@majas: piszę że zazwyczaj chcę tu i teraz, ale słyszałem wiele dobrego, więc chciałem spróbować. Napisałem to w jednym akapicie, wystarczy czytać całość :)
Zazwyczaj gdy najdzie mnie ochota na gofry, chcę je tu i teraz. Wiele razy słyszałem, że te na zakwasie lub na drożdżach są o niebo lepsze. Przyszedł czas, żeby to sprawdzić.
@Lrrr Ja od dwóch lat używam tego samego zakwasu. Przyleciał ze mną w bagażu z Anglii. :)
Generalnie to jest tak mocny, ze potrafi słoiki wysadzać i żadna pleśń się za niego nie bierze. Jak długo leży w lodówce to może się rozwarstwic, ale wystarczy dodać mąki, zamieszać i od razu się rozkręca
@tptak: żytnią jasną 720 kupuje w polskim sklepie :) fajnie w mąki mam zaopatrzony. Ale mimo wszystko fajna stronka. Takie pytanko jeszcze. Ichnia Wholemeal to nasze co 1850?
@Old_Postman: nie wiem, trzeba zapytać. Polskie sklepy raczej nie sprzedają mąki ekologicznej, a ja piekę głównie na takiej. Tu jest klasyfikacja żytniej Light i dark, nie publikują typów.
#dylematyoporanku #celiakia #bezglutenu #alergia Jak sobie radzicie z tym, że nie możecie czegoś jeść? Czy szukacie czegoś, co imituje oryginał? Czy próbujecie wtedy podrobić smak, żeby był identyczny? Wiem, część osób nigdy nie jadła tego czego nie może, więc nawet nie ma jak porównać, ale i tak jestem ciekaw.
Wersja robocza przepisu na bułki burgerowe bezglutenowe. Przepis wymyśliłem wczoraj wieczorem, dziś zrobiłem próbę, dwie średnie bułki. Sprężyste, miękkie, nie za sztywne. Ale chyba spróbuje jeszcze raz z tłuszczem. 7g babka płesznik 2g siemię lniane mielone 1g drożdży instant 85g wody
Pierwsza duża próba na kamieniu żeliwnym. Wziąłem przepis ze zbyt mokrym ciastem, zrobiłem podwójną porcję i na jednej stronie spłynęło, potem przez kratkę w piekarniku, ale już wtedy się zapiekło ładnie i można było łatwo odkroić. Następnym razem dam 90% wody z przepisu. Trochę urus, ale to wylane ciasto obniżyło jeden bok. Pachnie ładnie, smakuje ładnie, może bym dosolił nieco. Chyba niedługo go powtórzę. Kamień - fajna rzecz, dłużej piekarnik się nagrzewa,
#bojowkapiekarska @Hannahalla nie wie jeszcze tego, ale już rzuciła wyzwanie bojówce: bezglutenowe bułki do hamburgera. Jakieś pomysły? Przychodzi mi do głowy bułka kukurydziano jaglana z babką płesznik, posmarowana białkiem.
@tptak: mojewypieki są prowadzone przez jedną kobietkę, która wydała też książki :) Więc generalnie ma dobrze przygotowane przepisy, parę rzeczy z żoną robiliśmy i zawsze były udane.
@sith92: nie ma limitów, pierwszy może zjeść z talerzem. Będzie miejsce na chrust, ciasto się chłodzi. @johnmorra: duża to by musiała być cebula. Pilnowałem temperatury to się nie spaliły.
@cziastko: nie mam pojęcia. Ja robię, bo nie imprezuję, a lubię gotować. Przy okazji na nowy rok zawsze robię chrust, więc jak już mam garnek z olejem to używam dwa razy. Następnym razem będę smażył pewnie na tłusty czwartek.
https://breadcentric.com/2017/01/18/sourdough-waffles-gofry-z-zakwasem/
#gotujzwykopem #gofryzwykopem #bojowkapiekarska
źródło: comment_m23XDyh0u2vGMvtuTyqhkDrhYWyVypFt.jpg
Pobierz