Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko235
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
tptak

tptak

Dołączył 16 lat i 1 mies. temu
  • Obserwuj
  • Akcje 15102
  • Znaleziska 1819
  • Mikroblog 13283
  • Obserwujący 84
  • Obserwowane 61
  • Dodane (611)
  • Komentowane (8360)
  • Plusowane (4312)
tptak
tptak 11.04.2017, 19:55:29
  • 17
Wędzone szynki. #gotujzwykopem #wedzenie #szynka #wielkanoc
tptak - Wędzone szynki. #gotujzwykopem #wedzenie #szynka #Wielkanoc

źródło: comment_tKlNgtPh37spQzIaph07uJkukkUFalTZ.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
11.04.2017, 20:05:16
  • 2
@ql00: jutro dzionie do zrobienia, jeszcze ćwikły nie ma, jeszcze sporo zostało. Paschy nie ma też jeszcze.
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
12.04.2017, 12:11:51
  • 2
@Browin: zawołajcie jak będziecie się chwalić.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 11.04.2017, 16:07:13
  • 9
#calywykopkisizur
Wtorek. Coraz bardziej czuć kwaśny aromat. Czosnek mocno pachnie. Mama twierdzi, że czuć drożdże. Ja tam nie wiem, mi zaczyna już pachnieć żurkiem. Mieszamy codziennie, niemal od razu znów się rozwarstwia. Mam też wrażenie, że mąki jest wyraźnie mniej niż było. To zrozumiałe, w końcu drożdże i bakterie muszą coś jeść.
Zdjęcie chwilę po mieszaniu.
#gotujzwykopem #zurek #bojowkapiekarska
tptak - #calywykopkisizur
Wtorek. Coraz bardziej czuć kwaśny aromat. Czosnek mocno p...

źródło: comment_9v5Pp3RXMy96DGYl1vlTKO6CUAZVs5gj.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

revon
revon
11.04.2017, 16:56:49
  • 0
@tptak: Coraz bardziej kusisz żeby samemu ukisić.
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
11.04.2017, 17:04:32
  • 0
@revon: kiś ktoś, przynieś dumę Rodzinie.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 11.04.2017, 15:37:57
  • 3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tmkg
tmkg
tmkg
11.04.2017, 15:53:50
  • 1
@tptak: W sobotę robiłem chleb z tego przepisu i wyszedł super, planuję zrobić ze 3-4 dla rodziny na święta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
11.04.2017, 16:23:20
  • 1
@ColdTurkey: pięknie wyrósł. Dziura tak jak mówisz, pewnie mąkę zamknąłeś przy formowaniu. Jeśli chodzi o nierówny rozrost, stawiam na to że:
-Zostawiłeś wiele do rośnięcia w piekarniku
-Dałeś chlebowi szybko się spiec w piekarniku
-przy rozroście szukał ujścia
-Pękł w jednym miejscu i wyrósł tam.
Jak ustawiasz piekarnik?
  • Odpowiedz
tptak
tptak 10.04.2017, 18:55:21
  • 8
W krainie chleba niewiele nowego. Wczoraj kilka kajzerek zrobiłem. Zawijane, bez stempla.
#chleb #chlebdomowy #bulki #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
tptak - W krainie chleba niewiele nowego. Wczoraj kilka kajzerek zrobiłem. Zawijane, ...

źródło: comment_wgfE7CfniTucWSw7aLxQdmqgBBbI1ite.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

BajerOp
BajerOp
10.04.2017, 18:56:10
  • 1
@tptak: podziel się przepisem, jakoś słabo mi zawsze wychodzą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
14.04.2017, 21:42:44
  • 0
@geuze: dwie na sześć, jest postęp :) tylko ciasto mierne.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 10.04.2017, 18:36:25
  • 5
#calywykopkisizur
Kto robi żurek na święta? Dziś mam dzień rozłąki.
Wczoraj w południe czuć już było kwaśny aromat, ale nie był jeszcze zbyt przyjemny. Dominowały zapachy z ziela angielskiegobi liści laurowych. Jeszcze ma czas.
Rano już kipiało (robiłem trzy porcje w dwulitrowym słoiku), w przelałem do większego.
Z ciekawostek, zakwas na chleb się robi podobnie, tylko nie ma przypraw i stosunek wagowy wody do mąki to jeden do jednego. I
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

BajerOp
BajerOp
10.04.2017, 18:55:24
  • 1
@tptak: widzę, że mamy podobne hobby, ja też pieke chleby, robię wędliny (akurat tylko jak jestem u rodziców bo w bloku został mi tylko szynkowar) no i generalnie uwielbiam gotować.

