie nasza skrzynka.
- Ale...
- Zadnego ale - przerwala mi z usmiechem na ustach - to pewniejsze niz skrzynka. Prosze zostawiac wszystko "pod lancuchem".

No to zostawiam.

#coolstory #truestory
Pobierz Old_Postman - #postmanstories

- Pan jest tu nowym listonoszem? - zapytala mnie na ul...
źródło: comment_XE3v4TONaRbSIhCFG2Tl67OBUKBSJcHS.jpg
  • 46
@Old_Postman:

że zgodnie z art. 40 ustawy z 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe (Dz.U. 2012, poz. 1529) obowiązującej od 1 stycznia 2013 r. oraz §6 Rozporządzenia Ministra Administracji i Cyfryzacji z 3 kwietnia 2014 r. w sprawie oddawczych skrzynek pocztowych (Dz.U. 2014, poz. 506) właściciele i współwłaściciele nieruchomości są zobowiązani do posiadania oddawczej skrzynki pocztowej, w której doręczyciele operatora pocztowego mogą pozostawić przesyłkę pocztową bądź zawiadomienie o próbie doręczenia przesyłki
@rdy: Korespondencja sądowa najczęściej jest wysyłana listami poleconymi (rzadziej ekspresami - takie się wrzuca do skrzynek). A awiza... Jak nie ma skrzynki to moknie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@krzywy_banan: A przepis głupi nie jest. Wiesz ile czasu się traci np. w deszczowe dni, zanim łaskawie domownik wyjdzie i zabierze ten zasrany zwykły list, który powinien wylądować w skrzynce?
@Old_Postman: @rdy: Jest napisane gdzie ma być ale nie jak wyglądać. Reklamówka na drzwiach w takim razie też będzie skrzynką bo jest przed drzwiami. Dziura w murze też. To może być cokolwiek gdzie będzie się dało włżyć list a więc taki łańcuch tez jest skrzynką.
@Mister_Handy:
Jak wczytasz się dokładnie w ustawę to tam jest określony kształt, wymiary oraz wymiary otworu do wrzucania. Łancuch się w życiu na to nie łapie, może reklamówka odpowiednio ucięta się załapie
@Old_Postman: po krótkim czasie listonoszowania już mnie nie dziwią skrzynki na listy. Od kupowanych, poprzez własnoróbki (całkiem zgrabne niektóre) po kamień przy płocie, odpowiadający tynk z muru( list wkładam między tynk a cegłę) wyciągnięta jedna cegłaiw dziurę, w szafie do miski...