Wpis z mikrobloga

W odpowiedzi na http://www.wykop.pl/wpis/23309531/tptak-upieklem-chleb-slaski-wedlug-twojego-przepis/

Upiekłem chleb Śląski według Twojego przepisu. Niestety w piekarniku strasznie nieproporcjonalnie wyrósł (a tak dobrze mi szło do tej pory z chlebami). Czy przyczyną może być zbyt krótki czas wyrastania w koszu - 40 min?

@ColdTurkey: ciężko powiedzieć. Co to znaczy: nieproporcjonalnie? Pokażesz zdjęcia?

A że coś nie wyszło: jak się choć raz nie sp@%&#oli to jest się dupa a nie piekarz domowy. Gratuluję nowego levelu.

#bojowkapiekarska #chleb #chlebdomowy #pieczzwykopem #gotujzwykopem
  • 7
@ColdTurkey: pięknie wyrósł. Dziura tak jak mówisz, pewnie mąkę zamknąłeś przy formowaniu. Jeśli chodzi o nierówny rozrost, stawiam na to że:
-Zostawiłeś wiele do rośnięcia w piekarniku
-Dałeś chlebowi szybko się spiec w piekarniku
-przy rozroście szukał ujścia
-Pękł w jednym miejscu i wyrósł tam.
Jak ustawiasz piekarnik?
@tptak: Myślę, że jeszcze błędem było odwrócenie ciasta przy przekładaniu do kosza, bo ta "miękka" strona ciasta poszła w koszu do góry, a potem to był spód, który się rozrósł.

Piekę góra-dół temp. 220 st., na spodzie brytfanna z wodą
Co to znaczy, że dałem się chlebowi szybko spiec?
Myślę, że jeszcze błędem było odwrócenie ciasta przy przekładaniu do kosza, bo ta "miękka" strona ciasta poszła w koszu do góry, a potem to był spód, który się rozrósł.

@ColdTurkey: tu są dwie szkoły, raczej kwestia gustu.

Co to znaczy, że dałem się chlebowi szybko spiec?

Piec nadupca ciepłem w chleb i skórka się formuje przed rozrostem. Spróbuj włożyć folię aluminiową między chlebem a górną grzałką. Albo wyłączyć górną na początku