Ja czasem zakwas wspomagam łyżka soku z ogórków kiszonych.
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
10.04.2017, 21:29:33
  • 1
@toodrunktofuck: Mieszam. Dziś poprosiłem Tatę, bo musiałem wyjechać na chwilkę. Tak to jest jak się przyjeżdża na dwa tygodnie, pląsam tylko, żeby wszystkich zobaczyć. Przyprawy owszem, mocno pachną, czosnek też. Ale nie jest to problem. Za dwa dni już będzie całkiem inny zapach.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 10.04.2017, 05:15:06
  • 12
#calywykopkisizur #zurek #wielkanoc #gotujzwykopem i trochę #bojowkapiekarska

Przypominam, dziś jest ostatni dzień, by zdążyć na święta. Zrób żurek dla rodziny :)
Ja zacząłem w sobotę. Dla całej rodziny, na około 20 osób, przygotowałem trzy porcje z wczorajszego przepisu, i wziąłem dwulitrowy słoik, który w niedzielę wymieniłem na pięciolitrowy, bo trochę kipiało :)
Zdjęcie z soboty wieczór.

Przepis http://www.wykop.pl/wpis/23265343/gotujzwykopem-calywykopkisizur-zurek-wielkanoc-i-t/
tptak - #calywykopkisizur #zurek #wielkanoc #gotujzwykopem i trochę #bojowkapiekarska...

źródło: comment_muRwIwbhW3M7PQjewH1eYfnjvtLGsABA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak 09.04.2017, 20:53:57
  • 15
#gotujzwykopem #calywykopkisizur #zurek #wielkanoc i trochę #bojowkapiekarska

Nadzedł ten czas, drogie dzieci. Zaskocz swoją rodzinę, ukiś żurek na Wielkanoc. Ja nastawiłem wczoraj.

Planowanie:
Jak zrobisz w poniedziałek, do soboty powinien być gotowy.
tptak - #gotujzwykopem #calywykopkisizur #zurek #wielkanoc i trochę #bojowkapiekarska...

źródło: comment_lplFpRVT1Z3nFRdG0inlj67CU8DIqM8b.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
24.04.2017, 16:50:54
  • 1
@wykopowy_brukselek: dla pewności sprawdziłem - mąki też ująłem.
  • Odpowiedz
wykopowy_brukselek
wykopowy_brukselek
wykopowy_brukselek
24.04.2017, 16:51:45
  • 1
oki, ja robie teraz z przepisu na blogu:)
a te zeberka na koniec to obierasz kosci i djesz do zupy czy sam wywar idzie do zurku?
  • Odpowiedz
tptak
tptak 08.04.2017, 20:10:31
  • 10
Dziś rano upiekłem chleb. Jutro rano muszę upiec chleb.
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #chlebdomowy #bojowkapiekarska
tptak - Dziś rano upiekłem chleb. Jutro rano muszę upiec chleb.
#gotujzwykopem #piec...

źródło: comment_g6TVCRGHb2SDwWPzvVD1limTMCLTmXef.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
09.04.2017, 15:50:11
  • 0
@JusTQL: wczoraj przed snem wymieszałem składniki, dziś rano był do pieczenia. Nie trzeba zaczynu.
  • Odpowiedz
JusTQL
JusTQL
09.04.2017, 15:57:50 via Android
  • 0
@tptak we wtorek ogarnę ;) dzięki
  • Odpowiedz
tptak
tptak 08.04.2017, 14:57:11
  • 12
@tptak: uwędzone .
#gotujzwykopem #wedzenie
tptak - @tptak: uwędzone .
#gotujzwykopem #wedzenie

źródło: comment_9AiP0XGPrPfvNab53MBvlaTzuuGCsuZj.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
09.04.2017, 06:22:42
  • 0
@chuckd: nie dzielisz na laski? Więcej niestety nie mogę powiedzieć, bo nie znam się jeszcze.
  • Odpowiedz
chuckd
chuckd
chuckd
09.04.2017, 06:27:06
  • 0
@tptak: ja jestem zadymiarz amator i zawsze się boję, że przy dzieleniu flak pęknie, albo że potem będzie coś wypadać :) Wolę zostawić tak i mieć pewność, że nic się nie stanie. Trochę jest zabawy z nakładaniem, ale to nie problem :)
  • Odpowiedz
tptak
tptak 08.04.2017, 10:30:19
  • 20
Moja pasja to gotowanie. Wieprzowo-wołowa i drobiowa
#gotujzwykopem #wedzenie #kielbasa
tptak - Moja pasja to gotowanie. Wieprzowo-wołowa i drobiowa 
#gotujzwykopem #wedzen...

źródło: comment_w9VLClTeP7SKAK7RlScv3SFUM3mR00qW.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dzieju41
dzieju41
08.04.2017, 10:44:29
  • 1
@tptak: Przyślij próbkę gotowych produktów, wystawię recenzję na mirko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W razie wątpliwości mam horom curke
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
08.04.2017, 11:40:35
  • 2
@tptak:
tptak - @tptak:

źródło: comment_zWQAT7CmW9SavZJ92VO90Y4D5tWk2Iex.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
tptak
tptak 05.04.2017, 21:23:33
  • 11
Chleb żytni na zakwasie, przygotowanym metodą detmoldzką. Sama pełnoziarnista mąka. Nie wyszedł najcudowniejszy pod słońcem, mam nadzieję że smakowo będzie ok. Jeśli siostra mi przywiezie gluten w proszku, spróbuję jeszcze raz. Jeśli nie, zrobię śląski.
#chleb #chlebdomowy #gotujzwykopem #pieczzwykopem #bojowkapiekarska
tptak - Chleb żytni na zakwasie, przygotowanym metodą detmoldzką. Sama pełnoziarnista...

źródło: comment_qZU2YkszEkFaa5SbC29BPCecuNYudKOk.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wykopowy_brukselek
wykopowy_brukselek
wykopowy_brukselek
06.04.2017, 08:00:36
  • 0
@tptak: no wlaasnie kilka razy robilem takie chleby I mialy wysokosc dosc mocno zenujaca...dlatego sie poddalem:(
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
06.04.2017, 08:45:09
  • 0
@wykopowy_brukselek: gdyby była żytnia typ 720 to byłoby ok, ale siostra nie może żadnej jasnej mąki, więc trudniej. Już robiłem ten chleb na mieszance żytnich i jak go podniosło w piekarniku to ledwo kromkę dało się złapać.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 03.04.2017, 15:15:42
  • 8
Chleb orkiszowy z miodem. Ten jest pierwszy, jaki robiłem z mąką orkiszową.
https://breadcentric.com/2017/04/02/chleb-orkiszowy-z-miodem/
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chleb #chlebdomowy #miod
tptak - Chleb orkiszowy z miodem. Ten jest pierwszy, jaki robiłem z mąką orkiszową.
...

źródło: comment_hvfDGWsGuuqwala2N59BvmJeEVexVozd.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
03.04.2017, 15:20:42
  • 5
@Stachan: Miód gryczany, od Teścia, szanować trzeba, pewny towar. Tylko aromat zbyt mocny i zdominował smak chleba.
  • Odpowiedz
L.....w
konto usunięte 03.04.2017, 22:26:55 via Android
  • 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
tptak
tptak 02.04.2017, 09:48:02
  • 12
Chleb na drogę: pszenno orkiszowej żytni. Miał być szybciej, więc dałem 10 g słodu. Chleb był upieczony po siedmiu godzinach od mieszania. Instafiltr dla dodania dramaturgii.
#chleb #chlebdomowy #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
tptak - Chleb na drogę: pszenno orkiszowej żytni. Miał być szybciej, więc dałem 10 g ...

źródło: comment_jmADcei1sFcKftttFTzsJXr4B5L3ucX3.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czerpa
czerpa
czerpa
25.04.2017, 17:09:21
  • 0
@tptak: Możecie mi wyjaśnić dlaczego chleb podczas pieczenia zapada się po środku (troszeczkę więcej niż chlebek na zdjęciu) piekę chleb żytni razowy na zakwasie, do ciasta dosypuje też mąki pszennej chlebowej. Dodaje też kilka gram drożdży. Chleb mi smakuje, dlatego nie szukam innych przepisów.
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
25.04.2017, 19:58:57
  • 0
@czerpa: może przez przerost lub zbyt dużą hydrację. Więcej nie nie powiedzieć, bo nie dałeś przepisu
  • Odpowiedz
tptak
tptak 01.04.2017, 12:59:58
  • 6
Chleb z dziurką. Z semoliną.
#bojowkapiekarska #chleb #chlebdomowy #gotujzwykopem #pieczzwykopem
tptak - Chleb z dziurką. Z semoliną.
#bojowkapiekarska #chleb #chlebdomowy #gotujzwy...

źródło: comment_GqNr9HRf4aea3EYwFPX5cswLaIzGvYDA.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pomaraczowy
Pomaraczowy
01.04.2017, 13:02:23
  • 2
@tptak: obudźcie się
Pomaraczowy - @tptak: obudźcie się

źródło: comment_sS0osvfrYt1UrV8cqgKWrIjYe1mwbXQo.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
aj_waj
aj_waj
02.04.2017, 11:41:06
  • 1
@tptak: Bo przypomina bajgla z tą dziurą w środku, pierwszy trójkąt to NWO, a drugim można gwiazdę Dawida uzupełnić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
tptak
tptak 28.03.2017, 05:56:35
  • 1
#bojowkapiekarska #chleb pluśnijcie kolegę, tagów zapomniał: http://www.wykop.pl/wpis/22994133/przepis-na-prawdziwy-rzymski-chleb-w-1930-roku-w-h/
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak 27.03.2017, 23:13:20
  • 7
Dojrzałem do tego. Rzuciłem swój wpis na thefreshloaf.com: http://www.thefreshloaf.com/node/51325/ryespeltwheat-sourdough-recipe-making
#bojowkapiekarska
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak 27.03.2017, 08:10:07
  • 11
Chleb żytnio-orkiszowo-pszenny, eksperymentalny. Przepis opracowałem sam, na podstawie dotychczasowych doświadczeń i lektur. Cały proces opisany, a pod spodem przepis :)
https://breadcentric.com/2017/03/26/rye-wheat-spelt-sourdough-bread-zytnio-orkiszowo-pszenny-chleb-na-zakwasie/
#chleb #chlebdomowy #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #dasbrot
tptak - Chleb żytnio-orkiszowo-pszenny, eksperymentalny. Przepis opracowałem sam, na ...

źródło: comment_9kaYYxppO0R6MyEedNCPiaIqtaK3Mwl8.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

L.....w
konto usunięte 27.03.2017, 18:01:21 via Android
  • 1
@tptak wygląda PRO
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
27.03.2017, 18:31:42
  • 0
@LowcaAndroidow: sam byłem zaskoczony :)
Dzięki
  • Odpowiedz
tptak
tptak 23.03.2017, 14:25:24
  • 33
Zrobiłem dużo, można brać po trzy.
Ciasteczka owsiano-sezamowe w czekoladzie.
Można też zrobić bez glutenu.
https://breadcentric.com/2017/03/22/oat-sesame-biscuits-in-chocolate-ciasteczka-owsiano-sezamowe-w-czekoladzie/
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #bezglutenu
tptak - Zrobiłem dużo, można brać po trzy.
Ciasteczka owsiano-sezamowe w czekoladzie...

źródło: comment_IjetGwyLhTfd63hh90wJpFDwqyG2CIBR.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

H.....a
H.....a
konto usunięte 23.03.2017, 14:58:16 via iOS
  • 0
@tptak: Dobrze ale robię odwyk od jakichkolwiek słodyczy
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
23.03.2017, 15:01:42
  • 1
@Hannahalla: Ja też.
  • Odpowiedz
tptak
tptak 20.03.2017, 07:04:32
  • 10
Pain Au Levain, czyli chleb na zakwasie. Wchodzi jak głupi (ʘ‿ʘ)
https://breadcentric.com/2017/03/19/pain-au-levain/
Zachęcam do polubień strony, udostępnień, obserwowania na Instagramie. Wszystkie te durne przyciski znajdziecie na blogu, po prawej i pod wpisem.
#chleb #chlebdomowy #bojowkapiekarska #dasbrot #gotujzwykopem #pieczzwykopem
tptak - Pain Au Levain, czyli chleb na zakwasie. Wchodzi jak głupi (ʘ‿ʘ)
https://bre...

źródło: comment_lfiFCYRowySea02fMF6QqPTIVdEALD6A.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ColdTurkey
ColdTurkey
25.03.2017, 19:24:11
  • 1
@tptak: Dziś robię pierwszy chleb na zakwasie. Jak wyjdzie ok, to wypróbuję ten przepis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
tptak
tptak
Autor
25.03.2017, 21:45:28
  • 0
@ColdTurkey: co ma nie wyjść. Jak nie za pierwszym to za dziesiątym :)
  • Odpowiedz
tptak
tptak 19.03.2017, 19:17:53
  • 3
Gofry na zakwasie to nadgofry.
#takaprawda #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
tptak - Gofry na zakwasie to nadgofry.
#takaprawda #bojowkapiekarska #gotujzwykopem

źródło: comment_d2bA27oZCoXvvVF3O8XsEiUhJPsvw49L.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tptak
tptak
Autor
19.03.2017, 20:28:23
  • 1
@Hannahalla: oj tam oj tam, niebieski już ma dobrze.
  • Odpowiedz
H.....a
H.....a
konto usunięte 19.03.2017, 20:30:43 via iOS
  • 2
@tptak: (✌ ゚ ∀ ゚)☞
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 31
  • Strona 20 z 31
  • >
  • https://breadcentric.com
  • Facebook
  • X (dawny Twitter)
  • Instagram

Osiągnięcia

  • Komentator
    od 30.11.2016

    Komentator
  • VIP
    od 17.05.2018

    VIP
  • Ekshibicjonista
    od 06.12.2016

    Ekshibicjonista
  • Rocznica
    od 13.11.2023

    Rocznica
  • Mikroblogger
    od 05.04.2019

    Mikroblogger

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking